avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Continuare arenda chiar cu decesul arendatorului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Continuare arenda chiar cu decesul arendatorului

Buna ziua. Eu sunt un arendas care vrea sa ia in arenda un teren pe zece ani , dar nu pentru cultura mare ci pentru arbusti fructiferi. Arendatorul este batran si mi-e teama ca va muri curand si se vor ivi problemele. Eu vreau sa investesc bani in acest pamant, investitiile nefiind la fel la cultura mare ca la arbusti fructiferi, arbustii necesitand irigatie si alte multe chestii. Diferentele sunt enorme si pe perioade foarte lungi de timp. Din aceasta cauza intreb aici daca pot sa pun o clauza ca , contractul de arendare sa continue chiar si in cazul decesului arendatorului. Se poate asa ceva? Daca se va vinde probabil voi face oferta de cumparare, deci am o iesire, dar daca moare omul si vin copii sa profite de pe urma investitiilor mele fara sa pot face nimic, e o mare problema pt mine. Astept raspuns, va multumesc.
Cel mai recent răspuns: DorinaCet , utilizator 23:15, 6 Septembrie 2016
Haideti sa le luam pe rand, precizand din capul locului ca legea il protejeaza pe arendas:

- contractul de arendare trebuie incheiat in forma solemna prevazuta de lege;
- decesul arendatorului nu este cauza de incetare a contractului de arendare;
- contractul de arendare incheiat pentru o perioada determinata trebuie dus la indeplinire, fie de arendator, fie de catre mostenitorii arendatorului decedat, pentru toata durata prevazuta;
- mostenitorii sunt obligati sa respecte durata pentru care a fost incheiat contractul;
- contractul de arendare se reînnoieşte de drept, pentru aceeaşi durată, dacă niciuna dintre părţi nu a comunicat cocontractantului, în scris, refuzul său cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea termenului, iar în cazul terenurilor cu destinaţie agricolă, cu cel puţin un an
- arendasul beneficiaza de un drept de preemptiune legal, avand astfel prioritate la cumpararea bunurilor agricole arendate.

Toate cele de mai sus sunt expresia legislativa care ar trebui sa va incurajeze in demersul dvs. investitional. Succes!
exista legislatie care precizeaza aceste 3 puncte, si care sunt aceste legi ?
- decesul arendatorului nu este cauza de incetare a contractului de arendare;
- contractul de arendare incheiat pentru o perioada determinata trebuie dus la indeplinire, fie de arendator, fie de catre mostenitorii arendatorului decedat, pentru toata durata prevazuta;
- mostenitorii sunt obligati sa respecte durata pentru care a fost incheiat contractul;

multumesc

Textele de lege sunt urmatoarele:

Articolul 1.270 - Forţa obligatorie
(1) Contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante.
(2) Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părţilor ori din cauze autorizate de lege.



Articolul 1.282 - Transmisiunea drepturilor şi obligaţiilor către succesori
(1) La moartea unei părţi, drepturile şi obligaţiile contractuale ale acesteia se transmit succesorilor săi universali sau cu titlu universal, dacă din lege, din stipulaţia părţilor ori din natura contractului nu rezultă contrariul.
(2) Drepturile, precum şi, în cazurile prevăzute de lege, obligaţiile contractuale în strânsă legătură cu un bun se transmit, odată cu acesta, succesorilor cu titlu particular ai părţilor.



Articolul 1820 - Moartea locatorului sau a locatarului
(1) Locaţiunea nu încetează prin moartea locatorului sau a locatarului.

Cu toate acestea in materia contractului de arendare se aplica anumite reguli speciale, insa doar la arendas (caci pentru arendator se aplica regula generala de la art.1820), astfel:
Articolul 1850 - Cazuri speciale de încetare a contractului
Contractul de arendare încetează prin decesul, incapacitatea sau falimentul arendaşului.


Articolul 1848 - Reînnoirea arendării
(1) Contractul de arendare se reînnoieşte de drept, pentru aceeaşi durată, dacă niciuna dintre părţi nu a comunicat cocontractantului, în scris, refuzul său cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea termenului, iar în cazul terenurilor cu destinaţie agricolă, cu cel puţin un an.


Articolele de mai sus coroborate cu aplicarea regulilor generale din materia Teoriei generale a obligatiilor si din materia Mostenirii, conform cu care - la transmisiunea mortis causa a lucrului, drepturile si obligatiile defunctului trec asupra mostenitorilor.


P.s.
Va inteleg starea de neincredere, este fireasca, insa ce pot sa va garantez este ca problema si nelamurirea dvs. este banala, adica chiar si cel mai slab pregatit jurist stie sa va raspunda.
(...si oricum, la o asemenea investitie, va trebui sa consultati macar un jurist).
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2016
trandafir2, moderator
D-le Trandafir, va multumesc din suflet pt ajutorul acordat, fara sa ma cunoasteti si fara nici o plata. Eu si sotul meu suntem pionieri in ceea ce facem si pionierii risca totul uneori, aruncandu-se in cap de multe ori. In cazul de fata, singurii bani ramasi sunt cei pentru supravietuire cat vom munci, ca sa putem sa continuam sa ne atingem telul indepartat. Nu mai avem nimic pentru spital, avem numai doua variante ramase...ori la bal ori murim incercand, spitalul nu mai exista . De aceea inseamna mult pt noi informatiile date de dumneavoastra, chiar daca noi avem capacitatea de a ne informa singuri, nu vom putea niciodata sa intram atat de adanc intr-o meserie total straina pt noi. Va multumesc inca o data.
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2016
DorinaCet, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de arenda mincinosul mincinosul Buna seara, parintii mei au teren agricol in arenda la o societate ff mare, si ar dori sa rezilieze contractul de arenda ,dar tot sunt dusicuvorba. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Deces arendator orianadiana orianadiana Buna ziua, cum se procedeaza corect in cazul decesului arendatorului? Se reziliaza contractul printr-o decizie a arendasului si se inceie un contract nou cu ... (vezi toată discuția)
Preemptiune la contract de arendare? narcis08 narcis08 Exista vreo lege care da drept de preemptiune la arendarea unui teren? Are prioritate fostul arendas, care nu a reînnoit contractul cu moștenitorii? Are ... (vezi toată discuția)