avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire RCA - Faliment
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire RCA - Faliment

Buna ziua,

As dori un sfat/o parere legata de urmatoarea problema. Am fost implicat intr-un accident de masina iar vinovatul are asigurare la o firma aflata in insolventa si la care s-a pronuntat falimentul dar inca nu a inceput procesul de faliment propriu zis. Fondul de Garantare a Asiguratilor nu vrea sa-mi despagubeasca costul reparatiei(care nu este unul mic) pana la momentul pronuntarii unei decizii definitive si irevocabile asupra falimentului societatii de asigurare. In aceasta situatie as putea actiona in instanta pe cel care se face vinovat de producerea accidentului pentru recuperarea costului reparatiei pe care am fost nevoit sa-l achit integral? Daca nu care este calea juridica pe care as putea sa-mi recuperez banii in cel mai scurt timp posibil?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 20:39, 15 Septembrie 2016
Puteti contesta in instanta raspunsul primit de la FGA. pe baza art266 alin 1 din Legea 85 /2014 citat mai sus. Autoritatea de Supraveghere Financiara a declarat falimentul Carpatica in data de 9 August anuk acesta , daca bine retin .
Este un abuz al FGA cu complicitatea Autoritatii de Supraveghere Financiara de intarzia in felul acesta platile. La fel au procedat si in cazul ASTRA

[ link extern ] /


FGA poate primi cereri de plată și de deschidere a dosarelor de daună, de la potențialii creditori de asigurări ai Carpatica Asig S.A.
București, 02 August 2016-Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA) a luat act de publicarea în Monitorul Oficial nr. 586/02.08.2016, a Deciziei ASF nr. 1.498/27.07.2016 privind închiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare, stabilirea stării de insolvență, declanșarea procedurii de faliment și retragerea autorizației de funcționare a societăţii ”Carpatica Asig” S.A.

De la această dată, creditorii de asigurări ai societății Carpatica Asig S.A. pot solicita FGA plata sumelor cuvenite.

Tot după data publicării deciziei, Fondul de Garantare a Asiguraților poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurări ai companiei Carpatica Asig S.A., la deschiderea dosarelor de daună pentru evenimente întâmplate întredata publicării deciziei Autorității de Supraveghere Financiară și cea a denunţării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului (art. 12 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților).

În termen de 30 de zile de la data publicării, în Monitorul Oficial, a Deciziei ASF nr. 1.498/27.07.2016, compania este obligată să predea Fondului de Garantare a Asiguraților, următoarele documente:

■ evidenţa contractelor de asigurare în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei nr. 1.498/27.07.2016

■evidenţa completă a dosarelor de daună;

■evidenţele tehnico – operative şi contabile aferente contractelor şi dosarelor.

FGA va desemna în termen de 30 de zile o Comisie Specială, formată din proprii specialiști, în vederea aprobării sumelor solicitate la plată din disponibilitățile sale. După preluarea evidențelor societății Carpatica Asig S.A., FGA va publicape site-ul propriu, www.fgaromania.ro, lista potențialilor creditori de asigurări ai companiei.

Plata dosarelor se va realiza de către FGA doar după ce instanța de judecată va stabili, definitiv, falimentul Carpatica Asig S.A., conform art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 coroborat cu art. 266 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. În vederea încasării indemnizaţiilor/despăgubirilor, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în faliment poate formula o cerere motivată în acest sens, adresată Fondului începând cu data publicării deciziei ASF privind stabilirea stării de insolvență, declanșarea procedurii falimentului și retragerea autorizației de funcționare a societăţii Carpatica Asig S.A. în MO și maxim 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului.

Pentru creanțele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, cererea de plată poate fi depusăîn maximum 90 de zile de la data nașterii dreptului de creanță al creditorului de asigurări.

Prin decizia Autorității de Supraveghere Financiară, nr. 1.498/27.07.2016, societatea este obligată să-și informeze clienții asupra posibilităților de denunțare a contractelor încheiate cu Carpatica Asig S.A., cât și cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare achitate, aferente acestor contracte, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei lor de valabilitate.

Potențialii creditori de asigurări ai companiei Carpatica Asig S.A. pot găsi informațiile necesare pentru transmiterea Cererilor de plată, Anexa 6, precum și a Cererilor de deschidere a dosarelor de daună, Anexa 3, pe site-ul www.fgaromania.ro

Pentru detalii suplimentare,
Departamentul de Comunicare:
E-mail:comunicare@fgaromania.ro
valentinneagu87 a scris:

Buna,

Este vorba despre carpatica. Iar raspunsul primit de la fond este urmatorul:


"Buna ziua,

In primul rand, trebuie deschis un dosar de dauna. Completati si trimiteti pe adresa: office@fgaromania.ro anexele 3-cerere deschidere dosar dauna si 4-declaratie privind evenimentul. Le anexez la email. Pe baza lor, se deschide dosarul si urmeaza apoi sa fiti contactat pentru a se face constatarea, de catre un inspector fga. FGA este fond de garantare, nu companie de asigurari, astfel incat, in privinta reparatie iautoturismului lucrurile decurg diferit.
1. Gasiti un service care sa repare pe banii lor si paoi faceti cerere de plata cu contul unitatii reparatorii.

2. Platiti reparatie si cereti plata la FGA, tot prin intermediul unei cereri de plata.

3. Cereti plata in regie proprie. FGA realizeaza un calcul printr-un program special si va propune o suma.

4. Atentie! Conform legii, fga poate efectua plata despagubirilor doar pe dosarle complete, si doar dupa ce instanta decide definitiv si irevocabil falimentul respectivei companii de asigurari. Deocamdata, la Carpatica, nu a inceput procesul. Asadar, vorbim de o asteptare de durata, din pacate
"


Chiar astazi am aflat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea depusa de o institutie a statului de a bloca procesul de declarare a falimentului societatii de asigurare Carpatica. Cu alte cuvinte, societatea de asigurare Carpatica nu intra in faliment
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

***pick me, pick me! iulianmirica iulianmirica Salut, V-as fi foarte recunascator, daca m-ati putea lamuri, in legatura cu o situatie in care ma aflu. Recent am avariat, cu autovehiculul usa de garaj a ... (vezi toată discuția)
Valabilitate rca euroins??? tiberiu448 tiberiu448 Bună ziua! Ce se întâmplă acum cu cei care au RCA făcut la euroins pe un an de zile mai este valabil sau nu??? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Accident cu autoturism asigurat la astra vasile2013 vasile2013 Daca am fost lovit de un autoturism care are asigurare la ASTRA care este procedura cea mai rapida ca sa pot sa repar autoturismul si sa ma folosesc din noi de ... (vezi toată discuția)