avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sa fii declarat angajat si tu sa nu stii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sa fii declarat angajat si tu sa nu stii

Buna seara, ma numesc Andra, am 18 ani, in anul 2015 am lucrat ca zilier la o firma ce se ocupa cu studii de piata (promoter si operator call-center). Acum am aflat de la casa de sanatate Bucuresti ca sunt asigurata ca angajat si nu mai beneficiez de retete compensate, tinand cont ca sunt studenta. Din toate cercetarile e care le-am facut, am observat ca si in iunie 2016 eu am fost angajata la acea firma, cu toate ca eu la acea firma nu am mai trecut din luna februarie. Am fost la firma sa lamuresc lucrurile dar nimeni nu doreste sa imi dea o explicatie de ce am fost declarata angajata. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
Buna ziua,
Faceti o sesizare la ITM.
Andra2912 a scris:

...Am fost la firma sa lamuresc lucrurile dar nimeni nu doreste sa imi dea o explicatie de ce am fost declarata angajata. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?



Ati primit vreo decizie de incetare a c.i.m. ?

Ati semnat vreun c.i.m. cu acea societate ?
Buna ziua, nu am semnat nici un contract de munca. cand m-am dus la aceasta firma in 2015 in luna mai am fost promoter, restectiv 4 ore in weekend. Am semnat niste hartii cu titlul declaratie in care mi se spunea ce am voie sa fac in magazinul in care se facea promotia. Nu a fost nici o discutie legata de contract de munca.
1.
... in anul 2015 am lucrat ca zilier ...


Raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar se stabileşte ,prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.

Activitatea desfăşurată în condiţiile legii nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemele de asigurări publice.

2.Daca figurati ca angajata la acea societate, atunci solicitati-le in scris sa va elibereze un exemplar de pe c.i.m., astfel incat sa verificati daca acel c.i.m. este semnat si pentru dvs ca salariat.
In caz de refuz ,sesizati ITM-ul/inspectia Muncii.

Foarte "ciudata " aceasta situatie ,in primul rand pt ca utilizatoarea apare ca avand statut de angajat asigurat la sanatate,in SIUI ceea ce inseamna ca cineva a platit/plateste in continuare contributia la sanatate pe numele ei(poate aparea asigurata in sistem inca 3 luni de la ultima plata a contributiei)
Acest aspect ma duce la ideea ca exista/a existat si un cim ... si ca persoana nu a fost zilier!
Intrebarea care se pune pe cale de consecinta este ce interes avea un angajator sa plateasca contributii fara sa existe angajatul?
Parerea mea ca solutia cea mai simpla de clarificare este in primul rand ca @Andra2912sa se adreseze ITM unde ar trebui sa se gaseasca Registrul de Evidenta al Zilierilor de la firma unde a lucrat care avea obligatia sa-l intocmeasca daca folosea munca zilierilor si in care ar trebui sa se regasesca si ea inregistrata , pt a lamuri mai intai ce statut a avut cat a desfasurat activitate acolo !
Sa nu fie situatia de a se fi folosit de datele ei de absolvent de liceu pt a se obtine subventiile acordate din fd de somaj sau pur si simplu o eroare in cel mai fericit caz...
Interesanta speta oricum !

Alte discuții în legătură

Persoane in intretinere, coasigurati anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: un salariat are un copil, 23 ani , student, bursa 300 lei - angajatul nu poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Venituri din activitati de zilier miikyy miikyy Lucrez la o firma cu contract de munca, norma intreaga de 5 ani. In paralel desfasor activitati ca zilier, prepar si livrez mancare unui birou zilnic, si sunt ... (vezi toată discuția)
Studenta, asigurata conform art. 257, alin. (1) din legea nr. 95/2006, datorez cass pentru venitul din inchirierea unui apartament? maramara11 maramara11 Buna ziua! Sunt studenta, deci asigurata conf. art. 257, alin 1 al legii 95/2006 privind reforma in sanatate, doresc sa stiu daca datorez contributie la CAS ... (vezi toată discuția)