avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA export autoturism (deductibilitate limitata 50%)
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA export autoturism (deductibilitate limitata 50%)

Buna ziua, am achizitionat anul trecut un autoturism pe firma. Am dedus doar o jumatate din TVA, masina fiind utilizata si in scop personal.
Acum doresc sa o export pentru vanzare in alta tara UE. Cumparatorul fiind dealer auto, doreste sa i-o vand net. Ce se intampla cu diferenta de TVA? Daca eu nu am dedus decat o jumatate? In mod normal daca o vindeam local plateam doar o jumatate din TVA la stat deoarece o jumatate s-a platit deja. Acum la export cum procedez? Includ TVA platit in cost sau se face vreo compensare cu ce am platit deja? Adica practic daca o vindeam local luam inapoi diferenta marginala de TVA intre pretul de achizitie si pretul de vanzare. O sa dau un exemplu pentru claritate:

Pret achizitie: 100 lei + 20 lei tva = 120, din care 10 lei tva ii deduc.

Pret vanzare local: 50 lei + 10 lei TVA = 60 din care as mai avea de plata la stat doar 5 lei iar 5 imi raman deoarece o jumatate s-a platit la achizitie.

Pret vanzare export: 50 lei net, ce se intampla cu jumatatea din TVA care ar trebui sa imi ramana de 5 lei? Se face vreo compensare? Contabila imi spune ca nu, dar mi se pare ilogic, si vreau sa ii verific afirmatia. Practic sunt acei 5 lei pe care eu i-as pierde daca o vand la export.

Multumesc, sper ca fost destul de clar exemplul.
Cel mai recent răspuns: Bratescu Madalina Elena , Contabil 19:38, 18 August 2016
Ceea ce faceti dvs. nu este export ci livrare intracomunitara. Va inscrieti in ROI si aplicati taxarea inversa (adica, facturati fara TVA).
Din cele relatate de dvs., reiese ca acest autoturism este considerat vechi d.p.d.v. al art. 266 CF Astfel, operatiunea poate fi considerata o livrare intracomunitara de bunuri scutita cu drept de deducere (reglementata prin art 294, alin2), numai daca justificati operatiunea prin urmatoarele documente:
-factura completata cu informatiile impuse de art. 319 alin. (20) din CF; documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
-orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare.
Scutirea se aplica chiar daca autoturismul a fost condus din Romania in tara UE fie de catre un salariat al firmei dvs., fie de catre un reprezentant al cumparatorului din tara UE.
Referitor la recuperararea TVA de 50% pt care nu ati avut dreptul de deducere, acesta va fi inclus in pretul de vanzare. In momentul in care stabiliti pretul de vanzare, tineti cont de valoarea care a fost amortizata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la marfa second-hand kerekesmargo kerekesmargo Buna ziua ! art.1522 din codul fiscal - regimul special pentru bunurile second-hand- se refera si la haine. ,exista ceva reglementari speciale in privinta ... (vezi toată discuția)
Va rog lamuriti-ma raoul23 raoul23 am 2 intrebari care cantaresc enorm de mult in activitatea mea.detin o societate in romania platitoare de tva.activitatea societatii mele este comert cu ... (vezi toată discuția)
Tva pt marfa di import LUIZAION LUIZAION cum inregistrez tva pt marfa din import destinata revanzarii? platesc tva la marfa + adaos comercial, e foarte mult (vezi toată discuția)