avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incheiere contract de munca sau reducere contract de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incheiere contract de munca sau reducere contract de munca ?

Buna ziua !

Sunt angajata cu 4 ore pe perioada nedeterminata la o societate comerciala, iar acum, in urma participarii la un concurs, am reusit sa fiu admisa pentru postul concurat pentru 8 ore si perioada nedeterminata (ministerul afacerilor interne, Jandarmeria Romana).

Acum nu stiu cum ar fi mai bine sa inchei situatia.

Ma gandeam, dar nu stiu daca se poate, sa raman la vechea societate cu un program redus de la 4 ore la 2 ore, bineinteles daca o sa fie de acord si patronul, si sa semnez contractul de 8 ore.

Se poate ? Care ar fi varianta cea mai buna ?
1. Regulamentul-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, aprobat prin HG 286/2011 :

art. 40
(1) Candidaţii declaraţi admişi la concursul de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător unei funcţii contractuale sunt obligaţi să se prezinte la post în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data afişării.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în urma formulării unei cereri scrise şi temeinic motivate, candidatul declarat «admis» la concurs poate solicita, în termen de 3 zile lucrătoare de la afişarea rezultatului concursului, un termen ulterior de prezentare la post, care nu poate depăşi 20 de zile lucrătoare de la data afişării rezultatului concursului pentru funcţiile de execuţie şi 45 de zile lucrătoare de la data afişării rezultatului concursului pentru funcţiile de conducere.

2. Solicitarea privind incetarea vechiului c.i.m. o puteti face imediat dupa afisarea rezultatelor.
Ultima modificare: Luni, 15 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
arti 40, alineatul (1)(2) HG 286/2011 modificat prin HG 1027/2014:

(1) Candidaţii declaraţi admişi la concursul de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător unei funcţii contractuale sunt obligaţi să se prezinte la post în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data afişării.
"(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in urma formularii unei cereri scrise si temeinic motivate, candidatul declarat «admis» la concurs poate solicita, in termen de 3 zile lucratoare de la afisarea rezultatului concursului, un termen ulterior de prezentare la post, care nu poate depasi 20 de zile lucratoare de la data afisarii rezultatului concursului pentru functiile de executie si 45 de zile lucratoare de la data afisarii rezultatului concursului pentru functiile de conducere."

Fiind vorba de o functie de executie,la dvs termenul de prezentare la post nu poate depasi 20 de zile lucratoare in conditia prezentata.
Termenul de 20 de zile lucratoare este reglementat ca o exceptie de la regula prevazuta de alin.1. Adica, faptul ca nu are incheiat un c.i.m. mai vechi nu cred ca constituie un motiv temeinic de a solicita asa ceva.
O exceptie care poate fi folosita de utilizator daca este cazul este bine sa o cunoasca ! Termenul de 20 de zile lucratoare coincide cu cel al perioadei de preaviz in caz de demisie,legiuitorul cred ca a avut in vedere acest aspect
Daca utilizatorul finalizeaza raportul de munca la vechiul angajator prin demisie si trebuie sa efectueze preavizul, perioada de 20 de zile lucratoare prevazut ca exceptie ii va permite acest fapt dupa care poate incepe activitatea la noul angajator.In acest caz exista si motivul bine intemeiat al cererii de depasire al termenului reglementat de 15 zile calendaristice
Ultima modificare: Luni, 15 August 2016
ContSters400311, utilizator
Exceptia poate fi folosita numai pentru motive temeinice si era deja mentionata in textul de lege mentionat in mesajul meu..

Iar termenul de preaviz in caz de demisie este reglementat in Codul Muncii la art.81 alin.4 ca perioada maxima si ca una fixa.

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Delia94 Delia94 Buna ziua! Daca am dat un concurs pentru un post ( la stat,) si l.am obtinut fiind in concediu prenatal si lucrand la o alta firma, cum as putea proceda pentru ... (vezi toată discuția)
Demisie ContSters189725 ContSters189725 Buna seara ,am sustinut un examen de ocupare a unui loc de munca ,am luat acel examen si la 2 zile dupa publicarea rezultatelor mi-am dat demisia de la vechiul ... (vezi toată discuția)
Ce prevede preaviz ul? Simona818181 Simona818181 Buna seara, lucrez la o firma de unde trebuie sa imi dau demisia pentru ca am luat concursul pentru un post in spital dar angajatorul vrea sa stau in preaviz ... (vezi toată discuția)