avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasire tara cu minorul in lipsa unei declaratii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasire tara cu minorul in lipsa unei declaratii




Buna ziua,
sunt divortata iar fetita mea (de 15ani) locuieste cu tatal ei. Desi avem tutela comuna asupara fetitei, tatal ei ia mereu singur toate hotararile in ceea ce o priveste. De o saptamana fetita nu mai imi raspunde la telefoane si am aflat ca ar fi impreuna cu tatal ei in concediu inafara tarii, desi fetita nu mi-a spus nimic in acest sens si nici nu mi-a solicitat sa fac vreo declaratie pentru a o iesi din tara. Eu stiam ca legea prevede un acord scris obligatoriu al celuilalt parinte macar in aceste cazuri. Este adevarat ca eu sunt plecata de 6 luni din tara, dar tin legatura telefonic cu fetita, iar daca el mi-ar fi solicitat o asemenea declaratie (direct sau prin fetita) as fi facut-o imediat. Este in regula asa ceva? Ce pot sa fac sa preintampin asemenea sfidare din partea tatalui? Cum pot face sa am si eu dreptul sa particip la deciziile in ceea ce o privesc? Am doar obligatia de a plati pensie alimentara? Drepturi nu?
Cu stima,
Maria Boc
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2016
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: MariaCB78 , utilizator 23:09, 5 Noiembrie 2016
Daca prin hotararea de divort instanta a stabilit ca exercitarea autoritatii parintesti apartine ambilor parinti, tatal nu putea iesi din tara impreuna cu minora in concediu dacat in 2 situatii si anume fie avea de la dvs. o declaratie de acord in acest sens, fie in baza unei hotarari judecatoresti de suplinire a acordului dvs, hotarare care ar fi putut fi obtinuta in conditiile in care s-ar facut dovezi in sensul refuzului din partea dvs. pe de o parte , iar pe de alta ar fi trebuit sa fiti citata pentru a va putea formula apararea intr-o astfel de actiune.

Cum din ce spuneti o declaratie de acord nu a existat insa nici nu a aveti cunostinta de existenta vreunui proces de acest gen, este bine sa verificati informatia pe care o aveti., pentru ca poate tatal este in concediu cu minora insa in tara, fie s-a obtinut o astfel de hotarare in absenta dvs.si trebuie vazut in ce conditii.
Multumesc frumos!
Desi nu a avut nici o hotarare judecatoreasca si nici o declaratie de la mine pentru a putea scoate fetita din tara, se pare ca pe la punctele de frontiera rutiera nu intreaba nimeni nimic de nici o declaratie. Acum am primit confirmarea de la fetita ca a fost plecata inafara tarii cu tatal ei cu masina. Parintelui care plateste pensie de intretinere ii ramane doar "bucuria" de a plati?!
Puteti da tatal in judecata pentru ca a parasit tara fara acordul dumneavoastra si fara sa va informeze. Daca nu ma insel puteti face chiar plangere penala.

nu, dar daca aflati ziua cand au iesit din tara, puteti depune o sesizare la respectivul punct de frontiera.

Alte discuții în legătură

Influența negativă a tatălui asupra copilului. ce pot face pe cale legală? Honey32 Honey32 Buna ziua. Am o problema cu fostul concubin si cu relatia lui de tata cu fiica noastra. De fiecare data cand o aduce (dupa vizita la el) fetita, de 2 ani si 5 ... (vezi toată discuția)
''sindromul alienarii parentale'' proastasatului proastasatului As vrea sa aflu cati parinti s-au confruntat in instante cu acuze de alienare parentala si cum v-ati aparat. Cum au primit instantele astfel de acuzatii si cat ... (vezi toată discuția)
Mai are vreo sansa reala un parinte al carui copil este alienat? againstPAS againstPAS Care sunt sansele reale ca tatal nerezident al carui copil este alienat sa mai poata avea relatii normale, firesti parinte-copil? Inteleg ca in alte tari, daca ... (vezi toată discuția)