avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... peste 18 angajati?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

peste 18 angajati?

Buna ziua,
Va rog,ajutati-ma in urmatoarea situatie:
o societate care are deja 18 angajati,ar dori angajarea altei persoane ,in aceasta situatie care vor fi conditiile?este obligata societatea obligata sa treaca la contracte colective de munca?
care sunt conditiile acestor contracte?
si ce se schimba in societate?
dar,in situatia in care unul din angajati este deja pensionar?in ce conditii se face angajarea acestuia?
multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:04, 18 August 2016
1. Din Legea dialogului social, nr.62/2011:

Art. 128
(1) Contractele colective de munca se pot negocia la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate.
...

Art. 129
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
(3) Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
(4) In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
(5) Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
(6) Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.

2. - Conform celor de mai sus nu este obigatorie incheierea unui contract colectiv de munca (CCM), indiferent de numarul de salariati.
- Dar daca se hotaraste incheierea unui CCM atunci negocierea colectiva a acestuia este obligatorie numai in cazul in care exista cel putin 21 de salariati.
- Ar fi bine sa citit Legea 62/2011 si va lamuriti pe deplin cum se procedeaza.

3. - In cazul angajarii unui pensionar se procedeaza la fel ca la oricare angajat.
- Singura deosebire este ca la pensionarul salariat nu se retine si nu se vireaza contributia pentru somaj.
monalisaalina a scris:

...
care sunt conditiile acestor contracte?
si ce se schimba in societate?
....


Contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

Clauzele contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel produc efecte pentru toţi angajaţii din unitate, indiferent dacasunt sau nu membrii de sindicat.

De asemenea, contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca paulyto paulyto Buna ziua, as dori sa stiu daca o companie multinationala este obligata sa aiba contract colectiv de munca sau nu? (vezi toată discuția)
Rugaminte manze manze lucrez la o societate care este in faliment. am o intrebare in legatura cu contractul colectiv de munca la nivel de societate. ccm nostru a expirat de 1 luna ... (vezi toată discuția)
C.c.m inregistrare itm madalinafatu madalinafatu Buna ziua, Exista un termen limita de inregistrare a CCM la ITM, din momentul in care firma are 22 de angajati? (La 21 de angajati nu s-a facut negocierea pt ... (vezi toată discuția)