avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de deces/ajutor de deces.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de deces/ajutor de deces.

Bună ziua oameni dragi! Mă confrunt cu 2 probleme destul de mari în familie! Un membru al familiei a decedat de curand. In ziua respectivă TATĂL decedatului (cu acordul sotiei decedatului) a fost să ridice certificatul de deces. L-a primit fără nici o problemă, a organizat el înmormântarea (soția decedatului nu a contribuit si nu a ajutat cu nimic) a platit toate cheltuielile (are chitanțe) și a ridicat ajutorul de deces. Menționez că in momentul de față certificatul de deces si toate actele aferente sunt la tatal decedatului.
Problemele:
1. sotia decedatului s-a prezentat la politie sa il reclame pe tatal decedatului pentru a obtine certificatul de deces.
2. sotia decedatului doreste ajutorul de inmormantare si este gata sa faca plangere la politie pentru a il obtine.
As dori să stiu cine are dreptate.
Multumesc anticipat, familia mea ar fi foarte recunoscatoare avand in vedere situatia in care ne-a pus o persoana de joasa speță.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:01, 8 Septembrie 2016
Fără certificatul de deces nici nu te îngroapă. Dacă ar fi asa cum susțineti, dacă decedatul nu ar avea rude de gradul 1 sau acestea nu ar fi interesate sa își îngroape ruda, mortul ar rămâne neingropat...
Soţii nici nu sunt rude, deci în aceeași logica, certificatul nici nu ar avea ce sa caute la soțul supravietuitor.
Poate ați vrut sa ziceți altceva fata de ce am înțeles eu.
Offtopic . Am îngropat un unchi, am si certificatul de deces și am luat și ajutorul.
Nu se ingroapa fara adeverinta de inhumare.
Eu, ca ginere, care am anuntat decesul, nu am putut ridica certificatul de deces (am primit doar adeverinta de inhumare, in baza careia s-a facut inmormantarea, adeverinta ramanand la preot) si nici ajutorul de deces.
Certificatul de deces si ajutorul de deces au putut fi ridicate ulterior, la 4-5 zile distanta de la inhumare, de catre sotia mea, fiind vorba de tatal sau.
Daca nu sunt rude de gradul 1/ sot supravietuitor, se elibereaza initial doar adeverinta de inhumare. Certificatul de deces se elibereaza dupa ce se fac cercetari de catre primarie, persoanei care a anuntat decesul.
Ajutorul de deces se ridica ulterior, de catre persoana care prezinta certificatul de deces si facturile cu cheltuielile efectuate.
Cred ca acum am fost destul de clar in ceea ce am dorit sa scriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de deces/ajutor de deces ancapopescu166 ancapopescu166 Bună ziua oameni dragi! Mă confrunt cu 2 probleme destul de mari în familie! Un membru al familiei a decedat de curand. In ziua respectivă TATĂL ... (vezi toată discuția)
Cum pot face rost de o copie după un certificat de deces în ... Marian Toader Marian Toader Cum pot face rost de o copie după un certificat de deces în Toronto Canada de la cumnatul meu decedat acolo. Soția lui nu mai comunică cu noi, (vezi toată discuția)
Ajutor de deces Anastasia Petre Anastasia Petre Buna ziua! In situația decesului unei persoane care nu realiza venituri in tara, nefiind nici pensionar soția poate beneficia de ajutorul de deces dacă se ... (vezi toată discuția)