avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sa fii declarat angajat si tu sa nu stii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sa fii declarat angajat si tu sa nu stii

Buna seara, ma numesc Andra, am 18 ani, in anul 2015 am lucrat ca zilier la o firma ce se ocupa cu studii de piata (promoter si operator call-center). Acum am aflat de la casa de sanatate Bucuresti ca sunt asigurata ca angajat si nu mai beneficiez de retete compensate, tinand cont ca sunt studenta. Din toate cercetarile e care le-am facut, am observat ca si in iunie 2016 eu am fost angajata la acea firma, cu toate ca eu la acea firma nu am mai trecut din luna februarie. Am fost la firma sa lamuresc lucrurile dar nimeni nu doreste sa imi dea o explicatie de ce am fost declarata angajata. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
hrs61 a scris:

Nu este nicio scapare, s-a regasit in evidenta Casei de Sanatate [...] ca figurand cu statut de asigurat angajat [...]

Bun, si daca-a fost gasita ca figurand cu statut de angajat, de ce nu beneficiaza de retete compensate?
Sau ce vreti sa spuneti ca daca a lucrat o zi in vacanta dintre 18 si 19 ani, isi pierde calitatea de asigurat in virtutea legii, daca ulterior merge la facultate? Explicitati un pic!


hrs61 a scris:

[...]pt perioada termenului de prescriere de 5 ani ca figurand cu statut de asigurat angajat

Explicitati un pic si legatura dintre prescriptia asta la 5 ani si statutul de angajat /neangajat cu privire la persoana elev/student de pana in 26 de ani ...caci nu se intelege legatura, sau legatura pe care-o vedeti dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2016
trandafir2, moderator
Utilizatoarea are 19 ani,calitatea de studenta in prezent,cf legislatiei trebuie sa fie incadrata in categoria student pana in 26 de ani asigurat fara plata contributiei ,daca nu realizeaza venituri. (sunt studenti ce lucreaza si atunci acestia sunt asigurati cu plata aigurarii)
Calitatea de asigurat ,pana se emite cardul de sanatate,se dovedeste cu o adeverinta ce se obtine de la casa de sanatate.Doar in baza acestei adeverinte poate sa se inscrie la medic de familie sa beneficieze de compensate.

Dar,pt a obtine adeverinta ea trebuie sa prezinte la Casa de Sanatate niste documente,printre care si Declaratia pe propria raspundere ca nu a realizat venituri pe perioada de 5 ani 2011-2016,ce reprezinta perioada de prescriere a datoriilor fiscale ,la ea s-ar putea considera doar perioada de dupa implinirea varstei de 18 ani sau dovada platii contributiei in cazul in care a obtinut venituri din munca cazul ei.
Pana nu-si clarifica situatia ,in sensul in care ea figureaza cu obligatia de a contribui ca persoana cu venit,in continuare,de la acel asa zis "angajator" nu cred ca i se va elibera acea adeverinta si in consecinta daca va avea nevoie de servicii medicale va trebui sa plateasca .
Nu stiu daca am reusit sa fiu explicita de data aceasta.
Puteti consulta in acest sens ORDIN Nr. 581 din 8 septembrie 2014
privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat
Ultima modificare: Joi, 18 August 2016
ContSters400311, utilizator
Rugamintea este sa nu mai faceti trimitere actul integral, ci la fiecare norma juridica ajutatoare in parte (daca doriti ca ajutorul oferit sa fie eficient). Haideti sa o luam metodic, Userul-@Andra2912 se afla, la momentul prezent, in una din urmatoarele 5 posturi: student, student angajat, student zilier, student fost angajat, student fost zilier. In care credeti ca este?

Asa cum precizeaza Normele metodologice din 8/9/2014 (la care ati facut trimitere), in art.12(1)b) - Dovada calităţii de asigurat se realizează [...] printr-un document justificativ - adeverinţă, potrivit modelului [...] eliberată de casa de asigurări de sănătate [...], potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
b) pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani: act de identitate valabil la data solicitării, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă sau alte venituri impozabile şi un document valabil din care să rezulte că au calitatea de elev sau student avizat de instituţia de învăţământ;

Bun, ce spune art.15 din aceleasi Norme metodologice - Articolul 15
(1) Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori, entităţile asimilate angajatorului şi persoanele fizice, după caz, au obligaţia de a calcula, de a reţine şi vira contribuţia la termenele de plată a contribuţiei stabilite în conformitate cu prevederile Codului fiscal şi obligaţia depunerii declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.

