avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Trecere de la impozitul pe venit la impozitul pe profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Trecere de la impozitul pe venit la impozitul pe profit

Buna ziua,

Firma noastra este platitoare de imp. pe venit.
Daca in luna septembrie 2016 am depasit pragul de 100.000 eur cifra de afaceri, pentru trimestrul 3 (iulie-sept) platesc impozit pe venit sau impozit pe profit?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 15:57, 5 Octombrie 2016
Codul fiscal spune ca veti plati impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita de 100.000 euro. Nu conteaza luna in care ati depasit limita. Prin urmare, veti plati impozit pe profit pe trimestrul 3, adica incepand cu 1 iulie.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2016
Ana-Maria Pînzaru, Avocat
Codul Fiscal prevede urmatoarele:
"ART. 52 - Reguli de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderii în cursul anului

(1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite.

(2) Limitele fiscale prevăzute la alin. (1) se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar precedent.

(3) Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfășoare activități de natura celor prevăzute la art. 48 alin. (6) datorează impozit pe profit începând cu trimestrul respectiv.

(4) Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care se încadrează în prevederile alin. (1) și (3) se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea de la impozit pe venit la impozit profit. kamy_nora kamy_nora Buna ziua ! O microintreprindere a depasit plafonul de 100.000 euro pe data de 16.05.2016. Cum calculez impozitul? Este corect daca calculez impozit pe ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac sa trec la impozit de 16 % pe profit? utilizatorF utilizatorF buna ziua!! o soc. com care in 2015 a realizat rulaj de 65 .000 euro si platea impozit de 16 % din profit ..,,,in 2016 va plati 3% din venit ,conform ... (vezi toată discuția)
Venituri ce depasesc 100.000 euro ADRIANA RATIU ADRIANA RATIU Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti ce se intampla daca pe parcursul anului veniturile realizate de o SC supusa pe impozitului pe venitul microintreprinderilor ... (vezi toată discuția)