avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda minor cu somatie si titlu executoriu..
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda minor cu somatie si titlu executoriu..

Buna ziua,

Un minor a primit o amenda(pt trecere prin loc nepermis) in valoare de 39 lei in anul 2007. I-a fost intocmit proces verbal pe care l-a semnat,dar nu a primit un exemplar.Parintii nu au fost instiintati si nu au primit nici procesul verbal.Dupa un an(in 2008) Directia Taxe si Impozite a intocmit pe numele minorului somatie si titlu executoriu(intocmite in aceeasi zi) pentru "amenda auto".In luna august 2009, somatia si titlul executoriu au fost trimise prin posta la domiciliul minorului.
Va rog spuneti-mi daca somatia si titlul executoriu mai sunt valabile si daca amenda ar putea fi contestata?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: andrei_pap87 , utilizator 14:42, 26 August 2009
Cum ati putea contesta procesul verbal de constatare a contraventiei daca nu v-a fost comunicat? Ce sa contestati?

Calea ar fi fost contestatia la executare impotriva actelor emise de organele fiscale. In cadrul contestatiei puteati invoca exceptia prescriptiei executarii sanctiunii amenzii contraventionale, conform art. 14 din O.G. nr. 2/2001.

Dar din topic-ul dvs. rezulta ca au trecut de mult cele 15 zile in care puteati formula contestatie la executare. In aceste conditii, va sugerez sa achitati amenda.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Si eu va sugerez exact acelasi lucru ca si gabriela : sa platiti amenda!
B-)
Mai mult ca sigur ca minorul a semnat ca a primit un exemplar si respectivii nu i l-au dat! Dar asta nu poate fi dovedit , bineinteles!:)
Intrucat nu s-a inteles ceea ce am dorit sa aflu, voi aduce cateva completari:

- somatia si titlul executoriu au fost emise in data de 02.12.2008 de catre Directia Taxe si Impozite;
- au fost trimise prin Posta cu confirmare de primire in data de 19 aug 2009;
- termenul de contestare a celor doua documente este de 15 zile de la data primirii lor,ceea ce inseamna ca inca le pot contesta.

Doresc sa ma ajutati si sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
- Dupa cat timp de la data primirii amenzii trebuiau emise somatia si titlul executoriu de catre organele fiscale?
- Care este termenul legal in care trebuiau sa imi fie comunicate cele doua documente de catre Directia Taxe si Impozite,de la data la care le-au emis?
Va rog sa imi indicati care este baza legala(legi,art si alin) in care pot contesta cele doua documente(somatia si titlul executoriu).
Va multumesc pentru ajutorul acordat !
1. odata ce p-verbal a fost inaintat organelor fiscale, potrivit art 131 (1) si (2) C.proc fiscala. acestea pot cere executarea silita a creantelor fiscale in termen de 5 ani.

2. dvs faceati referire la somatia care vi-a fost comunicata insotita de titlul executoriu, care daca nu ma insel este insusi p-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.

3. daca aveti motive temeince, puteti formula in termen de 15 zile contestatie la executare in temeiul art.172, 173 Cod proc.fiscala, invocand necomunicarea p-verbal, incalcandu-se astfel art.14, art.25 (1) si (2), art. 26 (3), respectiv art.27 din O.G.2/2001.

.- puteti invoca de asemenea si art.141, alin. (8) C.proc fiscala- In cazul in care titlurile executorii emise de alte organe decat cele prevazute la art. 33 alin. (1) nu cuprind unul dintre urmatoarele elemente: numele si prenumele sau denumirea debitorului, codul numeric personal, codul unic de inregistrare, domiciliul sau sediul, cuantumul sumei datorate, temeiul legal, semnatura organului care l-a emis si dovada comunicarii acestora, organul de executare va restitui de indata titlurile executorii organelor emitente

- puteti solicita de asemenea verificarea transmiterii catre organele fiscale a titlului executoriu provenit in urma sanctionarii contraventionale, in termen de 90 de zile de la emiterea de catre organele competente, termen care daca nu s-a respectat duce la anularea titlului executoriu....in acest sens a se vedea art.141, alin. (7) Cod.proc.fiscala

Toate cele bune !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie din partea directiei generale de impozite si taxe locale pt. un pv de la politia rutiera mariusft mariusft Buna ziua, Astazi am primit o somatie de plata din partea MF pentru o amenda primita in 04.06.2008 pentru depasirea limitei de viteze in orasul Brasov, la ... (vezi toată discuția)
Restituire amenda contraventionala Allynia Allynia Buna ziua, Avand in vedere faptul ca Ordonanta nr.2/2001 la Art.39 pct.2,prevede ca : in vederea executarii amenzii,organele...vor comunica din oficiu pv-ul ... (vezi toată discuția)
Procese verbale adrian_94 adrian_94 amenzile de circulatie trimise prin posta recomandate daca nu se semneaza pt. ridicarea scrisorilor , ce se intampla cu ele daca a trecut mai mult de 6 luni de ... (vezi toată discuția)