avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit si cass la profesii liberale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit si cass la profesii liberale

cum se calculeaza impozitul si contributiaCASS in cazul prestarii de servicii ca profesii liberale,venitul fiind net (pe factura) :
a) se aplica procentele aferente,in mod independent, la venit, sau
b) se scade cota aferenta CASS din venit siapoi se calculeaza impozitul din diferenta ?
cu toata stima,multumesc mult !
daca se poate, rog precizati reglementarea legala,in cazul de fata,din legislatia fiscala
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 21:08, 29 Septembrie 2016
Pentru calculul impozitului pe venit:

ART. 75 - Recalcularea și impozitarea venitului net din activități independente

(1) Organul fiscal competent are obligația recalculării venitului net anual/pierderii nete anuale, determinat/determinată în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, stabilit/stabilită potrivit Declarației privind venitul realizat, prin deducerea din venitul net anual a contribuțiilor sociale obligatorii datorate, potrivit prevederilor titlului V - Contribuții sociale obligatorii.


Pentru CASS:

ART. 170 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real și/sau pe baza normelor anuale de venit

(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real și/sau pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la numărul de luni în care a fost desfășurată activitatea pe fiecare sursă de venit


Ambele articole sunt din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pensie leusan leusan Va rog un sfat, Care este procentul pentru care se calculeaza impozitul la pensiile peste 750 lei.Respectiv la o pensie de 1900 lei? (vezi toată discuția)
Venituri din alte surse icc Edamian Edamian Buna ziua, Dețin un pfa cu obiect activitate - activități agricole pe norma de venit. In cursul anului 2018 am realizat și venituri din alte surse( ele ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre profesie liberala si persoana fizica autorizata Mainerici  Ctin Mainerici Ctin care este diferenta intre desf activitati ca profesie liberala sau ca pfa (vezi toată discuția)