avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constituirea unei Asociaþii de Proprietari la nivelul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constituirea unei Asociaþii de Proprietari la nivelul unei scãri dintr-un bloc cu 7 scãri

Blocul în care locuiesc, are 7 scări, între 6-8 etaje, total 207 apartamente şi 4 societăţi la parter, şi cu excepţia scării mele, celelalte au probleme cu datornicii sau cu societăţile de la parter. La scara noastră rar se întâmplă, 2-3 pe lună care să plătească cu întârziere întreţinerea. Toate apartamentele au centrale propriii. În prezent avem probleme cu robineţii de la subsol, 4 dintre ei fiind blocaţi, şi toţi vecinii au fost de acord să realizăm un branşament de apă rece, cu apometru separat, de la conducta principală şi de aici 12 legături pentru coloanele de apă, câte 3 de fiecare dintre cele 4 coloane. Deci am face o separare de apă şi am asigura şi siguranţa coloanelor de apă. Din acest motiv ne-am gândit să ne separăm de actuala asociaţie şi să ne facem o asociaţie proprie.
În legea 230, art. 5, pct 2, se prevede(2) În clădirile de locuinţe cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociaţii de proprietari pe fiecare tronson sau
scară în parte numai în condiţiile în care nu există o proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor, care nu poate fi delimitată
.
Făcându-se separare de apă, nu am mai avea nici o proprietate comună!
Dar.... în HG 1558, la art. 5, pct. 2 se prevede
(2) Asociatiile de proprietari la nivel de scari sau tronsoane de cladire se pot constitui prin hotarâre a adunarii generale si cu acordul expres al coproprietarilor cu privire la delimitarea efectiva a partilor de proprietate comuna care se preiau în administrare de respectiva asociatie de proprietari si cu privire la obligatiile si drepturile legale care vor continua sa ramâna în sarcina tuturor coproprietarilor.
Întrebare: a cui hotărâre, a cărei adunări generale? A celei existente sau a celei ce urmează a se constitui pe o scară? Pentru că în baza legii, proprietarii de pe o scară se pot într-o asociaţie în baza propriei voinţe.
Noi dorim acest lucru, întrucât având pe scară (la asociaţia exsitentă) un fond de rulment de 3800 lei şi un fond de reparaţie de 3500 lei, ne putem organiza mult mai uşor, iar cheltuielile administrative ar fi mai mici. E puţin de lucru, de făcut multe hârtii şi contracte, dar din experienţă, le pot rezolva toate în maximum 2 luni.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:59, 29 Aprilie 2014
Parte comuna este inclusiv terasa necirculabila !
Partea comuna o reprezinta inclusiv subsolul tehnic cu instalatiile aferente
Este vorba de adunarea generala a noi asociatii de proprietari
Succes !
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
ynocentta, utilizator
Probelemele la aceste Asociatii desprinse din asociatia blocului sunt legate de utilitati. Cum veti "imparti" apa rece de exemplu daca nu sunt bransamente separate pe fiecare scara?
In acte se poate inregistra Asociatia relativ usor insa dupa, apar problemele.Daca sunt bransamente pt. toate utilitatile, separat pe scara respectiva si nu la comun cu tot blocul, atunci e OK, merita sa faceti separarea.
Presupunand ca veti realiza bransamentul separat, va atrag atentia ca la constituirea noii asociatii sa folositi termenul de infiintare, nu de desprindere sau divizare....

Este foarte important pentru ca daca ati folosi termenul desprindere sau divizare, atrageti atentia asupra intregii asociatii de unde proveniti si s-ar putea sa aveti dificultati la judecatorie unde se va cere in plus ca si celelalte scari (ce raman dupa desprinderea dv.) sa se infiinteze ca o noua asociatie, in loc sa ramana pe loc vechea asociatie. Asta inseamna sa se complice lucrurile foarte mult.

