avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare chiriasi cu contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare chiriasi cu contract

Buna ziua, as avea nevoie de ajutor. Sunt chirias si imi platesc in fiecare luna toate cheltuielile inclusiv banii pe chirie. Acum cateva zile proprietara a venit si mi-a spus ca am timp o luna sa plec pentru ca ea doreste sa vanda apartamentul. In contract scrie ca perioada de sedere e de 12 luni dar se poate incheia cu acordul ambelor parti. Ce ar trebui sa fac acum? E normal asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Rodica Simu , Avocat 15:55, 2 Februarie 2017
Daca nu sunteti de acord sau nu puteti elibera locuinta, avand in vedere ca in contractul de inchiriere ati stabilit o perioada de 12 luni, proprietarul trebuie sa va notifice si sa va acorde un termen de cel putin 60 de zile până la incetarea contractului, conform alin. (2) al art. 1825 si art. 1824 din Codul civil:
Art. 1825
Denunţarea închirierii încheiate pe durată determinată
(1) Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunţa unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puţin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă
(2) În cazul în care închirierea este pe durată determinată, iar în contract s-a prevăzut că locatorul (adica proprietarul, nota mea) poate denunţa unilateral contractul în vederea satisfacerii nevoilor locative proprii sau ale familiei sale, acestei denunţări i se aplică termenul de preaviz prevăzut la Art. 1824 alin. (2).

Art. 1824

Închirierea făcută fără determinarea duratei

(1) Atunci când contractul de închiriere s-a încheiat fără determinarea duratei şi nu s-a convenit altfel, chiriaşul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei.

(2) În cazul prevăzut la alin. (1), locatorul poate denunţa contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de:

a) 60 de zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare;
b) 15 zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o lună.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2017
Rodica Simu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denuntare unilaterala a contractului de locatiune incheiat pe durata determinata ancacornelia ancacornelia buna ziua, am incheiat un contract de locatiune pana in oct 2019 cu urm prevederi la capitolul Incetarea Contractului: - prin denuntare unilaterala al ... (vezi toată discuția)
Plata chiriei specificate in contract, mai mica decat cea reala geoeric geoeric Am incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul unui spatiu comercial pe o per de 2 ani si suma de 500 lei, dar in realitate ii dau 2000 lei. De luna ... (vezi toată discuția)
Garantie pierduta AnaMaria209 AnaMaria209 Buna ziua am o mare problema si nu stiu ce este de facut Am inchiriat in urma cu 5 luni un apartament contractul a fost incheiat pe loc cu pixul de mana in ... (vezi toată discuția)