avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furtul cartii de munca
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furtul cartii de munca

as avea intrebarea aceasta pentru practicieni in special, poate v-ati confruntat cu o problema asemanatoare.
cartea de munca poate constitui obiect material al infractiunii de furt prev de art. 208 c.pen.?
dupa parerea mea e posibil, dar politistii care ancheteaza nu sunt foarte convinsi de lucrul acesta.

ar putea fi considerata cartea de munca un act care serveste le identificare ca fapta sa fie incadrata la furt calificat?
din punctul meu de vedere, nu, dar totusi este unicul mijloc prin care persoana interesata poate demonstra vechimea in munca, cartea de munca servind astfel la identificarea persoanei care pretinde dreptul la pensie cu cea mentionata in cuprinsul cartii de munca.

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 13:01, 23 August 2009
Decretul 92/1976
Art. 1, al.1.Carnetul de munca, este actul oficial prin care se dovedeste vechimea in munca, vechimea neintrerupta in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate,vechimea in functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite, retributia tarifara de incadrare si alte drepturi ce se includ in aceasta.
Art. 23 al.1 si al.2 lit b, sanctioneaza contraventional, pierderea, degradarea ori distrugerea de catre titular sau de catre persoana desemnata cu pastrarea in unitate.
Poate ca nu e art. 209 al.2 lit b, pentru ca nu serveste la legitimare, identificare sau dovedirea starii civile dar ar putea fi vorba de 208 al.2"Se considera bunuri mobile... precum si inscrisurile"
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
Eu zic ca da, intrucat carnetul de munca are un regim juridic special, reglementat (inca!) prin Decretul nr. 92/1976.
El este act personal al titularului si nu poate fi retinut decat de catre politie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Duminică, 23 August 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
E vorba de Decretul nr.92/1976
Poate ca nu e art. 209 al.2 lit b, pentru ca nu serveste la legitimare, identificare sau dovedirea starii civile dar ar putea fi vorba de 208 al.2"Se considera bunuri mobile... precum si inscrisurile"

da, este vorba despre inscrisuri cu valoare economica... cartea de munca nu are valoare economica in sine (nu poate fi valorificata de hot), dar este producator de consecinte juridice cu caracter patrimonial in persoana titularului, de aceea si eu consider ca pentru identitate de ratiune fapta constituie infractiune de furt... obiectul are totusi o insemnatate deosebita, deci fapta prezinta un pericol social ridicat.
In mod cert se poate face referire la infractiunea de furt,cartea de munca constituind obiect material.Mai mult decat atat ,putem vorbi in primul rand de intentie,de calitatea persoanei,etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime carte de munca victor sorin victor sorin Buna ziua , din motive mai mult sau mai putin obiective nu am consemnate in cartea de munca toate perioadele lucrate , acestea putind fii dovedite doar prin ... (vezi toată discuția)
Inscrieri in carnetul de munca gabi1974 gabi1974 Daca un angajat este sanctionat cu reducerea salariului pe 3 luni cu 10%, aceasta sanctiune cum se trece in carnetul de munca: "modificat incadrarea" urmand ca ... (vezi toată discuția)
Se mai elibereaza carte de munca sau nu? florinsadova florinsadova O persoana student doreste sa se angajeze pe perioada vacantei de vara. Angajatorul i-a spus ca nu se mai elibereaza carti de munca.Este adevarat? (vezi toată discuția)