avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... zugravit scara bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

zugravit scara bloc

buna seara.cer si eu ajutorul pentru lamurirea unei probleme.dupa multe lupte am reusit sa convingem locatarii scarii sa zugravim.toate bune si frumoase dar la calcularea sumelor ce revin fiecarui ap. au inceput problemele.administratorul a repartizat chelruielile functie de cota parte indiviza.suntem o scara cu 8 etaje locuibile,uscator si casa liftului la etajul 9 si parterul care nu are apartamente.sunt 2 ap.de 2 camere,1 ap. de 3 camere si1 ap.de 4 camere pe fiecare nivel.acum cei de la ap.cu 4 nu sunt de acord cu repartizarea facuta deoarece ap. are pe casa scarii o suprafata de perete mai mica decat au cele cu 2 si ar dori ca repartizarea sa se faca in mod egal pe ap.indicati-mi si mie care sunt prevederile legale in acest sens si daca administratorul a procedat corect prin impartire la cota indiviza.multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:28, 9 Septembrie 2016
Administratorul a procedat corect si a aplicat disp HG nr 1588/2007
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate

Art. 43. — Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiiIor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul — partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
legal cheltuiala se repartizeaza dupa cota de proprietate.
Daca faceti altfel este ilegal.
buna seara.revin cu discutia despre subiect pt. ca au aparut noi interpretari.ieri a avut loc o noua adunare generala(de scara pt. ca se zugraveste o singura scara din cele 3 care compun asociatia-sunt 2 blocuri,unul cu o scara si unul cu 2 scari,dar lucrarea a fost contractata in numele asociatiei si se emite factura pe asociatie),la care din pacate nu am putut participa fiind plecat din localitate pt.o problema neplanificata(decesul unei rude) si la intoarcere am constatat ca s-a refacut repartizarea cheltuielilor pt. zugravire in mod egal pe fiecare apartament.culmea este ca s-a stricat si liftul si reparatia a fost repartizata tot in mod egal pe apartamente-vad ca cei care au contestat la zugravire repartitia nu fac scandal chiar daca ei locuiesc la etaje superioare si eu la etajul 1 si nu folosesc liftul(din cate am citit si aici trebuiau repartizate cheltuielile pe cota parte).eu doresc un sfat de la dv.-catre ce autoritati ma pot indrepta pt. a face sesizare(primarie,politie)?ce se poate intampla daca adresez asociatiei o sesizare prin care le aduc la cunostinta ca nu voi achita decat valoarea care mi-ar fi revenit prin repartizare la cota parte?multumesc!!!!!!!!!!!!
Sesizati Serviciul asociatii de proprietari din subordinea primariei. Acest serviciu poate constata ca repartizarea cheltuielilor nu se face conform legii. Poate obliga presedintele si administratorul sa refaca repatizarea cheltuielilor si poate sanctiona ata presedintele cat si administratorul. Poate fi sanctionat si cenzorul care verifica legalitatea repartizarii cheltuielilor.
Noi cand facem asemenea cheltuieli (zugravirea casei scarii, de exemplu) nu facem nici un fel de sedinta pe casa scarii. Asemenea lucrari le aprobam in adunarea generala in bugetul de venituri si cheltuieli si nu intrebam pe nimeni cum repartizam cheltuielile. Aplicam legea repartizand cheltuielile pe cota indiviza (proportional cu suprafat utila) si atat. Sigur ca mai apare cate un nemultumit, i se explica prevederile legii si mergem mai departe indiferent ca omul este multumit sau nu.
pot face sesizari si reclamatii catre asociatie chiar si in cazul in care sunt doar locatar(eu sunt cel care achita toate platile aferente locuintei-este ap.socrilor dar locuiesc eu in el) si nu proprietarul apartamentului la care fac referire in discutie?

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor de reparatii yoko49 yoko49 In blocul in care locuiesc s-a prins in buget printre altele si zugravirea scarilor.Pe fiecare scara sunt 17 ap cu 3 camere si 19 ap cu 2 camere. Proprietarii ... (vezi toată discuția)
Calculul întreținerii Iuniik Iuniik Bună seara. Am și eu o întrebare in legătură cu repartizareA cheltuielilor intro asociație de locatari. La o primă ședință am hotărât să ... (vezi toată discuția)
Incadrarea juridica a faptelor administratorului de asociatie 202020 202020 buna ziua, as dori sa ma ajutati intr-un conflict cu administratorul blocului. Am incercat sa depun o plingere la parchet impotriva acestuia dar mi s-a spus ... (vezi toată discuția)