avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pentru evaluatori -- scadere datorata crizei pentru un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pentru evaluatori -- scadere datorata crizei pentru un teren intravilan

Buna ziua,

Daca evaluez acum un teren intravilan, in 'zona 2', cu utilitati, acces, regim de constructie fara limitari, intr-un municipiu de 100.000 locuitori, la ce scadere ma pot astepta fata de anul 2008?

Nu pot amana evaluarea, desi mi-as dori, pentru ca piata sa se dezghete si preturile sa devina mai relevante, printr-un numar mai mare de tranzactii. Dar nu pot! Ca urmare, dvs. ca evaluatori, cu cat ati evalua in scadere, datorita crizei, un metru patrat de teren, care acum un an valora 100 EUR/mp?

Daca as vrea sa vand cu orice pret, stiu ca ar trebui sa ofer terenul la jumatate din pret! Dar un evaluator cum procedeaza, date fiind conditiile actuale? Ma va evalua la 50 EUR/mp sau la mai mult? Si daca mai mult, de ce?

Mii de multumiri!
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 22:37, 14 Noiembrie 2009
Chiar daca nu ai tranzactii certe poti face comparatii de piata pe baza ofertelor de vanzare-cumparare din presa, internet, alte surse... dar ai spus bine, daca se poate vinde cam la 50% din ceea ce ar fi fost acum un an, e bine... piata e blocata... si totusi sunt persoane care au lichiditati si care profita de criza sa cumpere ieftin deci conteaza f. mult si zona, pozitia terenului, utilitati, suprafata... etc.. de ex. terenurile din zone centrale au scazut mai putin, cele din zone fara utilitati au scazut f. mult... pt un oras cu 100000 locuitori, poti aproxima pentru un teren din zona centrala o scadere medie de aprox. 10-20% si o scadere intre 20-60% la alte zone ale orasului, functie de pozitionare, utilitati, destinatie, etc... ar trebui sa precizezi mai multe date despre terenul respectiv ca sa se poata emite o opinie corecta, altfel totul e aproximativ si subiectiv... Ex: eu am vandut un teren cu 35 euro/mp in acest an, iar anul trecut se vindea cu 70-80 euro in zona, deci.... (intr-un oras cu aprox. 200000 locuitori)... dar trebuie sa ai in vedere aspecte multiple, cum am precizat mai sus.
Nekrous , desi nu este evaluator , Pacurar ti-a spus corect ! Scaderea este si in functie de utilitatea terenului al carui proprietar esti! Sunt zone in care scaderea a fost mai mica (25-30%) si zone in care scaderea a fost mai accentuata(50-75%).
Avand caracteristicile date de tine , eu as evalua acel teren la o valoare de aprox .40-50 euro/mp , in conditiile in care nu as avea comparabile de piata! Adica oferte sau tranzactii imobiliare efectuate in zona in care se afla acel teren.
B-)
D-nu Mihai Grigore, nu mai sunt evaluator in prezent, adica nu mai sunt membru activ al ANEVAR, (am renuntat prin neplata cotizatiei, pt motive personale) - oricum eram membru activ inca de la infiintarea ANEVAR, din 1992-1993, am avut numar de legitimatie ceva peste 200, fata de nr. dvs. de legitimatie - 10902 (e o diferenta.. in timp). Am lucrat activ multi ani in evaluari, pe o firma a noastra de consultanta si ma informez si in prezent, pt. ca sunt economist, am nevoie in lucrarile mele de multe informatii.. deci atat am vrut sa spun ca am raspuns destul de informat. Va multumesc pentru aprecieri.
Aveti dreptate....este o mare diferenta intre 1992-1993 si prezent...in aceasta perioada au aparut foarte multi evaluatori dar multi dintre cei care au promovat examenul nu profeseaza!B-) Oricum , aprecierile referitoare la corectitudinea afirmatiilor dvs raman , indiferent daca mai activati sau nu ca evaluator ANEVAR!=D>
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare imobil leusan leusan In cazul in care un imobil este evaluat cu cat % se scade din valoarea sa de circulatie lamomentul evaluarii? Spreexemplu a fost evaluat la 30000 lei,dar ... (vezi toată discuția)
Contestare evaluare apartament Alina24ph Alina24ph Buna ziua! Sunt medic de familie in mediul rural. Anul trecut primaria a primit un ordin de a pune in vanzare cabinetul medical. Mentionez ca imi desfasor ... (vezi toată discuția)
Evaluarea terenurilor intravilane; cat ar putea scadea pretul? ContSters95727 ContSters95727 Ma gandesc ca unui teren cu o suprafata rezonabila,intravilan,central sau ultracentral,zona buna,vecinatati(scoli,parcuri,institutii publice,etc),cu ... (vezi toată discuția)