avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Acuzatie de furt in cazul unui caine luat de pe strada
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Acuzatie de furt in cazul unui caine luat de pe strada

Buna ziua ! Eu, sotul si o prietena am fost acuzati de furtul unui caniche. In urma cu aproape o saptamana l-am luat de pe strada, l-am dus la veterinar si s-a determinat ca are mai mult de 10 ani, tumori, artroza, cifoza, insuficienta cardiaca, probleme renale, cataracta, orbire, tartru, nu are dinti. I-am facut analize de sange, radiografie si acum e sub tratament spre ameliorare. La doua zile a aparut o persoana care nu mi-a oferit nici un document care sa ateste ca este catelul ei si nici un document medical conform caruia il ingrijeste. Afirma ca animalul a fugit pe poarta cand el abia se tinea pe picioare. Catelul este necastrat, nemicrocipat. Pentru ca am refuzat sa i-l dau doar pe vorbe a postat acuzatia de furt la adresa mea, a sotului si a unei prietene, plus ca acuza medicul veterinar si clinica de radiologie de fals in diagnostice. Plus hartuire timp de cateva zile. Catelul se afla sub tratament, sufera de constipatie cronica si urmeaza sa-i fac ecografie pentru a determina natura tumorilor care ii afecteaza inima, respiratia, postura si ii bombeaza toracele. Astazi i-am pus microcip. Persoana care ne acuza a prezentat poze in care catelul caniche este tinut afara legat cu o sfoara si alta in care sta intr-o curte, pe ciment, langa un cotet. Toate acestea s-au intamplat pe facebook. Am scris situatia catre ANSVSA si urmeaza sa merg la Politie. Cum sa procedez ? Acest catel trebuie inapoiat unei persoane care nu poate dovedi ca este al ei si care e suspecta de neglijenta? Cum procedez pentru ca cei din grupul "Caini gasiti si pierduti Romania" (facebook) sa retracteze afirmatiile defaimatoare la adresa noastra si a medicilor ? Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2016
mihaela999, utilizator
Cel mai recent răspuns: ELENAROZALIA22 , utilizator 14:36, 15 Aprilie 2018
@mihaela999
Ca un bun creştin, aţi lut de pe stradă un căţel, pe care l-aţi tratat ca pe un om. Nu puteţi fi acuzată de furt. Dacă pretinsul proprietar face dovada că este câinele lui, impuneti-i să vă achite c/v analizelor şi a medicamentaţiei. În mod sigur medicul veterinar i-a făcut câinelui un carnet de sănătate în care sunt trecute toate analizele, medicamentaţia. Şi tot în mod sigur v-a taiat chitanţe cu care le-aţi platit.
În cecea ce priveşte răul tratament pe care i l-a aplicat stăpânul...nu are nici o legătură cu acuzaţia de furt.
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2016
petricadracea, utilizator
Buna seara ! Sunt acuzata intr-o postare pe o pagina a unor iubitori de animale. Pot doar sa presupun cine este administratora. Pentru aceasta acuzatie nu exista temei intrucat nu exista dovezi ca acel catel este al cui il pretinde in afara de doua poze in care apare un catel tras cu o sfoara :O si in care sta pe ciment langa un cotet. Astept raspuns in acest sens de la ANSVSA si in urmatoarea luna de la Politie. Sunt pacifista dar nu tolerez ca oameni nevinovati sa fie terfeliti in mod mizerabil fara motiv. Va multumesc pentru raspunsuri ! =D>:love::flowersblue:
@mihaela999
De ce vă faceţi probleme ? Daţi-le ignor acestor farisei. Nu stiţi că în spatele monitorului, toţi sunt licenţiaţi, masteranţi, posesori de carduri grase, etc...şi poate nu au nici şireturi la pantofi, dar cultură generală!
Este la modă calomnia pe site-uri de socializare. Acesti " iubitori de animale " sunt asociaţii mai numeroase ca număr decât maidanezii, adevărate lipitori pentru bietele animale. Atâta timp cât ţii o pasăre în colivie, un câine în apartament, un peşte în acvariu, nu te poti numi iubitor de animale.Ce fac aceşti iubitori de animale pentru a le schimba viaţa, pentru a-şi dobândi statutul de iubitor de animale? Chiar daca sunt cazuri izolate de atac al câinilor, aceeştia nu o fac fără motiv.Ori lipsa hranei( ei nu au nici bani, nici acces in magazin), ori aşa au fost educaţi, dresaţi. A cui este vina? A noastră, a oamenilor.
Legea 205/2004 privind protectia animalelor - Art. 5
(1) Detinatorii de animale au obligatia de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:
a) un adapost corespunzator;
b) hrana si apa suficiente;
c) posibilitatea de miscare suficienta;
d) ingrijire si atentie;
e) asistenta medicala.
(2) Detinatorilor de animale le este interzis sa aplice rele tratamente si cruzimi.

