avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspunderea financiara a angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspunderea financiara a angajatului

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca pot sa fac o anexa sau act aditional la CIM cu privire la raspunderea financiara a angajatului daca nu respecta tremenul de executare a unui proiect. Ma refer la alte sanctiuni decat cele prevazute de codul muncii, diminuare salar cu 10% pt 3 luni, fiind vorba de sume mari?
Cu deosebit respect,
Barta A
Cel mai recent răspuns: barta_andras , utilizator 12:36, 5 Septembrie 2016
Ati putea uza de angajarea raspunderii patrimoniale a angajatului.reglementata de art 254Codul Muncii:
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

barta_andras a scris:

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca pot sa fac o anexa sau act aditional la CIM cu privire la raspunderea financiara a angajatului daca nu respecta tremenul de executare a unui proiect. Ma refer la alte sanctiuni decat cele prevazute de codul muncii, diminuare salar cu 10% pt 3 luni, fiind vorba de sume mari?
Cu deosebit respect,
Barta A



Nu aveti cum sa stabiliti alte sanctiuni decat cele mentionate in Codul muncii la art.248.


D.p.d.v.juridic nu exista raspundere financiara.

Va multumesc pentru raspunsuri! Inteleg ca nu se poate stabili decat in limita prevazuta in codul muncii. Dar pentru o paguba cu valoare foarte mare pot sa ma adresez instantei? Vorbesc despre o valoare care nu poate fi acoperita prin aplicarea dispozitiilor art 248 si 254 din codul muncii. Concret, daca proiectantul nu executa la timp proiectul utilajului se intarzie fabricatia, se intarzie livrarea, depasirea termenului de livrare si punere in functiune atrage penalitati sau chiar rezilierea contractului cu beneficiarul. La fel se intampla si in cazul muncitorilor daca intarzie fabricarea utilajului.
Cu deosebit respect!
Una dintre modalitatile prin care se poate recupera prejudiciul cauzat de catre un salariat este promovarea unei actiuni in instanta.

Competenta apartine Tribunalului in raza caruia angajatorul are sediul social.

Angajarea raspunderii patrimoniale se poate face intr-un termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune. Termenul de 3 ani pentru introducerea cererii de chemare în judecata se calculeaza de la data producerii pagubei.


art.211 din Legea 62/2011
Cererile pot fi formulate de cei ale căror drepturi au fost încălcate după cum urmează:
.......
c) plata despăgubirilor pentru pagubele cauzate şi restituirea unor sume care au format obiectul unor plăţi nedatorate pot fi cerute în termen de 3 ani de la data producerii pagubei.
...
Va multumesc foarte frumos pentru raspunsurile prompte!
Cu deosebit respect!
Barta A

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema morosanucristian morosanucristian lucrez la o firma de curierat si acum cateva zile am pierdut o suma de bani din incasarile facute pe teren...seful de la firma unde prestez eu servicii mia zis ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala Andrei Gica Andrei Gica Buna ziua. Exista in Codul muncii un capitol, \"CAPITOLUL III Răspunderea patrimonială\" in care se stabileste clar ca in cazul in care angajatorul constata ... (vezi toată discuția)
Regulament de ordine interioara ContSters359110 ContSters359110 lucrez in cadrul unei institutii in care se lucreaza pe baza de proiecte iar in regulamentul de ordine interioara precizeaza ca in cazul unui prejudiciu ... (vezi toată discuția)