avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incheiere contract de munca sau reducere contract de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incheiere contract de munca sau reducere contract de munca ?

Buna ziua !

Sunt angajata cu 4 ore pe perioada nedeterminata la o societate comerciala, iar acum, in urma participarii la un concurs, am reusit sa fiu admisa pentru postul concurat pentru 8 ore si perioada nedeterminata (ministerul afacerilor interne, Jandarmeria Romana).

Acum nu stiu cum ar fi mai bine sa inchei situatia.

Ma gandeam, dar nu stiu daca se poate, sa raman la vechea societate cu un program redus de la 4 ore la 2 ore, bineinteles daca o sa fie de acord si patronul, si sa semnez contractul de 8 ore.

Se poate ? Care ar fi varianta cea mai buna ?
Momentan eu lucrez cu 4 ore la societatea comerciala, iar pe data de 17.08.2016 se va publica rezultatul final, care va fi acelasi din data de 12.08.2016, contracandidata mea fiin eliminata deoarece a obtinut un punctaj mult sub 50 minimul admis si neavand intentia de a depune contestatie.

In acest sens eu de cand trebuie sa solicit incheierea CIM. Trebuie preaviz ? In cazul solicitarii incetarii CIM cu acordul partilor care sunt etapele ?
volvera a scris:

.......

In acest sens eu de cand trebuie sa solicit incheierea CIM. Trebuie preaviz ? In cazul solicitarii incetarii CIM cu acordul partilor care sunt etapele ?

1. Puteti solicita incetarea c.i.m. imediat dupa publicarea rezultatelor finale.

2. Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.), fie prin demisie (art.81 C.mun.).

3. In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaaviz. In situatia demisiei , aceasta poate fi cu sau fara preaviz.

In cazul solicitarii incetarii c.i.m. cu acordul partilor, trebuie sa depuneti la angajator o cerere in acest sens.
Cererea o puteti depune la registratura societatii sau o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire. (pentru a avea dovada depunerii acesteia).
La data cand a luat la cunostinta de cererea dvs, angajatorul va trebui sa mentioneze pe cerere daca este sau nu de acord cu aceasta.

4. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

4. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.
Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

In speta, daca in c.i.m. ,spre exemplu, termenul de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile , atunci aceasta va fi perioada de preaviz pe care va trebui s-o efectuati.
Ultima modificare: Luni, 15 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Trebuie sa explicam avand in vedere ca cel ce a adresat intrebarea are un cim valabil si se afla in ipostaza cand ar vrea sa intrerupa activitatea la acel loc de munca pt a se prezenta la noul loc de munca unde a fost admis prin concurs... Fiecare are propria modalitate de a prezenta situatia
Precizarea referitoare la modalitatea de incetare a cim a fost comunicata printr-o postare ulterioara e catre utilizator
Ultima modificare: Luni, 15 August 2016
ContSters400311, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Delia94 Delia94 Buna ziua! Daca am dat un concurs pentru un post ( la stat,) si l.am obtinut fiind in concediu prenatal si lucrand la o alta firma, cum as putea proceda pentru ... (vezi toată discuția)
Demisie ContSters189725 ContSters189725 Buna seara ,am sustinut un examen de ocupare a unui loc de munca ,am luat acel examen si la 2 zile dupa publicarea rezultatelor mi-am dat demisia de la vechiul ... (vezi toată discuția)
Ce prevede preaviz ul? Simona818181 Simona818181 Buna seara, lucrez la o firma de unde trebuie sa imi dau demisia pentru ca am luat concursul pentru un post in spital dar angajatorul vrea sa stau in preaviz ... (vezi toată discuția)