avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura cu bon fiscal, nu cu chitanta.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura cu bon fiscal, nu cu chitanta.

Un furnizor, la facturile sub 100 euro, nu elibereaza chitanta, da bon fiscal ca dovada a platii.
Chestia asta e corecta? Pot fi probleme cu anaf-ul? Ca am auzit cateva legende urbane care zic ca da.
Acea marfa eu o iau pentru vanzare cu amanuntul.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 16:51, 15 August 2016
Din punctul meu de vedere, OUG28/1999-(utilizarea caselor de marcat) se aplica pentru"contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale."
Revanzatorii,cum este si cazul dvs., ar trebui sa achizitioneze marfa de la depozite engros, unde se utilizeza factura si chitanta/cec/OP, dar nu bon fiscal.Intrucat legea nu sanctioneaza cumpararea din magazine cu amanunt pentru ravanzare, bonul fiscal ( cu atributul fiscal al cumparatorului)pentru achizitii pana in 100eur,este un document justificativ in contabilitate si in lipsa facturii.Sper ca am fost explicita.
Este corect. Daca este pana in 100 euro si este inscris CUI al cumparatorului, bonul fiscal este asimilat facturii simplificate si este document justificativ fara factura. Daca nu este inscris CUI al cumparatorului, trebuie si factura.

Oricum, chitanta este inutila in acest caz. Plata era consemnata in chitanta daca aceasta se facea ulterior livrarii marfii si facturarii.
Multumesc. Furnizorul imi emite factura, dar nu da chitanta. In loc de chitanta imi da bon fiscal. Nu stiu care e motivatia lui sa faca acest lucru, dar cat timp eu sunt in regula in situatia factura + bon fiscal, totul e bine.
Motivatia furnizorului este aceea ca este vanzator cu amanuntul si regula este sa emita bon fiscal iar, la cererea clientului, trebuie sa intocmeasca si factura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comert cu amanuntul niconica niconica Daca vand unei firme o cantitate mai mare de produse, in conditiile in care in obiectul de activitate am doar comert cu amanuntul am dreptul sa emit chitanta ... (vezi toată discuția)
Chitanta vs bon fiscal ioanaep ioanaep Buna ziua, Stie cineva daca mai nou o societate este obligata sa emita bon fiscal catre o alta societate....? Eu nu stiu de asa ceva, poate stie ... (vezi toată discuția)
Nir in baza bonului fiscal prest prest O societate comerciala,neplatitoare de TVA, poate cumpara marfa pe un bon fiscal mai mic de 100EUR si poate intocmi NIR in baza acestuia,avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)