avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recalculare cote intretinere pe ultimii 3 ani de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recalculare cote intretinere pe ultimii 3 ani de administrator neatestat

este legal sa faca acest lucru ?
in primul rand din aceste recalculari eu am o situatie fericita in care ar trebui sa-mi fie returnati - in contul intretinerii 182 lei .
cenzorul existent are insa de dat 1400 lei si chiar si numai din acest motiv nu a semnat listele de intretinere , presedinta fiind amenintata ca ar putea ramane tap ispasitor , nu le-a semnat nici ea .
este legala afisarea unei liste de intretinere fara aceste semnaturi ?
este legala recalcularea aceasta ? nu este obligatoriu sa fie facuta de catre un expert contabil ?
este legal ca din plata unor restante la intretinere , banii sa fie dirijati spre niste cheltuieli care nu sunt urgente ?
daca va amintiti eu v-am expus subiectul " teava de apa rece pe conducta separata " intru-cat locatarii s-au interesat in diverse locuri si au inteles ca este ilegal sa taie tevile de apa rece originale ale blocului lasand alti locatari fara apa , au lasat-o mai moale cu strangerea banilor pentru acest proiect . drept urmare adm si presedinta sunt hotarate sa faca aceasta teava separata chiar luand din banii de intretinere .
multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
mezzo 61, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:31, 8 Septembrie 2009
@presedintele
Chestia cu coeficientul de ierarhizare in cazul unui administrator la o asociatie de 14 apartamente si cam fara furnizori ....... e o gluma? Cine credeti ca o sa-i dea atata banet? Si daca consideram orele petrecute ca administrator (daca e platit la cat lucreaza - cine sta sa-i ponteze orele?) credeti ca iese mai mult de 100 lei / luna?
Or, indiferent de cat de putin ai de lucru intr-o asociatie nu merita sa te bagi pentru mai putin de 200 lei. Macar si pentru bataia de cap pe care o ai cu locatarii.
Vreau sa spun ca salariul se cere, se negociaza si ...se da sau nu. Asta si la asociatii mai mari si cu probleme mult mai serioase.
Asociatiile de proprietari sunt organizatii obstesti unde salariile nu urmeaza nicio norma legala. Asta si pentru faptul ca nu exista o piata a muncii organizata pentru asemenea organizatii.
Eu am cautat (printre altele indeplineam si atributii care nu erau ale mele - pe gratis) o femeie de serviciu o luna de zile, pentru ca femeia noastra are deja 80 de ani si nu mai poate face fata...sau asa zicea ea....ei bine, n-am gasit si a trebuit sa ne rugam de ea "cu cerul si cu pamantul sa nu ne lase" cu promisiunea ca ii vom mari salariul si ca vom cauta o inlocuitoare. Salariul i-a fost marit, dar inlocuitoare n-am gasit. La munca nu se-nghesuie nimeni, chiar daca e criza.
Asa ca.....asociatiile functioneaza, din acest pdv intr-o economie de piata autentica, cerere-oferta clara.
Ultima modificare: Joi, 27 August 2009
elga50, moderator
Problema cu salarizare care trebuie sa tina cont de salariul minim si ierarhizarea conform studiilor este o gluma ca sa vorbim discutii.
In ce lege este stipulat ca trebuie sa-i dai cuiva salariul mai mare pentru ca are studii superioare ? Nicaieri nu este prevazut asa ceva . Se da salariul de studii superioare numai daca postul ocupat necesita studii superioare. Iar in legislatie nu se prevede ca postul de administrator necesita studii superioare. Nu poti sa platesti un om care este are diploma de inginer si sa tii cont de aceasta diploma daca este angajat pe post de administrator, instalator, electrician, paznic.
Apoi din experienta personala la o asociatie cu 150 de apartamente un administrator are 800 lei net, lucrand cam 3 ore zilnic ( 2 ore clar afisat la sediu si inca o ora la furnizori, banca, verificat lift, subsol, terase, etc).
Faceti comparatie cu o asociatie de 14 apartamente.
Interesant ce spuneti dvs. dar, din pacate, nu e asa. Si nu va contrazic eu ci legea.
L230/2007, art.35:
(1) Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare tehnica, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate...
(2) Persoanele fizice pot fi angajate prin încheierea unui contract individual de munca, conform celor stabilite prin negociere directa.

Deci, orice angajat cu contract de munca beneficiaza de drepturi si are obligatii in conformitate cu prevederile Codului Muncii si ale legilor anexe acestuia.
Acest lucru nu exclude negocierea directa ci stabileste numai pragul minim BRUT de salarizare!( De ex. : 8 ore=720RON(min) => 2ore=720/4=180RON(min)
:yes:
@adriantot
Iar sunteti Gica Contra si ma contraziceti numai din placere. Luati de studiati:
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, H.G. nr. 1051/2008, Legea nr. 130/1996 si Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/29.12.2006.
Aloooo!
In ce lege , spuneti clar paragraful, articolul, unde scrie ca postul de administrator al asociatiilor de proprietari trebuie sa aiba studii superioare?
Dv nu intelegeti ca legea, codul muncii cu toate completarile, etc se refera la posturi care necesita anumite studii si nu la studiile ce le are omul prin diploma ?
Nu credeti ca un profesor universitar poate avea , ca al 2-lea loc de munca , functia de paznic sau administrator de asociatie, care nu mai necesita, conform legii, studii superioare ?
In toate legile citate de dv mai sus se spune de posturi, functii care necesita anumite nivele de studii si salarizare pe masura si nu de salarizarea pe baza diplomei daca postul nu necesita studiile respective .
Faceti diferenta intre studiile cuiva si pregarirea necesara pentru ocuparea unui post. Salarizarea se face pe post , nu pe diploma.

Alte discuții în legătură

Despre salariul femeii de serviciu si al administratorului ndan57 ndan57 Buna ziua, as dori daca se poate o informatie despre salariul minimaplicat acum deoarece stiu ca in cazul unui CIM femeia de serviciu(sau un angajat) trebuie ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. vă deranjez cu o întrebare. asociația de proprietari ... nicu_eden nicu_eden Bună ziua. Vă deranjez cu o întrebare. Asociația de proprietari bloc.. are 4 etaje și.este compusă din 2 scări, sc.A care are un număr de 15 ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare la asociatie de proprietari siveora19 siveora19 Un presedinte de la o asociatie de proprietari solicita un raspuns la urmatoarea intrebare: Poate comitetul executiv printr-o decizie conf art.29 alin 2 din ... (vezi toată discuția)