avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deces arendator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deces arendator

Buna ziua, cum se procedeaza corect in cazul decesului arendatorului? Se reziliaza contractul printr-o decizie a arendasului si se inceie un contract nou cu unul din mostenitori sau inceteaza de drept? Mentionez ca in contractul de arenda nu este precizat. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 14:37, 11 Noiembrie 2016
Cand a fost incheiat contractul de arendare? Pe ce perioada a fost incheiat contractul de arendare? Cand a decedat arendatorul? Se cunosc mostenitorii, s-a dezbatut succesiunea?

In principiu, contractul de arendare nu inceteaza prin moartea arendatorului.
Contractul de arendare a fost incheiat pe 5 ani cu reinnoire de drept pe aceeasi perioada daca niciuna din parti nu solicita in scris contrariul, incepand cu anul 2013. Arendatorul a decedat in cursul anului 2016, iar mostenitorul (fiul decedatului) doreste sa refacem contractul pe numele dansului. Mentionez ca nu s-a facut succesiunea.
Vroiam sa stiu care este cea mai corecta modalitate de a inceta contractul vechi.
Am inteles. Cea mai simpla varianta este conventia partilor, respectiv arendasul pe de-o parte si mostenitorul arendatorului pe de alta parte, pot conveni incetarea vechiului contract si incheierea unui nou contract de arendare, pe numele noului proprietar al terenului.
!! Atentie insa, calitatea de mostenitor trebuie sa reiasa din Certificatul de mostenitor prin dezbaterea succesiunii si nu din vorbe sau din notorietatea faptului ca ar fi unic succesor.

Daca insa, una dintre parti se opune sau are dubii (si aici ne referim in special la arendas), atunci contractul de arendare nu poate fi denuntat unilateral si inainte de termen. In plus, eventuala notificare de incetare trebuie facuta cu un an inainte de expirarea termenului, in caz contrar contractul se reinnoieste de drept pentru aceeasi perioada, adica pentru 5 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuare arenda chiar cu decesul arendatorului DorinaCet DorinaCet Buna ziua. Eu sunt un arendas care vrea sa ia in arenda un teren pe zece ani , dar nu pentru cultura mare ci pentru arbusti fructiferi. Arendatorul este batran ... (vezi toată discuția)
Reinnoire contract arendare dupa decesul arendatorului. buna ... DragosParis DragosParis Reinnoire contract arendare dupa decesul arendatorului. Buna ziua, eu mostenesc un contract de arendare ca arendator ce expira la anul. Intentionez sa vand ... (vezi toată discuția)
Contract de arendă viorel77 viorel77 Cum se reziliază contractul de arendă al terenului arabil? (vezi toată discuția)