avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incadrare cercetare in grupele de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incadrare cercetare in grupele de munca

Buna ziua
Ma numesc Soru si va rog sa ma ajutati sa inteleg urmatoarea situatie:
Am lucrat la ICSITMU-Bucuresti filiala Sibiu. Un coleg, de la actualul loc de munca care a lucrat intr-un alt institut ICSITA-Brasov(desprins din ICPAT) filiala Sibiu a obtinut pe perioada lucrata in cercetare grupa a II de munca conform Ordinului 50/1990 Anexa II, pct3, poz 44. In ideea de a cere si eu aceasta incadrare la institutul unde am lucrat am vrut sa verific ce scrie in documentul mai sus mentionat (date luate de pe adeverinta colegului meu) si am constatat urmatoarele:
1. n-am gasit pct 3 decat la ordin si nu in anexa II,
2. la poz44 in anexa II nici pomeneala de cercetare.
Nu-mi dau seama daca nu mai exista vreo echvalare intermediara sau daca m-am uitat in documentul corect dar am pornit de la ce este scris pe hartia colegului meu. As fi recunoscator pentru o lamurire sau o alta justificare pentru incadrarea cercetarii in grupele de munca
Cel mai recent răspuns: Soru , utilizator 16:32, 25 August 2009
Presupun ca discutati despre o adeverinta, la asta v-ati referit atunci cand ati scris "hartia colegului meu".
Pentru perioade trecute (incepand cu 1 martie 1990) nu exista un act normativ "echivalent", cum scrieti dvs., cu Ordinul nr. 50/1990.

1. Aveti dreptate, In Ordinul nr. 50/1990 punctul 3 este la inceput, in anexe sunt doar locurile de munca, activitatile si categoriile profesionale incadrate in grupa I, respectiv grupa II de munca, pe pozitii.

2. In forma actualizata a Ordinului nr. 50/1990, exista doua anexe II. Va redau cuprinsul pozitiei 44 din ambele:
-"Reducerea bicromatului in tabacarii. Cromaj dur si cromaj decorativ executat in instalatii amplasate in intreprinderi industriale."
-"Vitrarea soclurilor corpurilor electrice de iluminat."

Dupa cum vedeti, niciuna din cele doua pozitii 44 nu are legatura cu activitatea de cercetare. Prietenul dvs. s-ar putea sa aiba probleme cu adeverinta, in sensul ca cei de la casa teritoriala de pensii nu o vor lua in considerare, intrucat contrazice inscrierile efectuate in carnetul de munca.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
- poz 44/ Anexa II/Ord 50/1990 initial (05.03.1990) este asa cum l-a citat dna Gabriela Pintea
- poz 44/ Anexa II/Ord 50/1990 republicat (31.08.1994) are urmatorul continut:
.....................................................................................................................................................................................
"Nituirea, craituirea, stemuirea cu ciocan pneumatic sau electric (operatiuni cu caracter continuu). Vibrarea betonului (numai operatorul care utilizeaza permanent aparatul manual de vibrare). Fabricarea traverselor de cale ferata din beton precomprimat"
..............................................................................................................................................................................
pct. 3/Ord 50/1990 se refera si la faptul ca poate beneficia de incadrare in grupa de munca si cei care desfasoara activitati in aceleasi conditii cu personalul beneficiarului.
Exemplu: Un inginer mecanic care coordoneaza si activitatea din atelierul de nituire, craituire, etc.. si isi petrece un anumit timp din prg de lucru (pt grupa II = cel putin 70%), la acel loc de munca, beneficiaza de incadrare in grupa II nu pentrui functia sa , ci pentru locul de munca nomilnalizat la poz. 44/' Anexa II
@Bruta

Apreciez raspunsurile dvs. dar Ordinul nr. 50/1990 nu a fost republicat.
Un act normativ se republica in Monitorul Oficial.

Modificarile ulterioare ale Ordinului nr. 50/1990, asa cum stiti si dvs. ca s-au facut, nu sunt opozabile tertelor persoane.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pentru raspunsuri; se pare ca in adeverinta colegului este o gresala. Am sa incerc sa dau de alti colegi ai lui sa vad daca adeverintele lor nu trimit la alte normative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul nr. 50/1990 al mmps, republicat in 1994 ela-ela ela-ela Buna ziua Va rog frumos daca are cineva stiinta unde pot gasi [b]Ordinul 50/1990 al MMPS republicat in 1994[/b] Am mare nevoie de el (vezi toată discuția)
Ordonanta 50/1990 grupa 2 de munca amy1890 amy1890 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa gasesc grupa de munca corecta a mamei mele care a lucrat la MASE PLASTICE la fostele IPP-uri mai multi ani. Asi dori sa-mi ... (vezi toată discuția)
Ordinul 125/1990 nenesa nenesa Buna ziua.Am mare nevoie de acest ordin 125/1990 care il completeaza pe celebrul 50/1990 ,pt.perioada de dupa 01.03.1990.Unde-l pot gasi si-l sa il pot ... (vezi toată discuția)