avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... abuzul de drept
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

abuzul de drept

Am prezentat pe 14 sept. a.c. un caz referitor la deschiderea pe banda rulanta a unor actiuni in instanta motivate de *neacceptarea ideei de pierdere a unui proces. Daca sunteti *amabili*, unde incepe si unde se termina *ABUZUL DE DREPT * sau, care sunt limitele acestuia, multumesc anticipat pentru sfat.
Cel mai recent răspuns: razerul , utilizator 19:02, 17 Septembrie 2016
Noțiunea juridică a „abuz de drept” este de inspirație morală, marcând existența „unui conflict între dreptul pozitiv aparținând unei persoane și obligația morală care îi revine acestuia în exercitarea lui”.

Abuzul de drept este considerat a fi, alături de reaua credință, definită prin intenție răufăcătoare, imprudență, ilicitate, ca formă de încălcare a bunei credințe.

E ATÂT DE COMPLICATĂ ACEASTĂ NOȚIUNE, ÎNCÂT E CAZUL SĂ VĂ CITEZ DIN SCRIERILE SPECIALIȘTILOR:

Art. 15, alin. 1 din NOUL COD CIVIL - Abuzul de drept:
(1) Niciun drept nu poate fi exercitat in scopul de a vatama sau pagubi pe altul ori intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte.

Noul Cod civil contrapune abuzul de drept bunei-credinte, vazuta ca un principiu general de conduita. [S. Neculaescu in Noul Cod Civil. Studii si comentarii, Vol I, Cartea I si Cartea a II-a, Editura Universul Juridic 2012, p. 127]

Prin institutia juridica a abuzului de drept se urmareste nu numai asigurarea intangibilitatii intereselor generale, ci si inlaturarea egoismului din exercitiul drepturilor subiective civile prin armonizarea acestuia cu exigentele economice si morale ale societatii.

Abuzul de drept reprezinta, deci, reversul exercitarii drepturilor subiective civile in conformitate cu scopul lor economic si social, potrivit legii si a regulilor de convietuire sociala. Acesta este o incalcare a obligatiilor impuse de lege, deoarece cand o persoana isi exercita drepturile sale, ea nu se poate situa nici in afara normelor juridice si nici in afara normelor morale. [E. Lupan, S. Sztranyiczki, E. Veress, R.A. Pantilimon, Drept civil. Partea generala conform noului Cod civil, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2012, p. 138]
Abuzul de drept nu se limiteaza numai la incalcarea normelor juridice, ci poate merge mai departe pana la nesocotirea normelor morale, putand fi o cauza a raspunderii civile delictuale. [A.P. Dimitriu in Noul Cod civil. Note. Corelatii. Explicatii, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2011, p. 6]

In mod obisnuit, abuzul de drept se sanctioneaza cu refuzul concursului fortei coercitive a statului, ceea ce inseamna ca organul de jurisdictie, constatand ca se afla in prezenta exercitarii abuzive a unui drept subiectiv civil, nu va admite cererea reclamantului, asa cum a fost formulata, iar daca exercitiul abuziv al dreptului provine de la parat in apararea sa, va inlatura o astfel de aparare.
Atunci cand abuzul de drept se concretizeaza intr-o fapta ilicita cauzatoare de prejudiciu (material sau moral), va interveni si raspunderea fata de cel vatamat intr-un drept al sau. Abuzul de drept, insa nu poate fi identificat cu delictul civil, deoarece, pe de o parte, el presupune existenta unui drept subiectiv civil si exercitarea acestuia in mod abuziv, pe cand delictul civil consta intr-o fapta ilicita cauzatoare de prejudiciu, iar pe de alta parte, prejudiciul nu este de esenta abuzului de drept, acesta putand exista si fara cauzarea unui prejudiciu, pe cand delictul civil presupune totdeauna un prejudiciu, ca efect al faptei ilicite. [E. Lupan, S. Sztranyiczki, E. Veress, R.A. Pantilimon, Drept civil. Partea generala conform noului Cod civil, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2012, p. 139]

Sanctiunea acestuia (a abuzului de drept s.n.) ar trebui fundamentata, nu atat pe imperativul sanctionarii conduitei titularului, ci mai ales de cel al repararii prejudiciului injust suferit de victima. [S. Neculaescu in Noul Cod Civil. Studii si comentarii, Vol I, Cartea I si Cartea a II-a, Editura Universul Juridic 2012, p. 109]
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2016
Dapix, utilizator
Va multumesc pentru raspuns, este intradevar un subiect care naste multe discutii si contradictii in functie de cred ... modul de interpretare, sa aveti o zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carti pentru citit in ce priveste cunoasterea dreptului pentru primul an de facultate EmaAndreea EmaAndreea Buna ziua,as dori sa urmez facultatea de drept la Universitatea de Vest din Timisoara,iar pentru a ma familiariza cu ceea ce presupune aceasta facultate ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca, restrictie la mijloacele de munca aidu aidu Freelis, am nevoie de regandirea problemei cu care ma confrunt. Angajatorul mi-a restrictionat accesul la mijloacele de munca, ca urmare a faptului ca l-am ... (vezi toată discuția)
Prescriere, intrerupere, suspendare ? e necesar repunere in termen de prescriptie ? Krissia . Krissia . Am un caz concret pe care poate specialistii ma pot ajuta sa-l lamuresc. 1. Decizie definitiva din ianuarie 2010 - litigiu de munca. Titlu [b]NECUANTIFICAT ... (vezi toată discuția)