volvera a scris:
.......
In acest sens eu de cand trebuie sa solicit incheierea CIM. Trebuie preaviz ? In cazul solicitarii incetarii CIM cu acordul partilor care sunt etapele ?
1. Puteti solicita incetarea c.i.m. imediat dupa publicarea rezultatelor finale.
2. Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.), fie prin demisie (art.81 C.mun.).
3. In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaaviz. In situatia demisiei , aceasta poate fi cu sau fara preaviz.
In cazul solicitarii incetarii c.i.m. cu acordul partilor, trebuie sa depuneti la angajator o cerere in acest sens.
Cererea o puteti depune la registratura societatii sau o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire. (pentru a avea dovada depunerii acesteia).
La data cand a luat la cunostinta de cererea dvs, angajatorul va trebui sa mentioneze pe cerere daca este sau nu de acord cu aceasta.
4. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
4. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.
Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
In speta, daca in c.i.m. ,spre exemplu, termenul de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile , atunci aceasta va fi perioada de preaviz pe care va trebui s-o efectuati.