avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Radiere auto instrainat fara acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Radiere auto instrainat fara acte

Revin cu o problema legata de radierea unui autoturism instrainat de catre proprietar , fara acte, cu gandul ca actele se vor face ulterior. Nici macar o hartie de mana cu martori.
Intre timp proprietarul (vanzatorul) a decedat iar familia a ramas cu problema masinii instrainate la care plateste in continuare impozit.

In acest caz cumparatorul este cunoscut dar pe acesta nu-l intereseaza problema pe motiv ca masina nu o mai foloseste, este undeva in curte , nefunctionala - obiect de mobilier...Spune ca nu e problema lui ca ca proprietarul din acte plateste impozit. Mentionez ca toate actele masinii sunt la el.
Intrebarea mea : care este calea de al convinge/constrange pe detinatorul masinii sa intocmeasca actele astfel incat masina sa poata fi radiata si proprietarul din acte sa nu mai plateasca impozit?
Se poate apela la politie ? Se poate merge in instanta? Exista procedura unei declaratii pe proprie raspundere a familiei defunctului in care sa declare instrainarea si apoi sa ceara radierea autoturismului?

Am vazut ca au mai fost postari pe aceasta tema in 2011 / 2014 si ma gandesc ca au poate acum - legea poate permite o solutionare mult mai simpla...
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:26, 5 Septembrie 2016
@viorelh, in judecata sansele dvs. sunt reduse, pentru ca nu aveti cum sa-l constrangeti pe cumparator, atata vreme cat nici nu puteti sa dovediti vanzarea (caci nu aveti inscrisuri doveditoare ale vanzarii) si atata vreme cat nici vanzatorul nu a respectat legislatia cand a "vandut" (adica nu s-a comportat cu buna credinta).
"Cumparatorul" poate spune - N-am cumparat domnule, am platit, am inchiriat, si apoi n-au mai venit sa-si ia rabla de aici ! Este perfect plauzibil.

Daca aveti toate actele masinii, trebuie sa o rezolvati dvs., prin radiere din circulatie si mai apoi, in baza acesteia, o radiati si din evidentele fiscale si cu asta basta!

Desigur, partea neplacuta este ca va trebui sa dezbateti succesiunea, si pentru masina respectiva. Deci, mergeti la presupusul cumparator, cu care ar trebui sa va intelegeti si sa il convingeti sa va dea talonul si numerele vehiculului si rezolvati problema la serviciul inmatriculari.
viorelh a scris:


Exista procedura unei declaratii pe proprie raspundere a familiei defunctului in care sa declare instrainarea si apoi sa ceara radierea autoturismului?




Aceasta varianta exista dar....poate fi exercitata numai de catre proprietarul bunului mobil sau de catre persoana imputernicita de catre acesta
Or speta dv este diferita ,in sensul ca proprietarul vehiculului este decedat
Demersuri vor putea fi desfasurate dupa dezbaterea succesiunii,in baza certificatului de mostenitor
Totusi mostenitorii proprietarului vehiculului pot desfasura demersuri de notificare oficiala detinator vehicul pentru perfectarea documentelor de tranzactionare bun mobil,sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Mostenitorii pot notifica oficial atat SPR evidenta auto cat si CNADNR ca vehiculul a fost instrainat catre numitul X

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere autoturism instrainat fara act de vanzare/ cumparare FloAp FloAp Buna ziua, As dori sa radiez un autoturism dar problema este ca l-am instrainat fara a face act de vanzare/cumparare unui prieten, urmand sa facem actele ... (vezi toată discuția)
Amenda masina vanduta mshboss mshboss Buna ziua! Tatal meu (decedat in urma cu cateva luni) a vandut o masina anul trecut unui domn care nu s-a prezentat pana acum la politie sa treaca masina pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare vehicul catre o terta persoana fara acte perfectate cu vanzatorul initial milangheorghe milangheorghe Buna ziua va rog sa-mi dati un sfat in urmatoarea speta, In 27.12 2001 an achizitionat un autoturism in baza unui act olograf certificat de 2 martori. In anul ... (vezi toată discuția)