avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DEMISIE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DEMISIE

Buna seara,

As avea nevoie de un raspuns daca se poate la urmatoarea situatie : in prezent lucrez la o agentie de turism si intre timp am gasit un alt job mai bun..la noul job este nevoie de mine incepand cu 19 septembrie, lucru ce astazi l-am aflat in urma interviului..acest lucru presupune sa-mi dau demisia, iar aceasta saptamana sa fie ultima la actualul job..problema este i-am spus sefei mele ca trebuie sa-mi dau demisia si nu pot sta in preaviz cele 15 zile pe care le vrea ea, lucru ce a dus la amenintari de genul ca ne vedem in instanta la tribunal ca eu nu-mi respect contractul de munca..i-am explicat ca nu pot sa ratez sansa unui loc de munca mai bun insa nu vrea sa inteleaga sub nici o forma..

Credeti ca aceasta situatie ar putea avea urmari grave pentru mine? adica in afara de fapul ca mi-ar desface contractul de munca cu mentiunea "indisicplinat", ar putea fi si altceva ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 13 Septembrie 2016
Ioana-M a scris:

.....

Credeti ca aceasta situatie ar putea avea urmari grave pentru mine? adica in afara de fapul ca mi-ar desface contractul de munca cu mentiunea "indisicplinat", ar putea fi si altceva ? Va multumesc !


1. Numai daca ati cauzat si un prejudiciu angajatorului, se va putea angaja si raspunderea patrimoniala, cu conditia ca angajatorul sa probeze faptul ca prejudiciul a fost cauzat din vina si in legatura cu munca dvs.

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

2. Intr-adevar, absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

3. Doctrina - nefiind izvor de drept - a opinat : . "Este admisibil cumulul răspunderii patrimoniale cu răspunderea disciplinară, în cazul în care prin aceeaşi faptă se încalcă ordinea şi disciplina în muncă şi, concomitent, se aduc prejudicii patrimoniale angajatorului. Însă, deşi posibil, cumulul nu este şi necesar. Astfel, nu va interveni decât răspunderea patrimonială în cazul în care fapta prejudiciabilă a adus atingeri minime ordinii şi disciplinei în muncă". (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 669)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce poate face un angajat care este jignit de către șef? Îl poate da în judecată? Daliborka Daliborka Buna ziua, in cazul in care un agajat (sef) adreseaza jigniri unui alt angajat .Cum se poate proceda?acest angajat poate fi dat in judecata ? (vezi toată discuția)
Buna dimineata! as vrea sa intreb daca pot face ceva in legatura ... Cdefghi Cdefghi Buna dimineata! As vrea sa intreb daca pot face ceva in legatura cu o colega care de aproximativ 2 ani imprastie minciuni in legatura cu mine la locul de ... (vezi toată discuția)
Problema morosanucristian morosanucristian lucrez la o firma de curierat si acum cateva zile am pierdut o suma de bani din incasarile facute pe teren...seful de la firma unde prestez eu servicii mia zis ... (vezi toată discuția)