avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Furt identitate
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Furt identitate

Buna ziua, vreau sa intreb cum se pedepseste un furt de identitate: copiere poza de pe un site public de socializare si folosierea acesteia la deschiderea unui cont fals de matrimoniale pentru conversatii in numele persoanei respective.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 01:04, 17 Septembrie 2020
Nu avem infractiune definita in codul penal referitoare la astfel de fapte, deci nu exista la noi pedeapsa penala pentru asta. De aici si dificultatea de a identifica autorul pentru a-l chema in judecata in civil, unde pe dreptul la imagine si demnitate ar fi sanse.

In penal statul cauta sa identifice faptuitorul si are ceva mai multe mijloace de a obtine informatii de la furnizori/administratorii site-ului. In civil ramane o problema pentru ca nu putem porni un proces in lipsa identificarii persoanei care a comis fapta.
Ce se poate intampla daca se identifica persoana ?
Adresati-va administratorului site-ului respectiv si cereti stergerea contului sau a acelei poze.
Din moment ce puneti ceva pe internet nu va mai apartine.
Trebuie sa tineti minte ca toate datele, informatiile, pozele, personale ce le puneti pe internet, le puneti in cunostinta de cauza si nu va apartin. Toate acestea devin publice din momentul in care parasesc dispozitivul dvs. si pot fi folosite de oricine.

Aveti la dispozitie doar o judecata civila si aveti dreptul de a cere daune morale si materiale.

Nu stiu insa cat se merita un astfel de proces in Romania.

Cel mai bine e sa se stearga contul asa cum s-a aratat mai sus.
Cazul doamnei este foarte des intalnit pe facebook mai ales.
Apar conturi pentru anumite persoane, cu pozele lor chiar, desi aceste conturi nu le apartin. Printr-o solicitare catre facebook aceste conturi pot fi sterse.
Totodata pozele dintr-un cont de facebook se pot gasi cu usurinta la o cautare pe google fara sa se stie numele exact al persoanei.
Observati si cazul in care aveti instalata aplicatia facebook sau watsapp pe telefon si veti vedea ca in scurt timp, persoane cunoscute de dvs. vor primi contactele dvs din telefon.
Nu-i asa ca-i minunata tehnologia?
TOT ce este pe internet este public si nu apartine nimanui.

Alte discuții în legătură

Hartuire cybernetica, furt de identitate MariaA12 MariaA12 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu informatii in urmatoarea problema:fostul iubit si a asumat identitatea mea pe facebook,publicandu mi datele personale ... (vezi toată discuția)
Date personale facute publice so2ro so2ro Buna ziua, In urma cu cativa ani m-am inscris pe un forum, unde mi-am incarcat fotografia mea si adresa de email. Aceste date ale mele ( poza si adresa de ... (vezi toată discuția)
Cont facebook dezactivat GionyLinz GionyLinz Buna,in data de 18.07.2014 m-am trezit cu contul facebook dezactivat,am trimis e-mail la facebook incercand sa aflu de ce mi-au dezactivat contul la care mi-au ... (vezi toată discuția)