vio33 a scris:
In urma donarii am ales sa avem fiecare dintre noi ABITATIE VIAGERA pe cate unul din apartamente.
Ce drept am eu in acest caz?
Apartamentele sunt inchiriate si fostul sot primeste ca intotdeauna..CHIRIA pe ambele apartamente.
Cum sa procedez? Am dreptul sa primesc eu chiria?Copilul momentan sta la mama mea, insa dupa ce va veni din vacanta va locui cu fostul pentru ca eu voi lucra in Bucuresti din 1 Octombrie.Baiatul are 16 ani si 3 luni.
Ajutati-ma cu un raspuns.
Poate copilul meu sa ceara chiria?El fiind acum proprietarul.
Dreptul de abitaţie este un drept de uz care are ca obiect un imobil cu destinaţie de locuinţă. Titularul său are dreptul de a poseda şi folosi imobilul altei persoane, pentru satisfacerea nevoilor proprii de locuit şi ale familiei sale.
Daca aveti dreptul de abitatie viagera inscris in cf asupra unui imobil inseamna ca aveti dreptul de a locui in acel imobil pe toata durata vietii, chiar daca nu mai sunteti proprietar. Daca nu mai locuiti acolo, este problema dv. ca ati renuntat la acest drept tabular, dar puteti dv. sa inchiriati si sa incasati chiria.
La fel este situatia si in ceea ce priveste bunul asupra caruia fostul sot si-a pastrat dreptul de abitatie viagera. In acel imobil, el poate locui sau il poate inchiria si incasa chiria.
Art. 572 alin. 2 C.civ. îi permite titularului dreptului de abitaţie să închirieze partea din imobil pe care nu o locuieşte. ;)