avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Persoana cu handicap gr 2 accentuat - drepturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Persoana cu handicap gr 2 accentuat - drepturi

sunt persoana cu handicap gr 2 accentuat
stiu ca se poate reduce timpul de lucru si se poate beneficia de o subventie
care sunt etapele si conditiile pentru a beneficia de acest lucru ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: georalu1979 , utilizator 20:55, 12 August 2016
1. Potrivit art. 83 alin. 1 lit. f) din Legea nr. 448/2006, persoanele cu handicap aflate în căutarea unui loc de muncă sau încadrate în muncă beneficiază de posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi, în condiţiile legii, în cazul în care beneficiază de recomandarea comisiei de evaluare în acest sens.

2. Angajatorii persoanelor cu handicap beneficiază de următoarele drepturi (art.84 din Legea 448/2006) :
a) deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate şi achiziţionării utilajelor şi echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoana cu handicap;
b) deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă, precum şi a cheltuielilor cu transportul materiilor prime şi al produselor finite la şi de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru muncă la domiciliu;
c) decontarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a cheltuielilor specifice de pregătire, formare şi orientare profesională şi de încadrare în muncă a persoanelor cu handicap;
d) o subvenţie de la stat, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

3. Legea 76/2002
art.80
...
(2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.
....

sa inteleg ca trebuie facuta o comisie in acest sens pt reducerea timpului de lucru
comisia cine o face ?
Este vorba despre comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

Comisia de evaluare este un organ de specialitate al consiliului judeţean, după caz, al consiliului local al sectorului municipiului Bucureşti, cu activitate decizională în materia încadrării persoanelor adulte în grad şi tip de handicap.

multumesc mult
o seara minunata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajare persoana cu handicap Mic Mihaela Mic Mihaela Buna ziua, as dori sa stiu ce facilitati avem de la stat in situatia in care angajam persoane cu dizabilitati. (vezi toată discuția)
Angajare croitoreasa fara diploma si cu handicap - surdomuta Bogo4us Bogo4us Buna ziua, Ma intereseaza sa deschid un centru de retusuri si croitorie la comanda si printre altele, sunt in discutie si cu o persoana priceputa dar fara ... (vezi toată discuția)
Facilități fiscale pentru angajatori - în cazul persoanelor cu handicap sunsray sunsray Bună ziua, aș vrea să mă lămuriți dacă se poate, asupra unor aspecte , din legea 76/2002, vă rog: FACILITATI ACORDATE ANGAJATORILOR CONFORM LEGII ... (vezi toată discuția)