Incercati sa folositi numai termenul de infiintare si....succes!
Mulţumesc!
Aşa bănuiam şi eu, dar în plus voi cere şi opinia în scris de la primărie, ca să nu-mi pună nimeni ,,beţe-n roate,,.

Singua mea problemă este realizarea separată a branşamentului de apă rece, şi aprobarea de la compania de apă pentru încheierea contractului şi scăderea consumului de apă de pe scară din consumul total al blocului. Sper să nu am probleme în acest sens (noroc cu ceva pile-rude).
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
Adriantot, moderator
nichiforov vasile a scris:
Singua mea problemă este realizarea separată a branşamentului de apă rece, şi aprobarea de la compania de apă...

Nu este imposibil dar este greu de infiintat asociatie de proprietari pe o singura scara. La dosarul pe care trebuie sa-l depuneti in 3 exemplare la judecatorul delegat va trebuie:
- actele de proprietate ale apartamentelor intabulate sau transcrise in cartea de inscriptiuni-transcriptiuni. Cel putin 50%+1.
- hotararea adunarii generale de infiintare a asociatiei
- statutul noii asociatii
- acordul de asociere al proprieatrilor noii asociatii
- acordul sau avizul fiecarui furnizor: apa, gaz, energie termica, electricitate...
- tabel cu proprietarii, date personale si semnaturi
- declaratie notariala data de noul presedinte
- .................

As vrea sa va schimb parerea si sa renuntati la infiintarea asociatiei pe o singura scara, aratandu-va care sunt dezavantajele:
- o asociatie formata pe 7 scari are un presedinte, un comitet, un cenzor, un administrator, un casier, un contabil... Iar 7 asociatii pe 7 scari vor avea 7 presedinti, 7 administratori, 7 casieri....
- intr-o asociatie cu 7 scari se poate face un program de casierie zilnic cate 2 ore, de luni pana vineri, adica oamenii au acces la casierie lejer pentru ca va permiteti sa platiti un casier ce lucreaza zilnic. Dar pentru o asociatie pe o singura scara nu o sa va permiteti sa angajati un casier care sa aiba asemenea program si o sa ajungeti la o ora pe saptamana, adica 4 ore pe luna, timp insuficient pentru o serie de proprietari.
- o adunare generala se poate convoca si desfasura intr-un spatiu inchiriat pentru intreaga asociatie de 7 scari, ori pentru 7 asociatii, se convoaca 7 adunari generale...
- o reabilitare termica este greu de crezut ca se poate face pe o singura scara din cele 7 din acelasi bloc, indiferent ca e subventionata sau nu.
- fondul de reparatii al unei scari este 3500 lei, asa cum spuneti, dar pe toate cele 7 scari poate fi de 7 ori mai mare. Scara de langa noi s-a chinuit 2 ani sa faca hidroizolatia terasei dar lucrarea costa 15000 lei iar ei nu au avut niciodata fond mai mare de 3500 lei. Asociatia de alaturi are in permanenta 600-700 mii lei in cont, asa ca s-au unit si lucarea a putut sa se faca imediat.

Acum sunt unii proprietari de la scarile vecine care au restante mari, din cate inteleg si acesta ar fi motivul separarii. Dar ce o sa faceti daca peste 2-3 ani or sa fie chiar de pe scara dumneavoastra 5-6 restantieri? O sa faceti atunci o alta asociatie pe aceeasi scara, formata numai din proprietarii buni platnici?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din asociație de proprietari Petro38 Petro38 Iesire din asociație de proprietari Buna seara, Suntem o asociație de proprietari formată din 2 scări iar administratorul, care a jucat si rol de ... (vezi toată discuția)
Separare lidia01 lidia01 cum procedezi cand vrei ca tu sa ramai cu asociatia mama iar scara cealalta sa isi infiinteze asociatia lor de proprietari (vezi toată discuția)
Desprindere de asociatie o singura scara ababeiconstantin ababeiconstantin cum se desprinde o scara de la o asociatie de prop. avand datorii catre asociatie . asociatia are datorii numai la un singur furnizor cet ... (vezi toată discuția)