avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Hartuire minor
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Hartuire minor

Am o fata de 17 ani care e agresata pe facebook cu tot felul de mesaje urate si comentarii la fotografii foarte injositoare si nu stiu cum sa intervin.Eu sunt mama fetei.Va rog sa ma ajutati.
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2016
dragalinamihaela, utilizator
Cel mai recent răspuns: friday_325 , utilizator 12:57, 12 Octombrie 2016
E greu de făcut ceva.

Trebuie văzut care este natura faptei.

Probabil ca un proces civil ar putea sa va ajute dar e complicat.
De ce natura sunt pozele cu fata dvs? Poate sa-i restrictioneze accesul la pagina ei.
Sunt poze normale fara conotatii de nici in fel.Totul a inceput din luna aprilie anul acesta cu un profil de facebook de baiat care credem noi ca e fals pentru ca nu il cunoaste nimeni personal din prietenii pe care ii are in lista.Iar acum ceva timp a primit mesaje tot la fel de jignitoare dar de pe un profil cu nume si poze de fata.Punctul comun la aceste profile este scrisul cu aceleasi greseli gramaticale.
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2016
dragalinamihaela, utilizator
Mediul virtual este plin de asemenea situatii neplacute sa spunem. Fata dvs trebuie sa ignore asemenea mesaje si asa cum v-a spus le poate bloca accesul la pagina sau la ce posteaza...Nu aveti pe cine reclama sau chema in instanta atata timp cat nu cunoasteti persoanele reale nu virtuale care bantuie retelele de socializare si spatiul online.
Crearea unui cont fals sau in numele altei persoane pe Facebook nu este o fapta penala in sine.

INSA: Mesajele trimise sub orice forma, combinat si cu pagina de facebook... pot intruni elementele infractiunii de Hartuire:

Articolul 208 Cod Penal

Hărţuirea
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Ce puteti face:
1. Salvati/pastrati/documentati toate acele mesaje si copii dupa pagina respectiva pentru a le avea ca dovada si in cazul in care pagina este stearsa.
2. De facut plangere la politie pentru Hartuire - aliniatul (2) de mai sus.

Alternativ, daca ati alege sa ignorati problema, puteti doar raporta (Report) la Facebook profilele respective. Ei au chiar sectiune in care poti selecta faptul ca acel profil va hartuieste.
Dar tineti cont ca daca dispar paginile/profilele respective, nu mai aveti ce arata politiei.

La depunerea plangerii, politia e singura care poate incerca, cerand relatii la Facebook, sa afle mai multe date despre persoana respectiva si sa incerce sa o identifice.
Acesta este si motivul pentru care nu aveti ce face in Civil pe despagubiri intrucat nu aveti mijloace sa aflati cine e persoana. Insa in urma unei anchete penale puteti teoretic afla cine este pentru a-l da in judecata si in civil ulterior pentru despagubiri.

Documentarea faptei cu poze/capturi de ecran/martor care vede acelasi profil si poate certifica, etc..sunt de folos si mai tarziu daca pe alte cai se da de gol personajul si il identificati.

REVENIND INSA: mesajele de care pomeniti, incadreaza fapta la hartuire conform articolului de mai sus si deci puteti depune plangere penala.
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2016
Cristian Driga, Avocat

Alte discuții în legătură

Hartuirea pe site-urile de socializare Lauricius Lauricius Am o problema pe care nu reusesc sa o rezolv si m-ar ajuta niste pareri. Sunt hartuita pe facebook de un individ, hartuire insemnand ca posteaza comentarii ... (vezi toată discuția)
Furt de fotografii de pe facebook si distribuire publica  Loredana Puscasu Loredana Puscasu V-as ruga sa ma ajutati intr-o problema si anume cum se poate sanctiona fapta unei persoane care a luat de pe pagina altei persoane niste fotografii in care ... (vezi toată discuția)
Furt de identitate,hartuire si amenintare pe internet gughi88 gughi88 Buna ziua, Am o mare problema de 2 ani de zile. O anumita persoana,anonima si-a facut un cont de facebook cu pozele mele.Am contactat facebook-ul,au sters ... (vezi toată discuția)