avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte indiviza

Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:36, 28 Septembrie 2016
Recomand administartorilor sa foloseasca intotdeauna, in calcule si in lista de plata, suprafat utila si nu cota parte indiviza.
Este mult mai clar sa se vada ca omul plateste proportional cu suprafata utila, suprafat apartamentului sau decat sa faca tot felul de calcule si comparatii intre CPI-urile celorlati vecini.
E mult mai usor si in cazul modificarii suprafetei utile a unui apartament sau spatiu cu alta destinatie din asociatie.
Daca pastrati doua zecimale, indiferent de instrumentul de calcul folosit (pix si foaie, calculator de mana, Excel, etc), sunt sanse foarte mari sa nu obtineti 1 sau 100% ca total.

Daca pastrati toate zecimalele (ascunse sau nu de catre foaia de calcul Excel), atunci mai bine urmati sfatul lui Adriantot si folositi suprafata utila.

In cadrul cursului de administratori imobile, eu imi invat cursantii ca cele doua modalitati de repartizare, pe suprafata sau cota parte indiviza, sunt echivalente daca se respecta formula matematica de definitie a cotei parti indiviza.
Este foarte bine daca la cursuri ii invatati pe cursanti sa lucreze cu SU sau, eventual sa foloseasca ambele metode (doar pentru verificare), insa nu trebuie sa exagerati: daca se lucreaza cu dou zecimale si suma c.p.i.-urilor rezulta 99,99% - nu trebuie sa va faceti nush ce probleme. Stim cu totii ca in asociatiile de proprietari altele sunt problemele, nu o amarata de sutime!
Daca revenim la topic, cred ca chestiunea a fost rezolvata si initiatorul discutiei a inteles cum se calculeaza (matematic) c.p.i. - numai ca nu ne-a si informat daca a inteles sau nu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor simona simona  simona simona abuna ziua! locuiesc intr-un condominiu,si administratora cind aplica calculul la cheltuielile pe cota parte indiviza, imparte suma respectiva, la ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza mare nicoletabugeanu nicoletabugeanu In anul 2005 a fost cumparat un apartament de 3 camere impreuna cu dreptul de proprietate asupra cotei indivize de 4.898% din partile si dependintele din ... (vezi toată discuția)