avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

am o vechime de 18 ani si 3 luni in minerit subteran si 7 ani suprafata,voi fi disponibilizat cu 116,am 46 ani si 2 luni,voi iesi in pensie cand fac 20 ani subteran?
Cel mai recent răspuns: g.iancu , utilizator 09:20, 24 Septembrie 2009
Daca realizati un stagiu de cotizare de 20 de ani in conditii speciale de munca, respectiv in unitati de minerit, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 45 de ani (art. 43, alin. 1 din Legea nr. 19/2000). Nu as putea preciza varsta intrucat nu ati mentionat si data nasterii dvs.

Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta de la 45 de ani, trebuie sa va fi desfasurat activitatea in subteran in cel putin 50% din timpul normal de lucru, mentiune care trebuie sa existe in carnetul dvs. de munca (art. 20, alin. 1, lit. a) din Legea nr. 19/2000).

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Am si eu o intrebare legata de pensionare:
Daca o persoana a lucrat in Romania numai 8 ani (are studii superioare) si a plecat de peste 20 de ani, stabilindu-se si lucrand in Israel, poate beneficia de pensie (are acum 53 ani - femeie), cand va atinge varsta de 60 de ani?
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
g.iancu, utilizator
Deocamdata, nu. Israelul nu este stat membru UE si nici nu avem conventie bilaterala cu el.

Doamna poate incheia un contract de asigurare sociala in Romania, pentru a-si completa stagiul minim de cotizare, stagiu care, in prezent, este de 15 ani. La varsta de 60 de ani va primi pensie pentru limita de varsta din partea statului roman. Perioada in care a urmat cursrile invatamantului universitar este perioada asimilata stagiului de cotizare si va fi avuta in vedere la stabilirea drepturilor de pensie pentru limita de varsta.

Dar, viitorul ne poate rezerva supriza incheierii unui acord cu Israelul, ceea ce va schimba complet situatia! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc foarte frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata marcel m marcel m am 44 de ani ,am muncit 21 de ani in conditii deosebite (minerit),am dreptul la pensie anticipata ? (vezi toată discuția)
Calcul pentru iesire la pensie la sere stamateanu stamateanu la ce varsta ies in pensie la cerere daca am 10 ani lucrati in subteran ( gr. 1 speciala ) 10 ani gr. 2 si 7 ani gr. 3 (vezi toată discuția)
Despre pensionarea din minerit l_iman69 l_iman69 Am si eu o nelamurire am lucrat in minerit in grupa speciala 19 ani si 5 luni pana la data de 3.01.2006 cand am fost disponibilizat conf OUG 8/2003. Din ... (vezi toată discuția)