avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept proprietate

Buna ziua,
Dreptul de proprietate asupra unei case nou construite apartine exclusiv proprietarului terenului?
Prietenul meu doreste sa cumpare un teren pe care ne vom construi casa si sa il treaca si pe numele meu. Pot refuza si sa trecem doar casa pe numele amandurora?
Sau doar cel ce are in proprietate terenul poate fi si proprietar al casei?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 12:34, 9 August 2016
Prin conventia partilor se poate orice, mergeti la notar.
Cel care este proprietar pe teren are si dreptul de prorpietate asupra constructiei. Autorizatia de construire si procesul verbl de receptie la terminarea lucrarilor pentru intabulare in CF vor fi pe numele proprietarului. Daca dvs contribuiti la construirea casei veti avea un drept de creanta.
Fie cumparati acum in cote parti egale terenul si atunci veti avea si cota parte aferenta din casa, fie cumpara singur si va fi proprietar putand apoi sa va doneze/vanda inainte de casatorie cota parte din casa si teren aferent, fie inainte de casatorie incheiati conventie matrimoniala adoptand regimul conventional si prietenul dvs va introduce in comunitatea legala terenul si casa.
...fie baiatul-proprietar al terenului, ii constituie fetei-prietena lui, un drept de superficie asupra terenului, in temeiul art.693 Cc, in vederea:
- construirii casei (superficia incipienta) impreuna cu baiatul proprietar
sau
- dupa ce baiatul construieste casa (superficia deplina), transfera dreptul de proprietate (prin vanzare, donatie, sau in alt mod) pentru 1/2 din casa, impreuna cu dreptul de folosinta asupra terenului.

Astfel fata nu va fi proprietar pe teren, dar va fi proprietar pe casa cu cota de 1/2, si va putea folosi si terenul de sub si aferent casei, conform conventiei partilor, pt 99 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate Ioanaa_lucia Ioanaa_lucia Buna seara!eu și prietenul meu construim o casa împreuna.Aceasta casa este construită pe un teren care este pe numele mamei lui.Intrebarea mea este:ce ... (vezi toată discuția)
Incepere costructie casa,cum pot avea si eu drept la casa? giulia82 giulia82 buna ziua, sunt impreuna cu un baiat de 6 ani,am locuim impreuna de la inceput,el are un teren la tara iar acum vrea sa inceapa sa construiasca casa pe acel ... (vezi toată discuția)
Drept de creanta sau dr. de superficie? cristalina cristalina Situatia este urmatoarea:In timpul casatoriei pe terenul mamei sotului,ambii soti au construit o casa.In urma partajului ,sotia,a carei contributie este de 50% ... (vezi toată discuția)