avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contestare evaluare apartament
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contestare evaluare apartament

Buna ziua!
Sunt medic de familie in mediul rural.
Anul trecut primaria a primit un ordin de a pune in vanzare cabinetul medical.
Mentionez ca imi desfasor activitatea intr-un apartament cu 3 camere la parterul unui bloc construit in anul 1974. Cand am preluat apartamentul , acesta nu corespundea normelor de functionare ale unui cabinet. Am fost nevoita sa fac reparatii capitale , cu fonduri proprii (tencuire, gletuire , repararea pardoselilor, repararea si amenajarea celor 2 grupuri sanitare , incalzirii , etc.). Primaria nu a contribuit la aceste reparatii nici cu aport material si nici prestarea de servicii, cum solicitasem, prin persoanele ce beneficiaza ajutor social .
Chiar in timpul amenajarilor, au venit niste reprezentanti ai unei firme de evaluare care au fotografiat apartamentul. Dupa o luna am aflat ca aprtamentul fusese evaluat la o suma de aprox. 600 000 000 rol (echivalat in euro la momentul respectiv)
Am intrebat de ce suma a fost atat de mare si mi s-a spus ca s-a evaluat prin comparare cu un apartament asemanator din orasul cel mai apropiat, fara sa se ia in considerare totusi amplasarea, gradul de degradare, etc.
Mentionez ca aprtamentul nu e racordat la un sistem de canalizare , deocamdata (eventualele costuri vor fi suportate de mine) , ca subsolul a fost folosit ca fosa septica, fapt ce a dus la degradarea si scaderea structurii de rezistenta a blocului.
In concluzie pretul apartamentului il consider destul de mare.
(daca as cumpara in acest moment apartamentul as da un avans de aprox. 150 mil. plus rate aferente in urmatorii 10 - 15 ani. Dupa calculul meu costul final ar fi aprox 900 mil rol)
Intrebarea mea : Cum pot contesta evaluarea? Daca exista un model anume de cerere, un algoritm , etc.
Mentionez deasemeni ca ceilalti locatari ai blocului au cumparat apartamentele chiar de la constructorul blocului incepand cu anii 1990, platind sume infime .....
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Seria , Avocat 07:51, 30 Mai 2010
Cine a facut evaluarea si cum s-a ajuns la acea suma ?
Solicitati efectuarea unei evaluari a cabinetului avand ca si obiect determinarea valoarii de piata a acestuia.
Evaluatoruul trebuie sa fie membru titular ANEVAR , cu specializare in Evaluarea Proprietatilor Imobiliare.
Puteti gasi un evaluator intrand pe siteul ANEVAR , cautand in Tabloul evaluatorilor din judetul dumneavoastra.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Mai 2010
Ioan Seria, Avocat
Evaluarea a fost facuta la cererea Primariei, de catre un evaluator acreditat, si s-a utilizat metoa comparatiei (practic apartamentul a fost evaluat la valoarea unui apartament din cel mai apropiat oras, fara sa se tina insa cont ca nu este un apartament in oras, ca nu are racord la canalizare, ca nu are incalzire in sistem de termoficare "clasic", ca structura de rezistenta a intregului bloc este afectata sever datorita utilizarii chiar de la inceput a subsolului pe post de fosa septica, etc)
Valoarea aceasta este vadit "umflata"
Solicitati efectuarea unei expertize de un expert acreditat pe lista Ministerului Justititei.
Areciez ca evaluatorul nu era propriuzis un evaluator ci un expert tehnic, membru al Asociatiei expertilor tehnici din Romania care se fac si ei ca executa evaluari.
O evaluare la o cladire, conform Standardelor Internationale de Evaluare , editia a VIII a , 2007, se face utilizand cel putin 2 metode de evaluare printre care metoda comparatiilor este una dintre ele. Se mai utilizeaza obligatoriu si metoda costurilor sau a capitalizarii veniturilor.
Asa zisul dvs. expert evaluator a adunat mai multe apartamente, le-a insumat preturile si a facut media, ajungand la o asa zisa, spune el, metoda a comparatiilor.
Metoda comparatiilor se aplica doar cand exista destule tranzactii pentru un anumit segment de piata locala.
Am intalnit asemenea cazuri si printre expertii tehnici judiciari inscrisi pe listele dela Judecatorii.
Sunt de parere sa contestati evaluarea, chiar si printr-un proces si sa solicitati efectuarea unei noi evaluari de catre evaluatori autorizati membri ANEVAR .
Ultima modificare: Duminică, 30 Mai 2010
Ioan Seria, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot contesta o evaluare a unui imobil? Alina24ph Alina24ph Buna ziua! Sunt medic de familie in mediul rural. Anul trecut primaria a primit un ordin de a pune in vanzare cabinetul medical. Mentionez ca imi desfasor ... (vezi toată discuția)
Evaluare prin metoda comparatiei prin bonitare sorin42 sorin42 Buna ziua. Mai am o nelamurire cu privire la efectuarea evaluarii unui teren intravilan prin metoda comparatiei prin bonitare, si anume: la ce categorie de ... (vezi toată discuția)
Bloc fara asociatie de locatari, marul discordiei plata reparatiilor pentru fosa septica acremene acremene Prima problema la care am nevoie de raspuns este daca in cazul nostru se poate infiinta o asociatie de locatari, in urmatoarele conditii: - bloc de 20 de ap, ... (vezi toată discuția)