avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere vs.contract de vanzare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere vs.contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere

Buna ziua,

Suntem pe cale sa incheiem un contract de intretinere cu o doamna batrana care nu are rude. Dansa a mai avut asa zisi intretinatori dar numai cu testament, cam 20 la numar :stunned:..... pana acum. Stiind istoricul dansei de a se ras-si razgandi am cazut de comun acord sa incheiem un contract de intretinere. Stim ca un contract de vanzare cumparare este cel mai indicat dar si acesta ar fi cu clauza de intretinere, problema este ca batrana numai cum aude cuvantul de contract de vanzare cumparare se isterizeaza, nu se poate vorbi cu ea. Intrebarea mea este : exista o diferenta intre un contract de intetinere si un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere?
potyi a scris:

Mai am o intrebare martorii pot fi rude apropiate? mama ,tata, frate, socru?


Nu, nu se accepta a fi audiati ca martori rudele si afinii pana la gradul 4 inclusiv, decat in actiunile avand ca obiect raporturi de familie sau care vizeaza starea civila a persoanei. ;)
vio33 a scris:

In urma donarii am ales sa avem fiecare dintre noi ABITATIE VIAGERA pe cate unul din apartamente.
Ce drept am eu in acest caz?
Apartamentele sunt inchiriate si fostul sot primeste ca intotdeauna..CHIRIA pe ambele apartamente.
Cum sa procedez? Am dreptul sa primesc eu chiria?Copilul momentan sta la mama mea, insa dupa ce va veni din vacanta va locui cu fostul pentru ca eu voi lucra in Bucuresti din 1 Octombrie.Baiatul are 16 ani si 3 luni.
Ajutati-ma cu un raspuns.
Poate copilul meu sa ceara chiria?El fiind acum proprietarul.


Dreptul de abitaţie este un drept de uz care are ca obiect un imobil cu destinaţie de locuinţă. Titularul său are dreptul de a poseda şi folosi imobilul altei persoane, pentru satisfacerea nevoilor proprii de locuit şi ale familiei sale.
Daca aveti dreptul de abitatie viagera inscris in cf asupra unui imobil inseamna ca aveti dreptul de a locui in acel imobil pe toata durata vietii, chiar daca nu mai sunteti proprietar. Daca nu mai locuiti acolo, este problema dv. ca ati renuntat la acest drept tabular, dar puteti dv. sa inchiriati si sa incasati chiria.
La fel este situatia si in ceea ce priveste bunul asupra caruia fostul sot si-a pastrat dreptul de abitatie viagera. In acel imobil, el poate locui sau il poate inchiria si incasa chiria.
Art. 572 alin. 2 C.civ. îi permite titularului dreptului de abitaţie să închirieze partea din imobil pe care nu o locuieşte. ;)
Buna ziua dna avocat.
Va multumesc pentru raspunsul dat.
Pe 9 Septembrie avem prima infatisare la partaj.Ne-au ramas de impartit o garsoniera , un apartament cu 3 camere, un teren, o masina, un credit de 500 milioane si tot cam atatia bani la terti(chiar mai multi).Jumatate din acesti bani erau dati cu imprumut la div pers de catre fostul sot si jumatate erau in contul lui, dar erau banii familiei.
Pot aduce in discutie in timpul procesului ca nu am primit EU banii pe chiria ce ar fi trebuit sa-mi revina?Specific ca divortul s-a incheiat anul trecut in August, timp in care fostul sot a beneficiat de chirii.Unul din contractele de inchiriere a fost exclusiv pe numele meu, insa banii erau directionati in contul sotului .Am platit la zi datoriile la finante.Pot cere dreptul de a mi se returna banii?
Momentan locuiesc in garsoniera, care este ipotecata pentru a primi acel imprumut de care am vb mai sus(cel de 500 mil inceput in 2004).
INTREBAREA MEA ESTE:
CUM VEDETI DUMNEAVOASTRA LUCRURILE?
CE POT CERE? NU VREAU SCANDAL, VREAU SA LAS DE LA MINE...DAR NICI SA NU RAMAN CU NIMIC...asa cum isi doreste el.SA RAMAN PE DRUMURI.
Va recomand calduros sa angajati un avocat in cauza care, in functie de probatoriul ce se va administra in cauza si de speta in concret, va va da cele mai detaliate si utile informatii legate de modalitatea de aparare a drepturilor dv.
Nu ar fi profesionist sa-mi dau cu parerea pe cateva cuvinte spuse de dv. Un dosar nu se evalueaza decat pe probe. Avocatul este cel care, vazand in concret despre ce este vorba, ce doreste clientul si ce mijloace de proba are in dovedirea pretentiilor sale, poate sa aleaga calea cea mai buna cu sansele de reusita cele mai mari in favoarea partii pe care o asista/reprezinta, fie ea reclamant sau parat in procesul de partaj, si sa spuna care sunt sansele de reusita in modalitatea de partaj propusa de parte. ;)
Buna seara.
Inca odata va multumesc pentru atentia acordata.
Am angajat un avocat in acest sens.Multumesc pentru sfaturi.
Din partea mea, nota 10.
O seara minunata va doresc...si mult succes in cariera.

Alte discuții în legătură

Sistare dezmembrare printr-un proces pentru anulare testament potyi potyi Buna ziua, Suntem pe cale sa incheiem un contract de intretinere pt imobilul L2 cu o doamna batrana care are in proprietate imobilele L1 si L2. Zic ca ... (vezi toată discuția)
Pasi dezmembrare pentru contract de intretinere potyi potyi Buna ziua, S-a reusit intr-un final sa se faca dezmembrarea unui imobil L in 2 loturi respectiv L1 si L2. Imobil a carui proprietar este o batrana, care nu ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de intretinere pottyi pottyi Buna ziua, Am incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager,cu o batrana cu probleme de vedere,de 83 de ani,care nu are nici un mostenitor. Dansa ... (vezi toată discuția)