avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Alcool la volan + accident + vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Alcool la volan + accident + vatamare corporala

Buna seara,
Situatia (dosarul) se prezinta astfel:
Persoana X si alte 2 persoane se urca intr-o masina. Toate cele 3 persoane au consumat bauturii acoolice. Se produce accidentul (se rastoarna cu masina).
La fata locului sosesc ambulantele si politia.
Soferul are o alcoolemie in sange de 0.90 prima proba si 0.75 a doua. Toti cei implicati in accident nu au avut nevoie de ingrijiri medicale sau de zile de spitalizare.
Nu exista pretentii materiale sau morale din partea celor 2 pasageri.
Se intocmeste dosarul penal, se iau declaratii, dosarul pleca de la politie catre parchet, procurorul dispune inceperea urmaririi penale in cazul soferului. Se iau declaratiile soferului in calitate de suspect si inculpat, cu propunerea de trimitere in judecata si dosarul se renintoarece la parchet .
Intreabarea mea este :
Procurorul mai are puterea legala sa "renunte la urmarirea penala" sau sa mai faca ceva (acord de recunoastere......) si sa nu se mai ajunga la instanta ?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2016
adx, utilizator
Cel mai recent răspuns: adx , utilizator 12:34, 22 Mai 2017
adx a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Acum se cenzurează de instanta dacă se da renunțare la urmărire penala.
Cam aiurea ca v-au trimis în judecata dacă fapta nu mai constituia infracțiune...
Au fost însă și condamnări Date în astfel de cazuri din cate am înțeles.


Fapta constituie infractiune ( prima proba este 0.90 ), pe baza acesteia se timite in judecata .......


Pai... daca sunt 2 probe...nu ar trebui condamnata persoana decat daca s-ar dovedi exact cat a baut si la ce ore...in mod normal...dupa parerea mea...

Sa iei proba care indica mai mult trebuie sa ai un criteriu deosebit de precis ca sa inlaturi orice dubiu...
Nu se cade ca o persoana sa fie condamnata pe baza unor probe contradictorii...

Dar...am observat ca exista si cauze penale care s-au soldat cu condamnarea penala...

Eu nu am avut asa ceva printre cazurile mele.
Am avut cazuri in care totul iesea sub limita legala desi trebuia sa se depaseasca in mod normal...conform calculelor politistilor...care erau nedumeriti.
Totul se sfarsea in urmarirea penala.
Buna ziua,
Revin cu problema mea.
La sfarsitul lunii septembrie procurorul de caz mi-a comunicat ca va propune "renuntarea la urmarirea penala" si ca o sa primesc acasa, in maxim 10 zile solutia.....
Din pacate, nu s-a intamplat asa si dosarul s-a reintors la politie cu ordonata de "recalcularea alcoolemie" pentru ca legea a fost modifica (sintagma la momentul prelevarii fiind neconstitutionala........)
Am dat declaratia de consum, am platit recalcularea, dar rezultatul este unul nefavorabil mie, mai exact 1.23 . Mai nou cei de la IML, din ce am aflat, daca alcoolemia este in scadere nu mai tin cont de declaratia soferului si fac calculul procentual.
Intrebarea mea ar fi daca procurorul mai poate da renuntarea si sa nu tina cont de recalculare, sau daca va merge in instanta, exista vro sansa sa obtin renuntarea sau amanarea aplicari pedepsei (din cazurile pe care le-ati mai avut) ?
Multumesc.
Oricare din variantele prezentate de dvs sunt posibile, nu este exclusa nici varianta condamnarii.
Buna seara ,
Dosarul prezentat mai sus a ajuns la judecatorie iar solutia a fost amenda penala.
Parchetul a facut apel si vreau sa va intreb daca este necesar sa fac si eu (care ar fi "avantajele" sau "dezavantajele").
Din punct de vedere legal o condamnare de x luni/ani cu amanarea aplicarii pedepsei este mai "grea" decat amenda penala ?
Multumesc.
Amenda penala inseamna condamnare si permis anulat.
Prin amanarea aplicarii pedepsei, instanta doar stabileste o pedeapsa si amana aplicarea ei pe un termen de supraveghere de 2 ani. Amanarea aplicarii pedepsei nu reprezinta o hotarare de condamnare si permisul vi se restituie.
Pe de alta parte, daca se dispune amanarea aplicarii pedepsei, exista masuri de supraveghere obligatorii si este posibil ca instanta sa impuna si anumite obligatii.

Alte discuții în legătură

Alcool aer expirat 0.44 ALINA PLOYOGEA ALINA PLOYOGEA Buna ziua. Va rog sa- mi spuneti la o alcoolemie de 0.44 in aerul expirat si la prima proba de sânge 0.90, a doua proba 0.71 , care ar fi consecințele. (vezi toată discuția)
Conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului Dumi93 Dumi93 Buna ziua, Acum cateva luni am fost oprit de catre un echipaj de politie,control de rutina,iar in urma testarii cu etilotestul a rezultat o alcolemie de ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan AlexMan92 AlexMan92 Ajutoor..Am fost prins cu alcoolemie de 0.43 in aerul expirat.Am fost dus la UPU pt recoltarea probelor de sange.Mentionez ca am fost oprit de politie dupa ce ... (vezi toată discuția)