In urma dezbaterii succesorale dupa decesul parintilor, instanta judecatoreasca a pronuntat hotarare definitiva privitor la bunurile mostenite de frati. Acum, dupa decesul fratelui, cum functioneaza aceasta pronuntare definitiva? Dar dreptul de preemptiune a mostenitorilor lui, aflati in vecinatate cu terenul si casa pe care eu, ca sora a defunctului, intentionez sa le pun in vanzare? Multumesc pentru raspunsuri.
La pct. 1 ne întrebaţi cumva dacă hotărârea definitivă dată pe vremea când fratele dvs. era viu "rămâne validă" şi după ce l-aţi îngropat!?
Dacă hotărârea ar fi invalidată de moarte, mă tem că nu s-ar mai judeca decât ... zeii.
Prin partaj a încetat coproprietatea şi aţi devenit proprietari exclusivi (şi înţeleg că şi vecini, căci putea să fie şi un lot aici şi altul ... hăt, nu neapărat vecine). La moartea ...vecinului (fratele) proprietatea lui s-a transmis moştenitorilor lui.
2. Când proprietarii vecini au drept de preempţiune (cum ar fi în cazul instrăinării, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan) nu ne interesează ...nici trecutul vecinilor, nici numărul de capre, ci calitatea lor de proprietari vecini la momentul înstrăinării. (Ce au fost înainte? Nu m-ar impresiona nici dacă mi-aţi dovedi că au fost ...extratereştrii aterizaţi în bătătură).
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Cred ca putem, totusi, presupune ca intrebarea adresata de @alfa19 nu este corespunzator formulata, si raspunsurile pe care, probabil, le doreste sunt:
1) Hotararea judecatoreasca este valabila, ramane valabila, iar efectele si drepturile care rezulta din ea se transmit catre mostenitorii defunctului frate, si
2) este foarte posibil ca in situatia prezentata sa nu fie incident niciun drept de preemptiune (probabil @alfa19 nu stie, sau asa i s-a spus, sau a auzit sau citit pe undeva s.a.m.d.)
Ca atare, stimate user @alfa19, puteti vinde oricui doriti dvs.
Având in vedere expresia "casa şi terenuri" precum şi intenţia de a vinde "aceste bunuri" (adică toate) mă tem că s-ar putea să avem ...de toate: şi bunuri care intra şi bunuri care nu intra sub incidenţa dreptului de preempţiune.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, aveti dreptate, este foarte probabil sa aibe si terenuri in extravilan (pe legea 17/2014), sau poate si o alta categorie de terenuri (pentru ca prea insista doamna pe acest drept de preemptiune).
Mostenire
Lacd
Buna ziua,
5 frati mostenesc in 1997, dupa moartea parintilor, terenuri agricole, paduri, livezi, casa parinteasca.....Nici pana la aceasta ora nu au ... (vezi toată discuția)