avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum aflu ca fisa postului nu e intocmita abuziv?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum aflu ca fisa postului nu e intocmita abuziv?

Buna seara!

As dori sa aflu cine ma poate ajuta sa aflu ca fisa postului la locul de munca este intocmita corect?
Nu am cunostinte de HR sau juridice, dar consider ca se incalca cele prevazute in fisa postului.

Multumesc anticipat pt raspunsuri!
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2016
elapitica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:34, 1 Noiembrie 2016
1. Avand in vedere ca nu exista un text de lege care sa reglementeze exact continutul unei fise a postului doar doctrina si practica uzitata au dat curs acestei cerinte.
Astfel, de exemplu :
- "o fişă de post ar trebui să conţină:
- Elemente privind identificarea postului: denumirea postului, relaţia cu alte posturi din cadrul societăţii şi scopul postului;
- Cerinţe specifice pentru ocuparea postului: pregătirea (studiile necesare în vederea deţinerii postului respectiv), eventuale limbi străine şi nivelul lor de cunoaştere, cunoştinţe de operare pe calculator şi nivelul acestora, abilităţi, calităţi, aptitudini necesare, experienţă şi, în cazul posturilor de management, competenţa de conducere;
- Atribuţiile postului: descrierea activităţilor şi responsabilităţilor corespunzătoare postului;
- Indicaţii privind persoana care a întocmit şi/sau avizat fişa de post;
- Semnătura salariatului şi data semnării – dovadă că acesta a luat la cunoştinţă prevederile fişei."
[ link extern ] /

- Fisa postului - structura si continut
[ link extern ]

- Fisa postului: Ce elemente trebuie sa cuprinda si de ce trebuie intocmita?
www.avocatnet.ro/content/art...

2. Poate ne postati ce mentiuni din fisa postului vi se par "abuzive".
Multumesc pt raspuns!
Mi se pare " haotic" intocmita, dar voi reveni cu mai multe informatii.
Inca o data, multumesc!
Buna seara,

Revin asupra subiectului si, cu bunavointa Dvs, va prezint, in cele ce urmeaza, pasajele din fisa postului ce nu mi se par a fi in regula:
1. La " Atributii si responsabiliati" se regaseste cuvantul" etc"
- transmite e-mail- uri, faxuri( ex: transmiterea docum catre clineti, etc);
- transmite superiorului direct informatiile cu privire la.......( ex: aici sunt enumerate mai multe situatii, iar inainte de inchiderea parantezei scrie etc);
- intocmeste rapoarte conform cerintelor si resurselor( aici sunt enumerate mai multe situatii, iar inainte de inchiderea parantezei scrie etc);

2. In cele transmise de Dvs nu am gasit nimic legat de " Raspunderea juridica". In fisa,printre altele, spune asa:" In cazul in care nu isi indeplineste in mod corespunzator atributiile de serviciu aflate in sarcina sa, acesta va raspunde disciplinar patrimonial, contraventional sau penal, dupa caz conform legii, si Codului Muncii. In cazul nerespectarii atributiilor de serviciu si cauzarea unui prejudiciu acesta va raspunde in nume propriu pt pagubele astfel cauzate.Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.Daca masura in care s-a contribuit nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar. In orice situatie angajatorul este indreptatit sa inceteze unilateral contractul de munca cu acordarea unui preaviz, dupa caz, in acord cu prevederile legii."

3. La " Alte responsabilitati" sunt doua puncte fffff " neclare" pt mine:
- " sarcinile de serviciu nu sunt limitative, se vor completa ori de cate ori este nevoie pentru bunul mers al activitatii;
- executa orice alte dispozitii date de superiorul ierarhic, in realizarea strategiilor pe termen scurt ale companiei in limitele respectarii temeiului legal".

Pe langa celeprezentate de mine, am gasit si alte greseli datorita ajutorului acordat de Dvs pana acum.
Imi cer scuze pt cat de mare este mesajul meu, dar am mare nevoie de raspunsuri.

In asteptarea acestora, va multumesc anticipat!

1. etc. - inseamna ca mai exista situatii pe care angajatorului nu le-a mai inclus in fisa postului (adica , se deduc acele atributii )

2. Ce este mentionat in fisa postului se refera exact la raspunderea juridica , cu exceptia frazei "In orice situatie angajatorul este indreptatit sa inceteze unilateral contractul de munca cu acordarea unui preaviz, dupa caz, in acord cu prevederile legii"... unilateral inseamna concediere, iar preavizul se acorda numai pentru concedierea in baza art.61 lit.c si d, art.65 si art.66 C.mun.

3. "Alte responsabilitati " - din ce ati postat , angajatorul va poate trasa orice alte atributii care pot avea sau nu cu functia detinuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nivel de studii sindicalistul sindicalistul As dori sa stiu cine stabileste nivelul studiilor pentru ocuparea unui post in cadrul unei institutii(exista si sindicat reprezentativ). Directorul general a ... (vezi toată discuția)
Urgent ajutor, va rog :) denisa_eu denisa_eu Buna ziua, la noul loc de munca nu exista fise de post iar printre sarcinile primite, apare si intocmirea acestora. I-am adus la cunostinta angajatorului ca ... (vezi toată discuția)
fisa postului pentru bugetari zeppelyn20 zeppelyn20 Ce trebuie sa contina fisa postului? Ce se intampla in cazul in care nu se semneaza fisa postului de catre angajat in cazul in care considera ca obligatiile ... (vezi toată discuția)