avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diferente intre fisa postului (CIM) si cerintele ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diferente intre fisa postului (CIM) si cerintele angajatorului

Buna ziua,

Intr-o firma mare, cu sedii in mai multe tari, evaluarea anuala se face in baza unui document intern, un fel de fisa postului interna, valabila in toata firma, care este actualizat cel putin o data pe an. De-a lungul anilor, responsabilitatile s-au tot inmultit.

Fisa postului (din contractul de munca) are un paragraf cu cerinte tehnice plus nelipsita fraza si _alte sarcini din sfera atributiillor aferente postului_, iar documentul intern, prevede si atributii de manager de proiect, coordonare angajati, etc. Cea din documentul intern, mai multe pagini.

As avea doua intrebari:
1. Se poate argumenta ca angajatorul a schimbat unilateral fisa postului (chiar daca mascat)?
2. Se pot refuza sarcinile ce nu sunt prevazute in fisa postului?

Multumesc!

P.S: Sunt constient ca un raspuns clar necesita o analiza detaliata a "dosarului". Dar m-ar ajuta ambele cazuri: cea mai in favoarea angajatului, si cea mai in favoarea angajatorului.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:51, 6 Mai 2025
Nu pot exista doua fise a postului.

Atribuțiile trebuie sa fie îndeplinite în concordanta cu fisa postului primita la incadrare, chiar dacă angajatorul are dreptul să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii, precum şi atribuţiile corespunzătoare funcţiei fiecărui salariat şi să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat.

Nu cumva cea de-a doua fisa este fisa de evaluare care cuprinde criteriile de evaluare?
Despre fisa postului nu se vorbeste niciodata, motiv pentru care am spus ca este ignorata de angajator.

In schimb, documentul intern, descrie tot ce trebuie sa faca si ce sa nu faca un angajat, cu obligatii, responsabilitati, atributii etc (motiv pentru care l-am numit "un fel de fisa postului". Acesta nu face nici o referire explicita la evaluare.

Dus la extrem, si fisa postului poate fi considerata o fisa de evaluare. Cum se poate face distinctia intre fisa de evaluare si extinderea fisei postului?

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
prin continutul lor se face distinctia intre cele doua acte.
Fișa postului reprezinta o enumerare de sarcini extrase din Regulamentul de Organizare și Funcționare al instituției pentru postul respectiv din Organigrama și statul de funcții, iar Fișa de evaluare este o Fișa care conține criterii conform căreia salariul și-a îndeplinit sarcinile de serviciu și unele criterii cu caracter general,..de ex. fidelitatea față de instituție...criterii privind comportamentul la locul de muncă.. etc.etc
detalii :
Ce este fisa postului?
[ link extern ]

Fisa de evaluare
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii in afara fisei postului. edward_zone edward_zone Buna ziua, Am primit o decizie din parte angajatorului care spune ca trebuie sa operez anume activitati care ies din atributille Fisei Postului pe care am ... (vezi toată discuția)
Delegare atributii functionarul publicABMO functionarul publicABMO buna ziua! suntem functionari publici, iar seful de serviciu, mai mult plecat, deleaga unele atributii ale functiei sale functionarilor publici din cadrul ... (vezi toată discuția)
Raspundere goplanet goplanet Daca mutarea este efectiva in alt birou si cu alte atributii, dar nu mi s-a modificat fisa postului intrucat am anuntat ca nu sunt de acord cu aceasta ... (vezi toată discuția)