avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract de munca

Lucrez la o firma la care "detasam" soferi la diverse firme ( contract de munca temporara). De multe ori, se intampla ca angajatii sa plece in concediu si apoi sa aduca medicale pentru a sta mai mult in concediu, iar clientul nu ii mai vrea inapoi din cauza ca au stat prea mult acasa si blocheaza activitatea firmei. In situatia in care o firma nu mai doreste angajatul, cum ii pot inceta contractul fara sa il bag in somaj (ca sa evit blocarea postului)?
Multumesc frumos!
RuxandraLarisa a scris:

Lucrez la o firma la care "detasam" soferi la diverse firme ( contract de munca temporara).

..clientul nu ii mai vrea inapoi din cauza ca au stat prea mult acasa si blocheaza activitatea firmei. In situatia in care o firma nu mai doreste angajatul, cum ii pot inceta contractul fara sa il bag in somaj (ca sa evit blocarea postului)?



Sunteti un agent de munca temporara ,in situatia descrisa trebuie sa tineti seama de prevederile art 91al(2)lit g Codul Muncii,precum si de prevederea art 100 Codul Muncii:

(1) Agentul de munca temporara pune la dispozitie utilizatorului un salariat angajat prin contract de munca temporara, in baza unui contract de punere la dispozitie incheiat in forma scrisa.
(2) Contractul de punere la dispozitie trebuie sa cuprinda:
a) durata misiunii;
b) caracteristicile specifice postului, in special calificarea necesara, locul executarii misiunii si programul de lucru;
c) conditiile concrete de munca;
d) echipamentele individuale de protectie si de munca pe care salariatul temporar trebuie sa le utilizeze;
e) orice alte servicii si facilitati in favoarea salariatului temporar;
f) valoarea comisionului de care beneficiaza agentul de munca temporara, precum si remuneratia la care are dreptul salariatul;
g) conditiile in care utilizatorul poate refuza un salariat temporar pus la dispozitie de un agent de munca temporara.
(3) Orice clauza prin care se interzice angajarea de catre utilizator a salariatului temporar dupa indeplinirea misiunii este nula.

ART 100 :

Agentul de muncă temporară care concediază salariatul temporar înainte de termenul prevăzut în contractul de muncă temporară, pentru alte motive decât cele disciplinare, are obligaţia de a respecta reglementările legale privind încetarea contractului individual de muncă pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.


Ar fi posibil in functie de ceea ce aveti stipulat la lit g in Contractul de punere la dispozitie,sa intervina o reziliere a acestuia, incheiat intre dvs si utilizator,firma respectiva,inainte de termen prin refuzul angajatului,iar dvs ca angajator al respectivului salariat sa procedati de ex la o concediere disciplinara in cf cu art 61lit a Codul Muncii.
Care ar fi motivele concedierii disciplinare? ....din ce sustine utilizatorul nu reiese savarsirea unei abateri disciplinare - faptul ca a stat prea mult acasa.
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am precizat depinde si in ce conditii poate fi refuzat angajatul pus la dispozitia utilizatorului in cf cu clauza contractului de punere la dispozitie,posibil ca acolo sa existe precizari in ceea ce priveste prezenta etc... care sa se constituie in motive pt o astfel de concediere.
Oricum, citind postarea utilizatorului observ ca vorbeste despre angajat detasat,nu este cazul suntem in situatia angajatului prin agent de munca temporara,speta reglementata separat in Codul Muncii. (art 88-art102 )
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
ContSters400311, utilizator
Din cate am citit , s-a scris deja motivul pentru care nu si-l mai doreste...a stat pres mult acasa - c.o. plus concediu medical . Daca s-ar fi scris alt motiv, poate am fi intr-o situatie care ar fi dus la concedierea disciplinara.

Cred ca cel mai convenabil este incetarea in baza art.95 alin.4 C.mun, intrucat toate partile sunt in avantaj : Utilizatorul nu mai foloseste munca salariatului in cauza, angajatorul nu este nevoit sa desfiinteze un post, salariatul intra in somaj.
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Incetare contract munca Matei Florentina Matei Florentina Incetare contract munca Buna ziua! Sunt angajatul unei societati de plasare forta de munca (soferi) in comunitate. In baza contractului de munca temporara ... (vezi toată discuția)
Incetare articol 95 alin 4 RuxandraLarisa RuxandraLarisa Vreau sa incetez contractul de munca temporara al unui angajat cu articolul 95 alin 4 deoarece a cauzat daune. De asemenea, nu a mai lucrat din data de 02.12. ... (vezi toată discuția)
Incheiere contract de munca tomagabriela tomagabriela Patronul m-a anuntat ca imi incheie contractul de munca. Cum pot sa-mi fac somaj daca el doreste sa angajeze alta persoana pe aceeasi functie. (vezi toată discuția)