avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... accident mortal daune
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

accident mortal daune

In urma unui accident rutier tatal meu a decedat. El nu a traversat pe la trecerea de pietoni iar soferul l-a lovit in plin desi traversase trei sferturi din strada si putea sa-l vada (strada fiind libera). probabil vina va fi a ambelor parti. intrebarea este: pot sa cer daune morale in instanta? si cum as putea sa le recuperez? tin sa precizez ca masina este inmatriculata in Germania iar soferul este cetatean roman.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ele Rohoznean , utilizator 08:05, 7 Decembrie 2024
Marturisesc cu (cea mai mare) rusine, ca am facut confuzie intre raspunderea civila si cea penala!:stunned: Voi incerca sa ma abtin de la alte comentarii in urm perioada de penitenta!
Acest raspuns are scopul informativ.
Exista si situati si cazuri in care un sofer conduce sub influenta alcolului sau cu viteza peste limita legala. Aceste lucruri se dovedesc de multe ori in timpul anchetelor sau a expertizelor. In aceste cazuri soferul nu este exonerat de vină dacă a lovit un pieton în afara trecerii de pietoni, iar el conducea sub influența alcoolului și cu viteză peste limita legală. Iată de ce:
1. Conducerea sub influența alcoolului este sancționată de Codul penal, art. 336. Dacă alcoolemia depășește 0,80 g/l alcool pur în sânge, aceasta devine infracțiune.
2. Depășirea vitezei legale încalcă Codul Rutier (OUG 195/2002, art. 50-51). În caz de accident mortal, aceasta agravează situația șoferului.
3. Chiar dacă pietonul traversa neregulamentar (art. 72 alin. 3, Codul Rutier), șoferul este obligat să conducă preventiv și să respecte regulile de circulație.
4. Șoferul poate răspunde penal pentru ucidere din culpă (art. 192, Cod Penal), iar consumul de alcool și viteza excesivă sunt factori agravanți.
Concluzie: Șoferul nu poate fi scuzat, iar vinovăția este împărțită în funcție de circumstanțe, dar încălcările legii de către șofer îl incriminează clar.
[ link extern ] ;
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Decembrie 2024
Ele Rohoznean, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident din cauza unui pieton care a traversat pe culoarea rosie stefan.golici stefan.golici Buna ziua, Un membru al familiei a fost implicat intr-un accident auto si as dori sa stiu cum pot repara masina pe banii pietonului sau daca exista o alta ... (vezi toată discuția)
Accident auto - culpă completă dextercioby dextercioby Bună ziua, nu știu dacă această simplă intrebare s-a mai pus, vă cer iertare dacă da. Daca o persoană merge în localitate cu 70km/h într-o ... (vezi toată discuția)
Expertiza accident auto Bisca Bisca Buna. In conditiile unui accident auto consumat pe un drum public dintre un autoturism si un pieton la raspunsul expertului reiese faptul ca soferul conducea ... (vezi toată discuția)