Userul-@Andra2912, a scris cum ca - ANAF mi-au spus ca trebuie sa imi faca un calcul legat de cat va trebui sa platesc - Ce sa plateasca? Ca daca a fost salariat, trebuie sa plateasca angajatorul, daca a fost zilier nu datoreaza contributii la cass, iar daca este student este asigurat prin efectul legii (desigur, daca nu obtine venituri, iar daca obtine venituri ne intoarcem la primele doua situatii). Iar important este ca fata nu obtine venituri.
Cu privire la acest aspect, dvs ati precizat - [...],trebuie sa faca dovada ca in ultimii 5 ani nu a realizat venituri ori daca a realizat ca a cotizat la sanatate,altfel nu i se elibereaza adeverinta de asigurat..Acum e in situatia in care apare si debitoare !
1) Tot apasati pe acesti 5 ani, in mai multe mesaje (termenul general de prescriptie in cazul obligatiilor fiscale), nu stiu de ce, pentru ca nu este incident discutiei noastre, indiferent cum o luam.
2) De ce sa faca Userul-@Andra2912 dovada ca a cotizat, daca obligatia este a angajatorului? Si ce dovada cum ca "a cotizat la sanatate"?
3) Cat despre - apare si debitoare - in ce baza legala ar aparea ea debitoare? (va rog trimiterile la nrma juridica in concret si nu prin raportare la cate un ditai act normativ)

Revenind la ce spuneati - Pana nu-si clarifica situatia ,in sensul in care ea figureaza cu obligatia de a contribui ca persoana cu venit - Ce inseamna : ea figureaza cu obligatia de a contribui ca persoana cu venit? Aici ne intoarcem catre cele de mai sus.

Da, este adevarat faptul ca Userul-@Andra2912 are problema completarii declaratiei 604, cu privire la care ea stie ca a lucrat pana in februarie 2016, insa cei de la firma i-au spus ca a lucrat si in iunie 2016 (in subsidiar, observam ca totusi a existat o minima comunicare si cu cei de la firma, si in plus, fata face trimiteri atat la casa de sanatate, cat si la casa de pensii, fapt ce complica analiza).

Cat priveste afirmatia dvs. - Nu stiu daca am reusit sa fiu explicita de data aceasta. - ma tem ca precizarile nu au contribuit la iesirea obiectului discutiei din zona incertului si dubiului, nu, in niciun caz. Eu personal nu agreez trimiteri la lege de genul : consultati Codul fiscal, consultati ordinul xx de 300 Mb, etc. Desigur, intentia este laudabila!

P.s. Apreciez ca nu va iesi din problema decat printr-o plangere pe latura penala, altfel va fi plimbata de la Ana la Caiafa, intre angajator, anaf si casa de sanatate sau alte case nationale.
F. simplu ,pe scurt si fara trimiteri la acte normative,utilizatorul nu va primi adeverinta care sa-i ateste calitatea de asigurat la sanatate si nu va putea beneficia de dreptul de asigurat fara plata contributiei ,aferent categoriei in care se incadreaza in prezent-student pana in 26 de ani care nu obtine venit atata timp cat cf evidentelor figureaza inca ca si angajat dar pt care nu se contribuie la sanatate ... Cine se face vinovat de situatie este cu totul alta chestiune !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane in intretinere, coasigurati anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: un salariat are un copil, 23 ani , student, bursa 300 lei - angajatul nu poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Venituri din activitati de zilier miikyy miikyy Lucrez la o firma cu contract de munca, norma intreaga de 5 ani. In paralel desfasor activitati ca zilier, prepar si livrez mancare unui birou zilnic, si sunt ... (vezi toată discuția)
Studenta, asigurata conform art. 257, alin. (1) din legea nr. 95/2006, datorez cass pentru venitul din inchirierea unui apartament? maramara11 maramara11 Buna ziua! Sunt studenta, deci asigurata conf. art. 257, alin 1 al legii 95/2006 privind reforma in sanatate, doresc sa stiu daca datorez contributie la CAS ... (vezi toată discuția)