avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical cod 14
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical cod 14

Buna ziua! Stiu ca la codul 14 al unui concediu medical nu e nevoie de stagiu de cotizare, totusi cum se calculeaza?
Speta: Nou angajat in 1 august 2016 fara stagiu de cotizare in ultimele 12 luni; 5 zile de concediu medical cu cod 14 tot in august.
Cum se calculeaza indemnizatia de concediu medical? La ce ne raportam (venituri etc)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: miculschi , utilizator 13:55, 5 Septembrie 2016
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

ART. 9
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizează perioadele asimilate stagiului de cotizare prevăzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurări sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevăzute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de bază minim brut pe ţară din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
...

(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, pentru situaţiile prevăzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
...

ART. 17
...
(2) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, determinată de tuberculoză, SIDA, neoplazii, precum şi de o boală infectocontagioasă din grupa A şi de urgenţe medico-chirurgicale stabilite în condiţiile prevăzute la art. 9, este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10.


2. Se va lua ca baza de calcul salariul brut pentru luna august, din contractul individual de munca (CIM).
Multumesc!
Ma scuzati ca insist, dar nu reusim sa ne punem de acord pentru ca la art. 7 scrie:
"ART. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical".
Daca ea inca nu a cotizat, adica inca nu a incasat anterior un venit.... atunci eu nu stiu daca ma pot raporta la venitul brut din CIM.
Programatorul spune ca indemnizatia de concediu medical ar fi 0 (zero).
Multumesc!
In normele de aplicare a OUG nr.158/2005 este foarte clar precizat:

ART. 70
În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, pentru situaţiile prevăzute la art. 9 şi 31 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia, cu respectarea prevederilor art. 69.


Deci, indemnizatia se va calcula cu salariul de incadrare din luna august, daca, dupa verificarea dvs., nu rezulta ca angajatul are perioade asimilate in cele 12 luni anterioare.

ART. 69
(1) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor art. 68, se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor se utilizează perioadele asimilate stagiului de cotizare prevăzute la art. 12 alin. (2) şi (4), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) indemnizaţiile de asigurări sociale de care au beneficiat asiguraţii, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
c) salariul de bază minim brut pe ţară, din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute la art. 12 alin. (4) lit. b) şi c).
Da, numai ca nu mai exista salariu de incadrare. Putem discuta de salariu de baza sau brut, nu?
"...baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia..."
Repet: Persoana nu are stagiu de cotizare in ultimele 12 luni ANTERIOARE lunii august; nu a fost in cresterea copilului, prima zi de lucru a fost 1 august.

Alte discuții în legătură

Concediu medical nu se plateste daca nu ai minim 3 luni lucrate ? MaTr1cE MaTr1cE Am si eu o intrebare... Lucrez la o firma de IT de 2 luni si am fost 11 zile in concediu medical pe care il am de la spital deoarece am fost internat. Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Concediu medical perioada determinata lulusca lulusca Am un salariat pe perioada determinata 1 luna 22/07/2014 - 22/08/2014 care prezinta un CM cod 6 (ne mai lucrand in ultimele 12 luni). pe perioada ... (vezi toată discuția)
Concedii medicale stoicavioleta17 stoicavioleta17 Un salariat incadrat la 01/11/2011 care din 08/11/2011 este in concediu medical.Cum calculez baza de calcul a indemnizatiei avand in vedere ca nu are nici ... (vezi toată discuția)