avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de intretinere cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de intretinere cu uzufruct viager

Buna ziua eu si sotul meu la intelegere cu o batrana din blocul in care locuim am facut un testament in urma cu 4 ani in anul 2012, in care ne-am luat raspunderea sa o ingrijim si sa o intretinem .la momentul respectiv batrana avea 78 de ani. mentionez ca eu si sotul meu ne cunoaste si suntem impreuna cu aceasta batrana din anul 2000 de cand , pentru o suma de bani cu care am picat la intelegere sa o platim pentru ca statea cu fetita noastra cat timp noi era la servici (fetita avand atunci varsta de 2 ani jumate) . In februarie 2016 la cererea ei am facut si un contract de intretinere cu uzufruct viager, iar dupa aproximativ 2 luni a inceput sa ne acuze ca nu respectam clauzele contractuale .mentionez ca am respectat intrutotul si poate chiar mai mult decat trebuia tot ce a cerut si ce trebuia din acel contract .plata cheltuielilor mancare medicamente curatenie.In luna iunie 2016 ne-a dat in judecata pentru nerespectarea clauzelor contractuale , noi neprimind inca o instiintare de la procuratura am continuat sa o ingrijim sa ii ducem mancare sa ii spalm sa ii facem curatenie sa platim toate taxele si darile la stat ,in schimb ea ca sa ne opreasca sa o mai cautam sa dus la politie si a facut o reclamatie impotriva noastra ca o deranjam si ca doreste sa nu o mai cautam si sa o lasam in pace si a schimbat si incuietoarea la usa ca nu cumva sa intram in casa . in urma reclamatie am fost chemati atat eu cat si sotul meu sa dam declaratie ca nu o mai deranjam si nu o mai cautam. Va rog sa imi dati un sfat daca este normal ce a facut si daca noi vom avea probleme si in aceasta situatie ce ar trebui sa facem . multumesc

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:47, 16 Septembrie 2016
@dorintopor, lasand in urma motivele pentru care v-ati bagat in asa ceva, respectiv intr-un contract aleatoriu, dupa parerea mea unul dintre cele mai nerecomandate contracte posibile, se impune sa precizam ca - da, este adevarat ca de foarte multe ori debitorul intretinerii (dvs.) este de buna credinta, iar creditorul intretinerii (doamna intretinuta) refuza in mod nejustificat sa primeasca intretinerea, iar probele care se administreaza intr-o eventuala cauza scot in evidenta ca debitorul intretinerii nu se afla in culpa.

Pe de alta parte, legiuitorul a prevazut in textul art.2261, urmatoarele:
Înlocuirea întreţinerii prin rentă
(1) Dacă prestarea sau primirea în natură a întreţinerii nu mai poate continua din motive obiective sau dacă debitorul întreţinerii decedează şi nu intervine o înţelegere între părţi, instanţa judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părţi, fie şi numai temporar, întreţinerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare.
(2) Atunci când prestarea sau primirea în natură a întreţinerii nu mai poate continua din culpa uneia dintre părţi, instanţa va majora sau, după caz, diminua cuantumul sumei de bani care înlocuieşte prestaţia de întreţinere.

Cu alte cuvinte, in cazul in care, fara culpa dvs., viata si colaborarea (caci in cazul acestui contract de intretinere trebuie, se impune sa existe o colaborare cu buna credinta), deci fara culpa dvs. viata si colaborarea cu doamna (creditor al intretinerii) a devenit imposibila, instanta poate inlocui obligatia de prestare a intretinerii in natura cu obligatia de plata a unei sume de bani.

P.s.
Cautati Decizia 1890 per 2001 a Curtii de Apel Iasi, care va poate ajuta in problema dvs.
testamentul incheiat in anul 2012 noi stim ca nu la anulat ,iar in contractul de intretinere
Citez :

( Eu subsemnata ... Transmit dreptul de nuda proprietate asupra acestui imobil descris cu sarcina ca dobanditorii... Sa i-mi asigure intretinerea necesara pe toata durata vietii mele,procurarea si prepararea hranei asigurarea lenjeriei de pat de corp efectuarea curateniei plata consumului de apa curent electric precum si toate lucrarile gospodaresti necesare imobilului ,in caz de boala medicamente si tratament medical corespunzator iar la deces sa ma inmormanteze cu cinstea cuvenita.apreciem valoarea intretinerii la suma de 80.000 lei iar eu subsemnatul transmitator declar ca am cunostinta de continutul acestui act si nu solicit asistenta din partea primariei pentru semnarea acestui act conform legii 17/2000 iar in caz de nerespectare a clauzelor contractuale imi rezerv dreptul de a solicita rezilierea contractului aratand ca nu am mostenitori rezervatari si am si testat ca averea mea sa ramana in posesia prezentilor transmitatori.De asemenea cunoastem prevederile articolului 2261din noul cod civil prin care in anumite conditii este posibila inlocuirea intretinerii prin renta ,fie prin buna invoiala fie prin hotarare judecatoreasca .)In acest caz noi ce facem asteptam hotararea judecatoreasca sau ii trimitem noi o suma de bani pe care o refuza in totalitate.Reamintesc ca intretinerea ,curentul gazul si toate cheltuielile aferente imobilului le suportam noi incontinuare .
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2016
dorintopor, utilizator
Este un facsimil dintr-un banal contract de intretinere, nu contine clauze exceptionale.

Cat priveste inlocuirea intretinerii prin renta, si avand in vedere ce ati scris dvs (va citez) ...
dorintopor a scris:
[...],iar in contractul de intretinere nu este prevazut inlocuire intretinerii prin renta. [...]

... se impune sa intelegeti, si sa recititi mesajele de mai sus, ca eu nu am spus cum ca ar trebui sa existe o clauza in contract despre inlocuirea intretinerii prin renta, ci am spus ca instanţa judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părţi, [...] întreţinerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare.

Adica, in situatia limita in care nu va mai intelegeti si ajungeti in instanta sa va judecati. Ok?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2016
trandafir2, moderator
Multumesc pentru raspuns si imi cer scuze pentru neintelegere creata .exista acea clauza in contract cu inlocuirea intretinerii prin renta . Inca o data imi cer scuze pentru neintelegere creata .
Neintelegerea creata nu este o problema, este un lucru firesc sa nu puteti urmari si procesa imediat anumite informatii juridice specifice. Nu va faceti probleme !
Pentru orice nelamuriri apelati cu incredere, caci se va gasi cineva prin preajma sa raspunda.

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere balazszsuzsa balazszsuzsa buna ziua, ce este de facut daca sa incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager, si acum cand tanti a inceput sa se razgandeasca, inceraca sa nu mai ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere - cum pot sa onorez conditiile contractuale ibi.tibi ibi.tibi Buna ziua, sunt proprietarul unui imobil dobandit printr-un contract de intretinere incheiat cu o persoana. Intrut locuim in aceeasi localitate, pana acum ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere kristhinel_87 kristhinel_87 Buna ziua! Intrebarea mea este un pic mai ciudata. Este posibil ca intr-un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sa fie mentionat faptul ca ... (vezi toată discuția)