avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Speta: actele medicale la incepetul anului scolar.
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Speta: actele medicale la incepetul anului scolar.

Buna ziua,

Imi cer scuze in prealabil, dar sunt cetatean strain si voi incerca sa scriu corect in limba romana.

Am un copil de 7 ani care va incepe noul an scolar in luna Septembrie 2016.

Pentru frecventarea unui ciclu de învăţământ în România este obligatorie sa depunem la scoala anumite documente prevazute de legislatia in viigoara, mai recent prin Ordinul comun MS 1002/2015 care a modificat un alt ordin din 2011

Ordin MS 1002/2015
www.avocatnet.ro/content/art... )

Intr-un communicat de presa ( [ link extern ] :


Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că singurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniţă sau şcoală sunt adeverinţa medicală de la medicul de familie şi avizul epidemiologic, iar analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecţioasă la copil


Si aici incepe intrebarea mea. In tara unde am fost nascut eu, la gradinita/scoala primara/liceul nu a fost niciodata obligatoriu sa depunem anumite acte medicale pentru in intra in colectivitate si pentru a incepe un noul an scolar. In Romania prin Ordinul Ministerului exista aceasta obligatie de a depune o adeverinta medicala si avizul epidemiologic.

Din punctul meu de vedere astfel de documente cerute de scoala privind copilul meu (fortat prin ordinul Ministerul Sanatii) sunt chiar inutile si nu mai urmareste un scop legitim in cazul in care doar la inceputul anului scolar se cere o dovada referitor la sanatata copilului (care este doar valabil in aceasta zi, si nu garanteaza starea de sanatata al copilului a doua sau a treia zi sau intrarea in colectivitate in cursul anului dupa concedii de iarna/primavara).

Copilul meu are si drept la respectarea vietii private, si poate este vorba de incalcarea Articului 8 ECHR.

Art. 8.
1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.
2. Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decit in masura in care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura care, intr-o societate democratica, este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei, ori protejarea drepturilor si libertatilor altora.


Sunt perfect de accord ca in alineatul 2 vorbeste despre protejarea sanatatii fiind o exceptie in legatura cu alineatul 1,dar in conformitate cu principiile generale ale acțiuniile autoritatilor publice, aceste măsuri ar trebui să fie relevante, proporționale,fezabil, și acceptabil din punct de vedere etic.

Dar ce inseamna protejarea sanatatii ? In cazul in care aduc la scoala o adeverinta medicala in data de 10.09.2016, si copilul meu intre in colectivitatea pe 12.09.2016, ce valoarea mai are aceasta adeverinta medicala? Mai urmareste un scop legitim in cazul in care o adeverinta medicala doar confirma situatia de sanatata intr-o anumite zi? Si de ce sa cere o adeverinta medicala doar la inceptului anului si nu dupa concediu de craciun/anul nou?

Recunosc ca statele membre au o marja de apreciere asupra alineatul 2 (din art 8 ECHR) pentru a proteja si viata tuturor copiilor in incinta scoliilor, dar unde este limita de a cere astfel de documente in mod excesiv? (inca o data: in majoritatea statelor membre nu se cere documentele medicala la intrarea in colectivitate in incinta scoliilor).

Este adeverat ca statele membre se pot angaja intr-o politică de examinare medicala obligatorie pentru motive de sănătate publică doar daca acest lucru este justificat ca măsură adecvată pentru a conține o boală contagioase într-un număr foarte restrâns de situații. dar cu scopul de a-și îndeplini principiul proporționalității.

NB: Conform datele CCSS (din 2012) mortalitatea standard prin boli infecţioase şi parazitare in Romania -barbati/femei de orice varsta- este 10,36 la 100.000 de locuitori, mai putin decat in Norvegia unde cifra este 10,92, dar mai mult de medie UE de 8,76/100.000. Banuiesc ca cifrea de 10,36 la nivelului copiilor ar fi si mai mic in Romania

Care este parerea dvs? - Dreptul autoritatile publice de a cere documentele medicala la intrarea in colectivitate prevaleste asupra dreptului la viata privata, cf Art 8 ECHR, al copilului meu de a decide -prin parintii lui- sa nu depune astfel de documente - fara copilul meu sa fie refuzat dreptul la invatamant tot prevazut de ECHR si de Constitutie Romaniei.

Eu as dori doar o discutie din punctul de vedere juridic (ex: unde e limita in aceasta speta, privind autoritatiile publice romana de a amesteca in vietiile noastre personala fata de dreptul european)

Ultima modificare: Miercuri, 7 Septembrie 2016
Stefan021, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 23:12, 9 Septembrie 2016
Aceste probleme au importanta teoretica. Daca nu doriti 12 ani de procese cu statul roman, al caror rezultat nu e garantat, va sfatuiesc sa depuneti actele cerute.
Nu am nicio problema sa incep un proces pe speta asta, chiar daca ar dur 20 de ani , dar as dori niste opinii de la specalistii daca invocarea articului 8 EHCR are prioritatea asupra ”dreptul statului” de a cere documentele medicala la intrarea in colectivatea la inceputul anului scolar ...

Astept opinii ...
Drepturile omului nu sunt absolute, ele sunt relative la drepturile altora si presupun si obligatiile considerate rezonabile intr-o societate democratica.

Deci, nu fac niciun pronostic daca veti castiga procesele, ci doar va amintesc o problema practica, si anume ca va ramane copilul nescolarizat si neavand scutire de scolarizare veti suporta rigorile legii pentru neinscrierea copilului in invatamantul obligatoriu. Deci el va beneficia cu intarziere de invatamantul obligatoriu sau nu va beneficia deloc de el, deoarece s-ar putea sa terminati procesele dupa ce ajunge el la majorat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Analize medicale pentru acces la bazin andreiSRR andreiSRR O firma care ofera cursuri de inot pentru bebelusi cere, pentru accesul la serviciile sale, o adeverinta medicala de la medicul pediatru, precum si o serie de ... (vezi toată discuția)
Cate absente de la scoala poate motiva un parinte in decursul ... Alo2016 Alo2016 Cate absente de la scoala poate motiva un parinte in decursul unei luni calendaristice? Cate absente pe luna poate motiva medicul de familie pe motive de ... (vezi toată discuția)
[invatamant] transfer in alt judet in cursul anului scolar. StefanRaus StefanRaus Buna ziua, Incep prin a-mi cere scuze daca sunt off-topic, dar nu am gasit alte forumuri legate de legistaltia din invatamant. Sotia este profesor ... (vezi toată discuția)