Cred ca persoana care a ignorat cu buna stiinta toate aceste puncte, numai stapan iubitor de animale nu se poate numi. Poate ca persoana respectiva doreste sa i se aplice amenda de 3000 lei si nu stie cum sa faca sa o ia. In loc sa va multumeasca pentru fapta deosedita pe care ati facut-o, ea vrea catelul inapoi ca acesta sa se stinga incet,incet in suferinte cumplite, avand in vedere diagnosticele pe care le are. Daca nu gaseati dvs, catelul pe strada si il luau hingherii, se mai ducea sa il caute pentru a il lua inapoi? Platea 100-200 de lei taxa la ecarisaj ca sa il poata lua? Nicidecum draga doamna. Mai curand cred ca spera ca sa ii dati dvs. bani ca sa puteti pastra catelul, desi ea nu are dovada faptului ca este stapanul catelului, ceruta de lege.

Solicitati ANSVSA ca in cazul in care nu prezinta carnetul de sanatate al catelului sa fie amendata cu amenda maxima, pentru ignorarea suferintelor patrupedului, nesterilizarea si nemicrociparea acestuia.
Nici nu va ganditi o clipa ca in cauza se pune in discutie furtul, pentru ca intentia dvs. nu a fost in sensul deposedarii cuiva de un bun mobil, ci aceea de a salva o viata.

De asemenea nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de Insusire a bunului gasit, intrucat catelul nu era inregistrat in RECS, cu atat mai putin nu avea microcip ca sa poata fi identificat stapanul. Cum la politie nu puteati duce bunul si stapan nu avea, din moment ce nu era microcipat, ati salvat un catel fara stapan. In conditiile in care nu a sterilizat catelul, amenda este intre 5000 lei si 10000 lei iar pentru ca nu l-a microcipat, amenda intre 2000 lei si 5000 lei. (obligatoriu de la 01.01.2015)

Ordin nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan.

Art.7 - Obligatiile proprietarilor
(1) Proprietarii cainilor au obligatia sa identifice si sa inregistreze animalele in RECS in termen de 90 de zile de la fatare sau inainte de vanzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea in spatii publice a acestora.
(2) Proprietarii de caini cu varsta mai mare de 90 de zile la data intrarii in vigoare a prezentelor norme au obligatia de a identifica si inregistra animalele in RECS pana la 1 ianuarie 2015 sau inainte de vanzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea in spatii publice a acestora.
(3) In vederea inregistrarii cainilor, proprietarii au obligatia de a solicita identificatorului si operatorului RECS identificarea electronica cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea actiunilor sanitar-veterinare obligatorii conform prevederilor legale, inregistrarea in RECS, eliberarea carnetului de sanatate si a pasaportului, dupa caz.


In privinta defaimarii dvs. sau a aducerii unor acuzatii care pot aduce atingere onoarei, demnitatii si reputatiei dvs. puteti transmite administratorului ca il puteti actiona in instanta civila in temeiul art.72, Cod civil

Dreptul la demnitate

(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.

(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.

Cu tot respectul pentru fapta dvs. daca aveti nevoie de sprijin, va rog sa postati despre cum decurg "ostilitatile". Toate cele bune.
Multumesc mult ! Informatia oferita este deosebit de utila. Reclamatia la ANSVA a fost deja facuta dupa ce am avertizat-o sa nu mai insiste fara sa aduca dovezi palpabile. Mai departe astept raspuns de la ANSVA referitor la situatia catelului si de la Politie referitor la solutionarea sesizarii facute pentru postarea defaimatoare. O sa va tin la curent ! =D> Cateii nostri sunt castrati si cipati, ingrijiti, sanatosi de aceea nu l-am dat cuiva doar pe vorbe. :)

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am gasit un catel abandonat pe strada acum aproximativ ... highmickey highmickey Buna ziua! Am gasit un catel abandonat pe strada acum aproximativ doua luni, avea microcip dar nu era inregistrat in recs. I-am cautat stapanii, nu i’am ... (vezi toată discuția)
Caine fara microcip TinnedKitten TinnedKitten Buna seara, Este mai neobisnuit subiectul, dar sper sa gasesc raspunsul aici. In urma cu aprox. o saptamana am gasit un caine de rasa pe strada. Am pus ... (vezi toată discuția)
Catel abandonat, proprietar incapabil. highmickey highmickey Buna ziua! Am gasit un catel abandonat pe strada acum aproximativ doua luni, avea microcip dar nu era inregistrat in recs. I-am cautat stapanii, nu i’am ... (vezi toată discuția)