avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce am nevoie sa pot circula in UE cu copilul fara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce am nevoie sa pot circula in UE cu copilul fara prezenta tatalui?

Eu romanca, tatal copilului meu este portughez, copilul (de 11 luni) nascut in UK si recunoscut de tata pe certificat nastere, copilul are numele de familie si al mamei si al tatalui.
Nu suntem casatoriti. Momentan suntem in Portugalia. Eu voi pleca cu fetita in Romania in septembrie anul acesta iar tatal va lua alta directie. Anul viitor eu ma voi intoarce cu fetita in UK. Pentru libera mea circulatie cu copilul ce anume am nevoie ? Am auzit ca as avea nevoie de o procura notariala acordul tatalui dar nimeni nu stie exact ce,cum, unde.
Am sunat la consulatul roman de la Lisabona insa nu am inteles nimic din discutia telefonica.
Cine stie din punct de vedere juridic care sunt pasii rog mult sa dea un reply.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:22, 22 August 2016
Copilul are certificat de naștere romanesc și pașaport?
La consulat tatal trebuie sa își dea acordul sa ii faceți copilului pașaport ( daca nu are) și sa ieșiți cu copilul din România oricând înspre UK pe o perioadă de 2 ani sa zicem.
Ultima modificare: Joi, 18 August 2016
gi-jane2, moderator
Acum se poate face si procura mai generala? Pana mai demult, notarii insistau sa le spui exact perioada si localitatea unde pleaca minorul, mi se pare foarte nasol, daca vrei sa iesi lunar doar peste granita la cumparaturi ai de facut procura lunar?
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2016
Cris1971, utilizator
Copilul are cert nastere britanic, pasaport portughez si CI portugheza.
Nu la notar de face acorul scris al tatalui?
La notar, dar inteleg ca nu sunteti in tara, asa ca mergeti la consulat sau ambasada acolo unde sunteti. Puteti sa mergeti si la notar acolo, dar nu o sa stiti ce trebuie scris in acord ca sa va fie util si apoi, ar trebui tradus si apostilat. Daca mergeti la consulat, sariti peste partea cu tradusul si supralegalizarea.
da sunt in portugalia acum si urmeaza sa vin doar eu cu copilul in romania. pai si la ambasada nu mi-ar trebui un traducator autorizat? doresc sa stiu exact ce trebuie facut pt ca nu am masina, nu imi este prea usor sa circul spre lisabona plus ca tre sa iau si copilul cu mine

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere si pasaport copil pe nume diferite nebuna_mica2007 nebuna_mica2007 Am o fetita de cinci ani care sa nascut in Romania,tatal maltez nefiind prezent la nastere am declarat copilul pe numele meu.Dupa un process de paternitate ... (vezi toată discuția)
Pasaport Alice 02 Alice 02 Buna ziua! Am o fetita de 2 luni sa nascut in uk si vreau sa ii fac pasaport romanesc,certificatul este britanic pe care l am tradus , dar intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Iesirea din tara cu copilul bgyna bgyna buna ziua>fetita mea are numele tatalui care este cetatean spaniol,eu nu am fost casatorita cu el,ea este nascuta in spania dar nu are acte are doar ... (vezi toată discuția)