avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu creștere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu creștere copil

Bună!
Fetița mea împlinește 2 ani la data de 30 noiembrie 2019, eu fiind însărcinată cu al doilea copil, urmând să nasc la începutul lunii februarie. Este posibil să stau acasă eu ca mamă până la 30 noiembrie 2019, iar din 1 decembrie să intru în prenatal? Ce se întâmplă în acest caz cu luna tatălui? În acest scenariu, cum se calculează indemnizația pentru cel de-al doilea copil (este aplicabilă noua lege)? Mulțumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:39, 26 Septembrie 2019
1. Pentru primul copil
- daca tatal nu indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.
In speta, revenirea la munca se face in data de 01.12.2019

- daca tatal indeplineste conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, indiferent daca solicita sau nu acest drept - atunci durata CCC pentru mama se diminueaza cu o luna de zile. In speta, revenirea la munca se va face in data de 01.10.2019.

Pe durata cat tatal se afla in CCC, mama poate opta pentru CFP sau pentru realizarea de venituri supuse impozitului pe venit.

2. În situația în care persoana care a beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului naște unul sau mai mulți copii într-o perioadă de până la 12 luni de la finalizarea concediului pentru creșterea copilului anterior, dacă din calculul indemnizației rezultă un cuantum al indemnizației lunare pentru creșterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizației primit anterior nașterii celui din urmă copil, se acordă indemnizația lunară pentru creșterea copilului primită pentru copilul anterior.
Mulțumesc pentru răspuns.
Tatăl îndeplinește condițiile pentru CCC, dar nu îl solicită.
De ce totuși, contractul de muncă al mamei este suspendat până la 30 noiembrie 2019 (ziua în care fetița împlinește 2 ani)?
Dacă mama cere CFP pe 'luna tatălui' (tatăl nu cere CCC), este aplicabilă noua lege privind indemnizația pentru al doilea copil având în vedere că o lună mama nu are venit?
Mulțumesc
1. Normele de aplicare a OUG 111/2010
art. 4^1
(1) În aplicarea prevederilor art. 11 alin. (1) lit. a) din ordonanța de urgență, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanța de urgență care nu a solicitat dreptul la indemnizație poate solicita acest drept, dacă îndeplinește condițiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă dreptul propriu la concediu și indemnizație nu se solicită de către celălalt părinte, concediul și indemnizația pentru creșterea copilului acordat primului părinte se reduc cu o lună.
....

2. Dacă mama cere CFP pe 'luna tatălui' (tatăl nu cere CCC), este aplicabilă noile prevederi privind calculul indemnizației pentru al doilea copil , chiar daca o lună mama nu are venit.
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizație creștere copil Sindu Sindu Buna seara dacă soțul meu nu și-a luat aceea luna de concediu pot eu beneficia de aceea luna de indemnizație .Trebuia să depună o cerere că refuza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Marcela ionut Marcela ionut Fetita mea implineste 2 ani pe 9 oct.2018,intrebarea mea este:dc din anumite motive tr sa stau fix 2 ani cu fetita, care ar fi data exacta de incepere a ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca tatal nu isi ia o luna de concediu pentru cresterea copilului? elidiab elidiab Eu sunt in CIC, fetita implineste 2 ani in 1 mai. Eu inca alaptez, am aflat de curand ca tatal are dreptul la o luna de CIC ... dar e obligatoriu? Exista temei ... (vezi toată discuția)