avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care e modul de calcul al Indemnizatiilor de pe lista ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care e modul de calcul al Indemnizatiilor de pe lista de plata a Intretinerii afisata la Avizier ?

Rog pe forumiștii cu experiență să ne arate modul de calcul al Indemnizațiilor (Salariilor) de pe lista contabilă de plată a Întreținerii afișată la Avizier.
Eu am trecută pe acea lista, la rubrica "Indemnizații" valoarea totală a salariilor lunare ale angajaților Asociației în sumă de 10.000 lei (cred că e cu toate dările către stat incluse).
Apoi am văzut o coloană alăturată unde e trecut coeficientul de 0,32 lei/mp.
Precizez că scara noastră cu 16 proprietari are suprafața utilă totală de 902 mp, iar numărul de persoane care locuiesc acolo alternează intre 15 și 22 de persoane.
Cum se calculează acel coeficient de 0,32 lei/mp, de ajunge ca scara noastră să plătească aproximativ 300 lei pentru salarii ?
10.000 lei se impart la suprafata totala a locuintelor din asociatie, probabil ceva de genul 31.000 mp. Daca sunt multe blocuri in asociatie, multiplicate fiecare cu un numar de scari, rezulta cam 34 scari ca a dv.
Scarii dv. ii revin acesti 300 lei deoarece sunteti o scara cu suprafata utila totala mica.

Daca un apartament are 60 mp, atunci va plati 60 mp * 0.32 lei = cca 19 lei.
Cifrele sunt aproximative.
În cazul ăsta trebuie să aflu singur cât e Suprafața Utilă totală, știind că „șefii“ Asociației nu respectă deloc art. 10 din Legea 230/2007, să ne dea voie să studiem ORICE DOCUMENT al Asociației și să ne informăm despre „orice mișcă“ în Asociație.
Poate reușesc să aflu eu această Suprafață Utilă totală prin vreun calcul matematic, pornind de la acei 902 mp ai scării noastre și acel coeficient de 0,32 lei/mp atribuit nouă. Problema e că acel coeficient s-a calculat pentru un anumit Fond de Salarii dintr-o lună, pentru ca în alte luni să fie alte sume.
E imposibil să ai diferențe pentru salarii de 10 lei în interval de câteva luni sau ani, știind că ai cam aceiași angajați ! Am făcut un calcul rapid - dacă am avut de plată aproximativ 10 lei în plus pentru un apartament, cum în Asociația noastră sunt 458 de proprietari, ar însemna că plătim în plus, pe întreaga Asociație, suma de ... 4.580 lei pentru Indemnizații ! E imposibil ca într-un interval destul de scurt, să ai creșteri salariale de aproape 4.600 lei ... asta ar însemna să fi angajat și plătit în cadrul Asociației noastre vreo 7-8 persoane, ceea ce e aberant !
Vă rog să-mi spuneți dacă în acel Fond de Salarii se pot introduce și alte sume plătite unor terți - cum procedați dvs. în Asociațiile în care activați !
Ciudat mi se pare faptul că avem aceste diferențe mari de plată ale Fondului de Salarii, cu toate că nu știm să se fi demis sau angajat cineva din Asociație ! Spun asta pentru că am avut de plată între lunile Martie și Mai 2014 (la un Fond de Salarii de 7.300 lei trecut pe listele de Întreținere) pentru un apartament de 42 mp, suma de 12 lei, pentru ca lunile următoare să avem de plată suma de 18 lei/apt. de 42 mp, cu toate că nu s-a angajat sau demis nimeni ! Cine știe ce-au băgat în Fondul de Salarii ... cumva plata pentru servicii efectuate de vreun meseriaș particular ?
Oricum, mi se pare cam mare Fondul de Salarii, știind că avem ca și angajați, următoarele persoane (cu salariul NET - la 60 de ore lucrate - pe care nu-l știu cu exactitate, deoarece, cu toate că a fost în 2016 o Hotărâre a Adunării Generale care a decis să se afișeze salariile la Avizierele fiecărei scări, „șefii“ Asociației refuză s-o facă): președinte - 900 lei (?!), administrator - 700 lei (am precizat într-un alt Topic de pe Forum că acesta e plătit ilegal, deoarece nu are Atestat de la Primărie și de aceea nu semnează el actele Asociației ca și Administrator, încălcând Legea 230/2007), cenzora - 500 lei, contabila - 700 lei, instalator + îngrijitor - 900 lei (este All in One, de multe ori, ca să nu se plictisească, mai tunde boscheții de pe margine !), 6 femei de serviciu cu aproximativ 500 lei fiecare.
Ultima modificare: Marți, 16 August 2016
asa123, utilizator
Cate blocuri si cate apartamente aveti in asociatie?

Diferentele la fondul de salarii pot fi pricinuite si de indemnizatii ocazionale, dar si de modificari in marimea contributiilor la stat sau de modificarea salariilor.
La o asociatie cu 458 de apartamente mi se pare ca salariile si indemnizatiile prezentate mai sus sunt normale. Daca le adunam rezulta 6700 lei iar pana la 10.000 lei sunt contributiile si impozitul.
Asociatia este obligata sa respecte legislatia. Se fac modificari legale si obligatorii la fondul de salarii de fiecare data cand prin lege se mareste salariul minim pe economie. Acesta a crescut in ultimii ani de mai multe ori.
Daca la inceputul anului 2012 salariul minim era 670 lei, acesta a crescut in 2012 la 700 lei, in 2013 la 750 si apoi la 800 lei, in 2014 la 850 si apoi la 900 lei, in 2015 la 975 si apoi la 1050 lei iar in 2016 la 1250 lei. Observati ca din 2012 in 2016 salariul minim a crescut cu 86,6% iar angajatorii au fost obligati sa se conformeze.
Stabilirea, pentru personalul incadrat de salarii de baza sub acest nivel constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei conform art. 3 alin. (1) din HG 871/2013, pentru fiecare contract individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament liber , proprietarul decedat. moro-nelu moro-nelu Ce cheltuieli trebuie să plătesc la asociația de proprietari pentru un apartament nelocuit , proprietarul a decedat . Vă mulțumesc . (vezi toată discuția)
Facturare gaz metan ramonagui08 ramonagui08 [b]Intrebarea mea face referire la modul de facturare a consumului de gaz metan pe nr de persoane, in mod egal, fara exceptie in conditiile in care eu ... (vezi toată discuția)