avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari

Buna ziua,
Am rugamintea de a-mi spune care este procentul care se aplica in cazul neachitarii intretinerii si dupa cate zile se aplica?
Doresc sa va intreb daca este legal sa nu fiu informat sau sa semnez de luare la cunostinta aspura faptului ca se vor percepe penalitati in conditiile in care pana acum nu s-au perceput? Cum este legal?
In conditiile in care s-au afisat aceste penalitati, se poate depune o solicitare in care sa se explice aceste aspecte?
Mentionez ca nu au luat in calcul nici faptul ca s-a facut cerere de scoatere de la plata intretinerii a unei persoane, deoarece nu locuieste la acest domiciliu mai mult de 14 zile/luna.
Exista vreo institutie care ar putea sa clarifice aceste aspecte?

Multumesc anticipa!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:38, 5 Octombrie 2016
L nr 230/2007 Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Legiutorul nu a conditionat aplicarea penalitatilor de informarea prealabila a debitorului
In temeiul disp L nr 230/2007
Art. 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

nu locuieste la acest domiciliu mai mult de 14 zile/luna.

Dispozitia in vigoare prevede termenul de 15 zile/luna
Initial solicitati oficial clarificari direct reprezentantului legal al asociatiei dv de proprietari in persoana presedintelui de asociatie
Daca va confruntati cu refuz,sesizati oficial serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari din primarie
Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat (art. 49 alin. 1 din Legea nr. 230/2007).

Nu este informat fiecare individual, ci hotararea Asociatiei se afiseaza la avizier pentru informarea tuturor proprietarilor. (puteti solicita sa vi se arate hotararea in care se specifica procentul penalitatilor...cat si explicatii privind modul de calcul daca nu sunteti lamurit)
Cererea pentru scoaterea de la chieltuieli unde ati inregistrat-o? Nu la Presedintele Asociatiei? vorbiti cu el, trebuie sa va rezolva aceasta problema daca lipseste mai mult de 15 zile pe luna.
Exista un departament in cadrul Primariei unde puteti cere lamuriri despre Asociatiile de Proprietari, dar eu spun ca lamuririle dv pot veni de la administrator si Presedinte mai degraba.
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsul oferit. Am inaintat catre Asociatie o adresa in care am solicitat explicatii referitoare la penalizari, modul de calcul al acestora si in baza carei hotarari sunt calculate? Mentionez ca nu a fost afisata la avizier aceasta hotarare. In cazul in care ar exista o astfel de hotarare, iar ei nu au afisat-o care este modalitatea de informare a locatarilor: dupa "x" luni in care apar niste sume???

Mai am o intrebare: pana luna aceasta nu s-au afisat esalonat, penalizarile, E corect din punct de vedere legal sa le afiseze in luna septembrie pt toate lunile de pana acum (cumulat)? La aceasta intrebare mi s-a raspuns verbal ca "penalizarile au fost calculate in fiecare luna, insa au fost insumate si afisate numai acum, in luna septmbrie, pt plata lunii august". (am cerut si un raspuns in scris, in acest sens).


Cererea referitoare la scoaterea unei persoane de la plata am facut-o catre Acociatie de mai bine de 7 luni, intreb constant de rezolutia ei si de recalcularea corecta a sumei de plata (cu o singura persoana) si nu mi se raspunde; ei sustin ca "daca o familie e compusa din 2 membri, tot 2 persoane vor plati intretinerea"!!!

Multumesc inca o data!
Nu se afiseaza modul de calcul al penalizarilor.

Daca o persoana nu locuieste in apartament o perioada de timp, lunar nu va plati cheltuielile privitoare la energie electrica, gaze si salubritate, adica nu va plati acele cheltuieli care se repartizeaza pe numar de persoane.
Sunt insa cheltuieli care se repartizeaza pe cota-parte indiviza, caz in care acestea vor fi puse pe lista de intretinere, indiferent cate persoane locuiesc in apartament sau nu locuieste nimeni.

Cum adica "dupa x luni apar niste sume"? Nu au fost aratate in listele lunare de intretinere penalizarile?
Cum adica "dupa x luni apar niste sume"? Nu au fost aratate in listele lunare de intretinere penalizarile?

Referitor la aceasta intrebare: pana acum nu s-au afisat pentru listele de plata aferente fiecarei luni si penalizarile corespunzatoare, ci in luna septembrie (pentru intretinerea din august) exista rubrica "penalizari" unde este trecuta o suma, de exemplu 250 lei (sunt penalizarile pt toate lunile de pana acum, nu se stie de cand sunt aplicate si care este procentul dupa care se calculeaza; probabil voi primi o adresa in scris, din partea lor.
Asta era intrebarea mea, e corect asa, sa fie suma cumulata (exemplu cei 250 lei) sau ar fi trebuit ca pana acum, sa apara pt lunile de dinainte si penalizarea aferenta lunii respective.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Penalitatile pentru intirzierea la plata a cheltuielilor de intretinere ContSters33235 ContSters33235 In cazul in care Asociatia de Proprietari nu a inscris in listele de plata care se afiseaza la bloc, penalitatile pentru intirzierea la plata a cheltuielilor ... (vezi toată discuția)
Penalizari la intretinere kryss72 kryss72 Pana in luna aprilie anul curent am avut restanta la intretinere.Am achitat integral suma ,iar cand s-a afisat intretinerea pt luna aprilie am avut surpriza sa ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor blackbeautybrother blackbeautybrother Am suspiciuni asupra modului cum se distribuie cheltuielile de intretinere in bloc, avand in vedere faptul ca in apartamentul meu nu locuieste nimeni si totusi ... (vezi toată discuția)