avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Separare in Asociatia de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Separare in Asociatia de propietari

Buna ziua.Ne confruntam la bloc cu urmatoarea situatie. Bloc cu 5 scari. Datorita nemultumirilor la adresa administratorului propietarii de la sc 2 vor sa se separe. Acest fapt se poate intampla si scriptic deoarece facturile vin separat identificarea cheltuielilor fiind foarte usor de facut. Reparatiile sunt suportate de fiecare scara neffind impartite la tot blocul. propietarii sunt nemultumiti de administrator. Putem sa ne separam si cu contabilitate si cu incasari cu tot fara a deveni asociatie ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: caradis , utilizator 22:08, 18 August 2016
Nu, nu se poate sa va separati in cadrul aceleiasi asociatii si nici nu aveti motive sa va organizati o noua asociatie.
Spun asta pentru ca un administrator este angajatul asociatiei dar asociatia este condusa de adunarea generala, de comitetul executiv si presedintele ales de dumneavoastra. Acestia organizeaza si conduc asociatia, acestia angajeaza un administrator sau altul.
Puteti oricand sa schimbati administratorul daca nu-si face treaba, apeland la presedinte si la membrii comitetului.
Mutumesc. Asta stiam numai ca desi le-am facut dovada in calitate de cenzor ca administratorul fura presedintele nu vrea sa il schimbe .
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2016
elga50, moderator
Atunci schimbati presedintele. La urmatoarea adunare generala, intocmiti un raport al cenzorului si prezentati in fata celor prezenti situatia. Propuneti atunci alegerea altui presedinte care sa ia masuri de gestionare corecta a asociatiei.
Adriantot a scris:

Nu, nu se poate sa va separati in cadrul aceleiasi asociatii si nici nu aveti motive sa va organizati o noua asociatie.

Cum să nu se poată separa o scară de bloc în cadrul aceleiași Asociații - e vreun articol de lege care spune așa ceva ?
Legile permit astfel de acțiuni, deoarece e democrație, mai ales dacă ai un Administrator incapabil și care poate aduce prejudicii proprietarilor !
Proprietarii nu au nici un motiv pentru care să nu fie de acord cu divizarea. Cine se opune şi obstrucționează procesul de divizare, fără să aibă argumente juridice solide, riscă să suporte în viitor toate consecințele negative care pot apărea urmare ne-divizării.
O Asociație de Proprietari cu personalitate juridică se poate diviza în alte Asociații de Proprietari pe scări în următoarele condiții:
Majoritatea proprietarilor (50 % + 1) de pe o scară trebuie să fie de acord cu înființarea unei Asociații de Proprietari pe scara lor. Urmare a opţiunii majorităţii proprietarilor de pe o scară, preşedintele actualei asociaţii de proprietari convoacă Adunarea Generală având drept ordine de zi divizarea Asociaţiei de Proprietari. Fără această Adunare Generală este posibil ca judecătorul delegat pentru înfiinţarea Asociaţiilor să respingă dosarul de înfiinţare a noii Asociaţii de Proprietari de pe scara care doreşte separarea.
În Adunarea Generală proprietarii vor hotărî divizarea Asociaţiei. După Adunarea Generală, reprezentanţii fiecărei scări stabilesc persoanele care se vor ocupa cu întocmirea formalităţilor, inclusiv cu privire la separarea evidenţei mijloacelor băneşti şi materiale, precum şi data până la care să aibă loc divizarea, atât din punctul de vedere al actelor şi documentelor, cât şi din punct de vedere practic.
În baza procesului-verbal al Adunării Generale cu privire la divizare, pe scara a căror proprietari (cel puţin 51% din totalul locatarilor) au hotărât să se separe, se va înfiinţa o nouă Asociaţie de Proprietari urmând procedura standard de înfiinţare a acesteia.
Asociaţia de Proprietari din care se face desprinderea va rămâne cu documentele actuale (statut, acord de asociere) urmând ca, în baza procesului-verbal al Adunării Generale cu privire la divizare, să-şi modifice denumirea (se adaugă la actuala denumire “scara …”) şi acordul de asociere printr-un act adiţional (cu noua denumire şi noua configurație a Asociaţiei de Proprietari pe scară). După acest pas, proprietarii din Asociaţie trebuie să se adreseze Instanţei de judecată care le-a acordat personalitate juridică în scopul emiterii unei noi încheieri judecătoreşti.
După obţinerea noii încheieri judecătorești, se va merge la administraţia financiară de sector sau de localitate pentru schimbarea Codului fiscal şi a ştampilei. Se vor anunţa toţi furnizorii cu privire la modificările survenite pentru actualizarea contractelor sau a altor acte, inclusiv în relaţia cu banca.
Citiți link-ul următor, care e foarte util pentru proprietarii care au probleme cu "șefii" Asociațiilor de Proprietari și vor să se separe chiar și pe o scară de bloc: [ link extern ]


[Nu incepeti din nou cu problemele dvs. Limitati-va la subiect]
Ultima modificare: Joi, 18 August 2016
Admin, administrator
@asa123,
Va legati de orice subiect numai sa ajungeti la aceleasi probleme pe care le aveti dumneavoastra in asociatie si cu care ne agresati de cativa ani.
In aceasta zbatere a dumneavoastra nu ati citit cu atentie si nu ati sesizat ca initiatorul discutiei formuleaza foarte clar intrebarea:
Putem sa ne separam si cu contabilitate si cu incasari cu tot fara a deveni asociatie?

Eu am raspuns la fel de clar ca nu se poate iar dumneavoastra ma contraziceti fara nici o ratiune.
Va rog si eu sa nu mai postati texte kilometrice si fara nici o legatura cu subiectul.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Constituirea unei asociaþii de proprietari la nivelul unei scãri dintr-un bloc cu 7 scãri nichiforov vasile nichiforov vasile Blocul în care locuiesc, are 7 scări, între 6-8 etaje, total 207 apartamente şi 4 societăţi la parter, şi cu excepţia scării mele, celelalte au ... (vezi toată discuția)
Proprietar amenintat daca nu semneaza ContSters192354 ContSters192354 Blocul in care locuiesc este format din 2 scari cu o singura asociatie. Fostul administrator pentru ca vrea sa separe scarile si sa creeze o asociatie noua in ... (vezi toată discuția)
1/legea 196/2018 actualizata prevede sef de scara? daca nu, prevede ... Atomi Atomi 1/LEGEA 196/2018 ACTUALIZATA PREVEDE Sef de scara? Daca nu, prevede altceva? 2/ Seful de scara, in caz ca se convine trebuie sa fie proprietar in mod ... (vezi toată discuția)