Am primit un cec de la o societate debitoare si cand am fost la banca sa il incasez am fost instiintat ca IBANUL este incorect completat si deci este invalid. de la banca nu mi-au dat nici un fel de document (justificare refuz sau altul), pur si simplu nu s-a putut face tranzactia. am numai borderoul de incasare completat. in acest caz pot sa fac cerere la judecatorie de investire cu formula executorie a cecului daca nu am justificarea de refuz?? am numai cecul si borderoul de incasare.
cum sa procedez?
va multumesc anticipat
Din pacate nu se poate face investirea cu formula executorie a cecului, nefiind vorba de un refuz la plata din cauza lipsei de disponibil banesc ci este vorba de un incident tehnic ( completare gresita IBAN ).
In aceste conditii se poate, daca emitentul refuza emiterea unui nou instrument de plata catre dumneavoastra, initia o actiune in instanta intemeiata pe OG 5/2001 sau 119/2007, daca creanta este certa , lichida si exigibila, conditii constatate prin inscrisuri acceptate de debitor.
Se poate trimite catre acesta si o somatie simpla atentionandu-l ca in cazul in care nu elibereaza un alt instrument de plata se va initia impotriva lui o actiune penala pt. inselaciune ( completarea in mod intentionat a unui IBAN gresit, in scopul obtinerii de foloase materiale) Art. 215 Cod Penal. – Înselaciunea
Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
B.o-refuz tehnic
flumial
am introdus un b.o.spre decontare care statea garantie la un contract si am primit refuz tehnic motivul fiind--NECORELATII.am pus intrebarile de rigoare si mi ... (vezi toată discuția)
Fila cec
ContSters111614
Buna ziua.As dori daca se poate un raspuns:acum mai bine de un 1 an am trimis marfa la un client care in schimbul ei a trimis o fila cec in alb doar semnata ... (vezi toată discuția)